régi kikötő Fira alatt
Fira

A régi kikötő Fira alatt

Vannak helyek Santorinin, amiket egész biztosan látni fogsz. A régi kikötő egy kellemes hely Fira alatt, ahova vagy gyalog, rengeteg lépcsőn vagy a felvonóval mehetsz le, de mindenképp érdekes ide lejönnöd.

Mi van a régi kikötőben?

Találsz néhány boltot, utazási irodákat és tavernákat, ahol elfogyaszthatsz egy kellemes ebédet, de a nagy óceánjáró hajókról is itt szállnak ki az emberek. (Nem pont itt, hanem a vulkán és a régi kikötő között átszállnak kisebb, 150 fős hajókra, amikkel ide szállítják őket.)
A régi kikötőben van a felvonó egyik végállomása: ezzel gyorsan és kényelmesen küzdheted le a 220 méteres szintkülönbséget. Ára irányonként és fejenként 6 euró.

De láthatsz itt halászhajókat is és ücsöröghetsz egy kicsit a mélykék vizet bámulva.

Régi kikötő, Ormos

Ennek a kikötőnek a neve Ormos, és nem keverendő össze az ennél jóval nagyobb Athinios kikötővel, ahova a többi szigetről vagy a szárazföldről érkező hajók mennek.

Ezekkel a kabinokkal juthatsz le kényelmesen a régi kikötőbe. Óránként 1200 utast tudnak szállítani és igénytől függő az indulás gyakorisága, de legrosszabb esetben is 30 percenként járnak.

A jegy ára évek óta 6 euró (2020 októberi a kép) és a menetidő mindössze pár perc.

halászkikötő - régi kikötő

Ez a halászkikötő egyik részlete, akár itt is ücsöröghetsz egy kicsit. Érdemes a móló végéig elsétálni. 😉

Sok kirándulás indul innen (vagy köt ki itt) a vulkánhoz, a forróvízű forrásokhoz vagy Thirassiára.

Szép és érdekes hely a régi kikötő Santorinin!

Ezen a lépcsőn kell menned (körülbelül 600 lépcsőfok!), ha gyalog szeretnél lejutni a kikötőbe. Fontos, hogy az egy különleges eset, hogy csak egyetlen embert látsz a képen, inkább arra számíts, hogy rengetegen vannak, ráadásul öszvérek, szamarak és lovak is járnak itt és nem kevés ürüléket hagynak maguk után.

régi kikötő oldala
Régi kikötő a felvonó előtt

Az alábbi videót 2020 októberében készítettem, ha most mész, valószínűleg már nem ilyen nyugodt és néptelen lesz a hely mert normál évben igen zsúfolt és nyüzsgő ez a kis kikötő Fira alatt.