Olcsón Santorinin
Hasznos,  Közlekedés,  Santorini utazás

Santorini nyaralás olcsón? Mennyibe kerülhet?

Még az előző levélben érdeklődtek, hogy mennyibe kerülne olcsón egy Santorini utazás.
Körbejárom a témát, igyekszem a közlekedésre, a szállásokra, az olcsó étkezési lehetőségekre is kitérni.
Ha kérdésed van, írj az [email protected] címre. Amint az időm engedi igyekszem válaszolni.

olcsón Santorinin

Mi az olcsó?

Az olcsóság fogalma mindenkinek mást jelent. Más lesz az olcsó egy pályakezdőnek, egy régóta vezető beosztásban dolgozónak, egy prosperáló vállalkozás tulajdonosának és megint más lesz az olcsó fogalma egy nyugdíjasnak. És ezzel párhuzamosan az igények is változnak.
Ezt ne veszítsük szem elől!

Mik az igényeid? Mert ez is változik az életkorral.

Én 50 körüli vagyok és eszem ágában sem lenne egy 12 ágyas hálóteremben aludni, hiába az a legolcsóbb. De egy nálam sokkal fiatalabb lehet, hogy ezt simán megtenné ha ez a legolcsóbb.

Mikor olcsóbb Santorini? Mikor van a főszezon Santorinin?

Ha olcsón szeretnél Santorinin nyaralni, akkor felejtsd el a főszezont!

Mikor van a főszezon Santorinin? Idéntől úgy döntöttek, hogy áprilistól szeptemberig.

Mikor vannak a legtöbben Santorinin? Júliusban és augusztusban. Ilyenkor az autóért és a szállásokért is lényegesen többet kell fizetni.

olcsón Santorinin

Hogyan alakulnak a szállásárak Santorinin?

Itt hozom a bizonyítékot arra, hogy ha olcsón akarsz a szigeten nyaralni, akkor jobb elfelejteni a főszezont.

Kiválasztottam egy random szállást Santorinin és végignéztem az árait:

Április 9: 64€/nap
Április 16: 70€
Április 23: 100€ (ez azért magasabb mert a görögöknél idén ilyenkor van a Húsvét)
Április 30: 90€ (ezen a héten van Húsvét hétfő)
Május 7: 78€
Május 14: 88€
Május 21: 105€
Május 28: 105€
Teljes június: 125€
Július 8: 150€
Július 15: 170€
Július 22: 190€
Augussztus 20-ig 190€ naponta!
Onnantól elindulnak visszafelé az árak.


Összefoglalva: ha olcsón szeretnél nyaralni és a csúcsszezoni ár töredékét szeretnéd csak kifizetni, akkor inkább a tavaszi vagy az őszi hónapokat válaszd!

Az októberi Santorini képekbenAz októberi Santorini képekben

Santorini a “luxussziget” – történelmi áttekintés

Santorini hatalmas utat járt be mióta elözönlötték a turisták a szigetet.

 1. 20 évvel ezelőtt még a turisták számát igyekeztek növelni, hogy több bevételük legyen mert több turista több pénzt költ. Elvileg.
  Viszont ez visszaütött, elözönlötték a szigetet a vékonyabb pénztárcájú látogatók is, a sziget infrastruktúrája viszont nem volt alkalmas a hatalmas emberáradat kiszolgálására. (Most is van még hova fejlődni)
 2. Mivel folyamatosan voltak a dugók, a víz és áramellátás akadozott és sajnos még sorolhatnám a problémákat, 2019-ben arra jutottak, hogy a nagy tömegek Santorininre csábítása helyett inkább kevesebb embert kellene a szigetre engedni, viszont ha már azok itt vannak, akkor lehetőleg költsenek sokat. A lehető legtöbbet. Megpróbálták Santorinit luxuscélponttá tenni.
 3. Beütött a pandémia, visszaesett a látogatók száma.
 4. A mostani pandémia utáni (már amennyire utáni) időszakban megint az a cél, hogy sokan menjenek. Javítottak a sziget infrastruktúráján, de még mindig van mit fejleszteni, lesz is mindig.
  Idénre (2022) rekord számú turistát várnak Santorinire, ráadásul próbálkoznak azzal, hogy már nem csak a nyári hónapokban, hanem akár télen is idecsábítják a turistákat a szigetre.

Összefoglalva ugyanott vagyunk, ahonnan elindultunk csak azóta javítottak az áramellátáson, már nem lesz (elvileg) rendszeres az áramkimaradás, már elvileg nem lesz olyan, hogy leáll a reptér mert nincs áram. (A repteret szépen felújították, kibővítették, erről itt írok)

Olcsó közlekedés Santorinin?

Itt rögtön felmerül, hányan vagytok. Mert nem mindegy, hogy egy öttagú társaság szeretne a szigetre utazni vagy egyedül vágnál neki.
Miért?

busz Santorinin


Tömegközlekedve:
A buszjegy ára 2022-ben 2 Euró körül van fejenként és irányonként. Nem tudok pontos árat írni mert attól függ, hova akarsz eljutni, de itt a teljes árlista és a menetrend.
Ez a jegyár fejenként és utazásonként számítandó, bliccelni nem tudsz mert ott van a kalauz minden egyes járaton.


