3 nap Santorinin
Hírek,  Programok Santorinin

Három nap Szantorinin – részletes útiterv

Három nap Szantorinin? Szuper! Szantorini legszebb részeit meg tudod nézni három nap alatt is, lesz lehetőséged hajózni a világ leghatalmasabb kalderájában, a vulkánra is fel tudsz menni és egy kis időt is eltölthetsz a híres fekete tengerparton. Éttermek, szállások, ötletek és profi tippek következnek.

Három nap Szantorinin

0. nap este: naplemente Oiában

Érkezés Santorinire. Ha csütörtökön érkezel a Wizzair Budapest – Santrini közvetlen járattal, akkor 5 óra körül, vasárnap pedig este 8 körül már a szigeten leszel. (Naplemente és napkelte ideje itt)

Autóbérlés esetén: autó felvétele a reptéren. Az autóbérlésről Szantorinin itt olvashatsz sokkal bővebben.

Ha transzfert szeretnél, akkor itt is megrendelheted.

Ha busszal mennél, akkor itt a menetrend. (De sokkal lassabb, át kell szállnod, nem pontos!) A santorini tömegközlekedésről itt írunk.

Ha három napot töltesz csak Szantorinin, érdemes az első este Oiában aludnod. Jó ötlet szokott lenni egy barlanglakásban aludni, ami Santorini különleges építészetének egy gyöngyszeme. Barlangszállások itt.

Ha inkább szervezett körülmények között, idegenvezetővel mennél, akkor ezt az estét hagyd a pihenésre, inkább Firában szállj meg és nézd onnan a naplementét vagy a gyönyörű fényeket.

Ha az első teljes napon egésznapos szigetnéző túrára indulnál, akkor ezt szoktak szeretni, én is ilyenen voltam többször is.

Három nap Szantorinin
Egy csodás naplemente Santorinin

Oia (ejtsd: Ía, mint a szamár) egy igazi gyöngyszem.
Szantorini eleve szép, de Oia (és a kaldera peremén található többi kisváros) lélegzetelállító. Pici fehér házakat találsz itt, amelyeknek kékre festették az ajtajait, ablakait.
Oia az elmúlt évtizedekben erre népszerűbb lett a turisták körében, a legtöbben esküsznek arra, hogy a naplemente innen a legszebb. (Bővebben: Honnan a legszebb a naplemente Santorinin?)


Ha Oiából szeretnéd megnézni a naplementét, akkor érdemes egy jó kilátással bíró étterembe beülnöd és megvacsorázni vagy inni valamit.

Mivel a nap mindig máshol megy le, (télen egészen a vulkán fölött, nyáron pedig a szomszédos, sárga homokos sziget, Ios mögött) így nem mondok neked konkrét helyet, érdemesebb akkor és ott kifigyelni, honnan fogod jobban látni a naplementét.

Három nap Szantorinin

1. nap: Fira, Imerovigli, Firostefani

Fira a pici görög sziget, Szantorini fővárosa vagy legfontosabb városa, lényegében a kifli alakú sziget közepén találod.

Ide futnak be a buszok, itt találod a legfontosabb dolgokat is. Fira, vagy Thira az évtizedek során összenőtt a szomszédos településekkel, Firostefanival és Imerogivlivel.
A településeket pedig egy néhány méter széles -vagy keskeny- sétaútvonal köti össze, amiről csodás a kilátás, remek éttermek és kávézókat találsz itt és a legszuperebb képeket is innen késztheted. Ide látogatunk ma. Három nap Szantorinin elég sok látnivalóra elég. 🙂

Három nap Szantorinin

Reggeli után (ha nincs a szállásodon erre lehetőség, akkor Oiában, a buszmegállóban van több hely is, ahol ehetsz egész jó reggelit.) irány a kaldera peremén található többi város.

Ha busszal közlekedsz, akkor a Santorini menetrendet itt találd, de bármikor is mész a megállóba nyáron, a busz hamar fog jönni. (Görög „hamar”, ez lehet 30 perc is).
Hol találod a megállót? Itt a google link a megállóhoz.

A busszal vagy Imerovigliig menj, vagy Firáig.
Ha lefele szeretnél sétálni, akkor Imerovigli, ha felfelé gyalogolni, akkor Fira legyen a célállomásod.
Mennyibe kerül a buszjegy? 1.6 – 2 euró.

Ajánlott útvonal

Semmiképp ne vezessen félre az, hogy a térképen 27 perc menetidő szerepel. Ez egy olyan útvonal, amin méterenként fogsz megállni és fotózni, ráadásul érdemes a leágazó utcákra is lemenni Firában és Imerovigliben, Firostefaniban is.

Amikor Firostefaniban laktam és ráértem, ezen az úton mentem mindig haza, de soha nem sikerült 45 percnél hamarabb hazaérnem. Vedd hozzá azt is, hogy ez az út jelentős emelkedőt vagy lejtőt tartalmaz. Mutatom is ezen a képen:

Három nap Szantorinin

Ez lesz a kiindulási pontod (vagy az érkezési helyed). A kép közepén van egy domb, annak majdnem a tetejéig kell felmásznod. Mögötte balra van az a kis bubó (rossznyelvek szerint mellbimbó) a Skaros nevű szikla, Imeroviglinél.

A Skaros sziklához kimenni, az előtte lévő kis templomnál fotózkodni (nem látszik sehonnan, csak a kaldera felől ez a templom) legalább egy – másfél órát vesz igénybe. Sietni nem érdemes.

Menet közben meg fogsz éhezni ezért érdemes beülni egy szuper kilátásos étterembe vagy legalább egy hűs frappét igyatok valahol.


(Szerintem) jó helyek út közben: Vanilla és Aktaion Firostefaniban (ezek egymás mellett vannak a „pados téren”), Imerovigliben az Aegean.

Ha van kedvetek vagy maradt időtök, érdemes lehet egy naplementés hajózásra elmenni, de a maradék két éjszakát már Imerovigliben vagy Firostefaniban, esetleg Frában is eltölthetitek.

Mindhárom városka rendelkezik jó szállásokkal, némelyik a luxus kategóriába tartozik, de vannak olcsóbbak is.

Oia, Imerovigli és Frostefani az igazi luxushotelek helye, itt található több olyan szálloda is, ami a világ legjobbja valamilyen szempontból.

2. nap: hajózás a kalderában, vagy irány a vulkán!

Ha eddigre még nem mentetek el a vulkánra, akkor ma mindenképp menjetek el.

Nyáron az idő mindig jó, meleg van és süt a nap, felhők csak néha fordulnak elő, így sapkát/kalapot, megfelelő cipőt és vizet vigyetek magatokkal mert a vulkánon nincs semmilyen bolt.

Vulkántúrára a GetYourGuide-on tudtok jelentkezni.

Ha nem szeretnétek a vulkánra átmenni, akkor érdekes lehet elmenni Pirgoszba. Ez a kisváros Firától nincs olyan messze (az egész sziget 73 négyzetkilométer) de az ott található vár és a szűk, fehérre meszelt utcácskák lenyűgözők.

Ha autót béreltek

Ha autót béreltetek, akkor ezen a napon a fent említett Fira – Firostefani – Imerovigli útvonalat járjátok be és még marad időtők arra is, hogy a szépséges Pirgoszt megnézzétek.
Ha így tesztek, akkor út közben lesz a kaldera felé egy Santo Wines nevű borászat, aminek gyönyörű a kilátása. Egy hatalmas parkoló is van előtte mert az óceánjáróval érkezőknek is innen szokták mutogatni a kilátást, plusz itt lehet vásárolni helyi termékeket és nagyon érdemes befizetni egy borkóstolóra is, amellett, hogy remek egy remek éttermet találsz a hatalmas teraszukon. Egyszóval komplett élményt kínálnak itt.

Vannak más borkóstolók is Santorinin: Getyourguide.

3. Irány a tengerpart!

Santorini nem egy tengerpartos desztináció, viszont érdekes tengerpartjai vannak. Híresek a fekete kavicsos tengerpartjai, ezek közül Kamari a legnagyobb üdülőfalu és Perissa a nyugisabba rész.
Azonban vannak vörös és fehér tengerpartok is. A vörös tengerpart (Red Beach) igazi kuriózum, a fehér part picit nehezebben érhető.

Ha busszal közlekedsz

Legegyszerűbb ha Kamariban töltöd a napot. Ide Firából juthatsz el, de Perissa sincs messze.
A két település a nagy hegy két oldalán helyezkedik el, közöttük nyáron egy csónak közlekedik.
Mindkét településen megtalálsz mindent, amire szükséged lehet: vannak éttermek, boltok, napernyők és napágyak is.

Mi a helyzet Santorinin
Fira egyik legjobb kilátású tere oldalról

Ha autót béreltetek

Autóval a harmadik napon érdemes a sziget délebbi csücskét felfedezni. Világítótorony, Pirgosz, Perissa tengerpart, a Nagy Hegy teteje (szuper a kilátás, de mindig fúj a szél).

Praktikus infók – Három nap Szantorinin

Milyen idő van Szantorinin?

Santorini időjárása 
Három nap Szantorinin

Ne zavarjon meg az az 50 fok. Az a hőérzeted. Vagyis hiába van ÁTLAGBAN „csak” 29 fok, sokkal melegebbnek fogod érezni. Gondolj bele, hogy sokkal délebbre van, mint Magyarország.

Azt is fontos megemlítenem, hogy az elmúlt években rendre több fokkal melegebbet mértek, mint a sok-sok éves átlag. Szantorinin a klímaváltozás a növekvő szárazság és a borzasztó hőség képében jelentkezik.

Accuweather előrejelzés.
Tenger hőmérséklete: Meteo.gr

Hol tudok befizetni a kirándulásokra?

Legegyszerűbb online befizetni valamelyik szolgáltatónál. A GetyourGude-on kényelmesen megteheted, a jegyedet pedig a telefonodon tudod tárolni, nem kell szaladgálni, hogy kinyomtasd.

Tudsz jó éttermet Santorinin?

Santorinin az éttermek többsége jó, a kilátás pedig emlékezetes szokott lenni.
Ha nyáron, a csúcsszezonban mész vagy Oiában megnézted a naplementét, akkor nehezen találsz üres asztalt, de nem lehetetlen.

Három nap SzantorininHova szoktam én beülni rendszeresen?1. A Momo indiai étterem: mert szeretem a fűszeresebb konyhát és ha sokat vagyok Santorinin, akkor hiányoznak az ízek.
2. Nick the Grill Firban: 20 éve eszem a szuvlakijukat 🙂
3. Lucky Souvlaki, szintén Firában.
4. Ha édesre vágysz, akkor a Waflakit tudom ajánlani. Egy hétre elegendő cukrot visz a szervezetedbe mert komolyan gondolják.
5. Ha jó cappucinót szeretnél akkor a Bubbletale a nyerő. Krémes a tej és pont jól van elkészítve. (Végigteszteltem a várost és néhol hiába adják kifejezetten drágán, de még pocsék is. A görög nem egy cappucinós fajta, igyon az ember inkább frappét.)
6. Vanilla Firostefaniban. Nekik van egy tetőteraszuk is, de naplementekor általában tele vannak.
7. Kamariban van a világ legfinomabb gyrosa, ráadásul pont a tengerparton.
8. A Nychteri / Vinsanto Kamariban (Nevet váltottak mostanában, de megsúgom, hogy mindkettő egy helyi bor neve, tehát olyan, mintha Irsai Olivérről Egri bikavérre változtatta volna a nevét.) Az étterem kifejezetten jó volt az elmúlt 15 évben, kreatív és pont a tengerparton vannak. Szeretem.

Három nap Szantorinin

Mennyit szánjak a Santorini utazásara?

Ez egy nagyon nehéz kérdés mert máshogy költ egy fiatal és egy idősebb. Ha mi ketten megyünk (50 körüli házaspár) akkor szállással, étkezéssel körülbelül 200 eurót költünk naponta, de NEM spórolunk semmivel sem. Viszont alkoholt egyáltalán nem fogyasztunk. Három nap Szantorinin ha ketten mentek legalább 6-800 euróba kerül.

Tudsz jó szállást Santorinin?

Ahova bármikor visszamennék (de általában nincs náluk hely) az az E E Kamariban. A pandémia alatt voltunk utoljára, akkor teljesen rendben volt a hely, nem volt lelakva, tiszta volt és a két terasz imádnivaló.
Ha olcsóbb szállást szeretnél, akkor ezt nézd meg, ha a magasabb kategóriájú szállásokat keresed, akkor ezt. A Katikies a világ egyik legjobb szállodája!

Ha az álom szállásomra vagy kíváncsi, akkor ez az, de általában itt sincs hely mostanában. (Sok a turista és még mindig kevés a szálláshely.)
Az összes mostanában kipróbált szállásunkról írtam összefoglalót, elég sokat kritizálok.

Melyik a legszebb tengerpart Santorinin?

Ha elviseled a picit nagyobb nyüzsit is, akkor Kamari szerintem jó hely, ha picit nyugisabbat szeretnél, akkor Perissa.
A vörös part nehezen megközelíthető és néha le is van zárva a látogatók elől hegyomlás miatt.
Ha gyerekkel vagytok, akkor Monolithos tengerpartja megfelelőbb mert ott lassabban mélyül a tenger.

Mit vigyek magammal Santorinire?

A fotókon jól szokott mutatni a piros vagy a sárga ruha, esetleg a fehér. (De a legjobb a piros.)
Hozz magaddal sálat vagy kalapot mert jól jöhet a vulkánon.

A tengerpartra szükséges lehet egy tengerjáró cipő mert a fekete kavics pillanatok alatt átforrósodik és amellett, hogy sokszor szúrnak, még égetnek is. Nem jó leégett talppal élni. (Tapasztalat 😀 )

Itt írok bővebben arról, mit érdemes magunkkal vinni Santorinire.

Mit kóstoljak meg Santorinin?

Én nagyon szeretem a fava babot. Ez a bab Santorinin terem, és olyasmi mint a sárgaborsó, előételként szokták fogyasztani, a tetejére tesznek egy kis pirított hagymát, olívaolajat és szinte minden étteremben kínálják.

A másik helyi érdekesség a paradicsom.
Paradicsom mindenhol terem, de Santorinin olyan mostohák a körülmények (meleg, alacsony páratartalom és tűző nap hónapokon keresztül) hogy a paradicsom csak picire nő. Koktélparadicsomot képzelj el leginkább.
Ezt a paradicsomot lehet néhol kapni, de nem vagyok arról meggyőződve, hogy nem csak ráírják, hogy helyi termék. Néhány évtizeddel ezelőtt Santorini a paradicsomból élt, akkor még exportálták is a világ minden tájára paradicsompüré formájában.
Ha látsz valahol helyi paradicsomkonzervet, érdemes venned belőle.

Körülbelül ennyi fér bele, de három nap Szantorinin elég arra, hogy legalább lásd ezt a szép szigetet.