Tehát ha mondjuk Kamariból (fekete kavicsos tengerpart) akartok elmenni megnézni a naplementét Oiába mind az öten, akkor először Kamairból Firába, majd onnan Oiába kell eljutnotok, mindezt visszafelé ugyanígy. Vagyis 2+2+2+2= 8 euró a buszjegy és ebből következik, hogy 5X8= 40 euró ez a kiruccanás az öt főre.

olcsón Santorinin
Bérautók Kamariban (2021 június)


Autóbérlés Santorinin:

Az autóbérlés is körülbelül ennyibe kerül, de az összeg függ a kereslet nagyságától (nyilván drágábban fogja adni az autót a kölcsönző, ha irtó nagy a kereslet és fordítva, olcsóbban adja az autóját szezonon kívül. Az autó akkor termel pénzt neki, ha ki van adva.
Itt van egy csomó autóbérlős cég, nézzétek meg az árakat.

Szerintem 50 euró egy átlag ár, de nem a fő-fő-fő-csúcsszezonban.
Erre jön a benzin ára.

Mennyibe kerül az üzemanyag most és mennyi lesz akkor, amikor a szigetre utaztok? Hát… ezt senki nem tudja megmondani.
Santorinin rengeteg EKO kút van, itt a weboldala. A poszt írásakor 2,059-be kerül az üzemanyag literje. Hogy mennyit kell tankolnod a járműbe az szintén ezernyi dologtól függ, tehát még megtippelni sem tudom.

Elektromos bringával Santorinin?

Ezt az előző posztban végigjártam, de ahogy számolom, nem jössz ki olcsóbban vele, ráadásul a települések között elég vadul mennek az autósok és szerintem körülbelül annyira veszélyes, mint Budapesten a Hungária körúton a belső sávban bringázni. (Nem tapasztalat csak még nem láttam bringást Santorinin, szóval ha van tapasztalatod, légyszi írd meg, szükségünk van rád!)

Összefoglalva:


Ha csak ketten vagytok és ráértek, buszozni a legolcsóbb a szigeten. Bérletet nem lehet váltani, nincs Santorini Card sem.
Busszal is mindenhova el lehet jutni és településen belül nincsenek távolságok, gyalogolni sem kell sokat.
Ha sokan vagytok, akkor már jobban megéri egy autó és ha három napra kibéreled, akkor mindent meg tudtok nézni a szigeten. De két nap alatt is megnézhetsz sok mindent 🙂

Villa Ostria

Olcsó szállások Santorinin?

Santorinin vannak rémesen tré szállások és ultra luxus szállodák is, ahol egy vendégre egy fő személyzet jut.
Ha nem akarsz sokat költeni, akkor egy csomó lehetőséged van, ha vastagabb a pénztárcád akkor viszont dúskálsz a lehetőségekben.

Figyelem: az árak tájékoztató jellegűek, a mai (2022. április 7) kutatásom során ezek jöttek ki. Nyilván változni fognak a következő hetekben, hónapokban.

 • 1. Van camping Santorinin is. Nem Jártam ott, nem próbáltam ki, az ár 30 eur naponta.
 • 2. Diákszállás is van. Itt 12 személyes koedukált hálótermekben lehet aludni, naponta és fejenként 13 euró júniusban.
 • 3. Ha olcsó szobát keresel, akkor a legolcsóbb szállásokat Perissában találod.

  A sziget legolcsóbb szállása évek óta a Katerina and John’s hostel, amit egyszer kipróbáltunk és azóta még Perissába sem szívesen megyek mert ez bizony (ez kb. 10 éve volt) annyira tré volt, hogy inkább aludtam volna a tengerparton. A képeken jól néz ki és csábító, mert van medence meg minden ami szem-szájnak ingere, de … na… teljesen igénytelen, ráadásul messze van a tengerparttól. Most 35 euróba kerül éjszakánként a kétágyas szoba.

  Ha nem az a cél, hogy “mindegy milyen, csak olcsó legyen” akkor a Narkissos Kamariban már egész jó lehet. Ez június elején 46 euróba kerül. (A kétágyas szoba)

Összefoglalva Ha fiatal vagy és megelégszel a 12 ágyas hálóteremmel, akkor éjszakánként és fejenként vegyük úgy, hogy 15 euróért már találsz szállást.

Ha már elmúltál 20, feltételezhető hogy igényed van egy saját szobára, így szerintem korrekt, ha naponta legalább 50 euróval számolsz két főre a szállásért.

olcsón Santorinin

Olcsó étkezés Santorinin?

A kérdezőt a Tesco érdekelte, de az nincs Santorinin.

Vannak viszont más diszkontláncok a szigeten. Egy részük Magyarországon is megtalálható, a többi görög cég. Beteszek néhány linket ide, hogy meg tudjátok nézni az árakat.


1. Van Lidl Santorinin is. Hogy ismerkedj az áraival, itt a prospektusa.

2. A helyeik körében a legnépszerűbb a Sklavenitis (görögül ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ), amit több helyen is megtaláltok. A legnagyobb a Messariában (a buszmegállótól nincs messze) lévő egységük. Ott minden, de minden van.
Firában is van egy ilyen bolt a nagy buszmegállótól 200 méterre. (Ha ott vagy, írd be a Googliba, hogy Sklavenitis, oda fog vezetni.) Az áraikat itt tudjátok megnézni.

A poszt írásakor (2022 április 7-én) ezek az áraik:

1 kg banán 1.37 eur
1 liter tej 0.92 eur
1 db tojás 0,17 eur
1.5 literes víz 0.15 (de ha az első szembejövő helyen veszed, akkor évek óta 1 euró a nagy víz)
Legolcsóbb gépsonka kilója 8.33.
A legolcsóbb kenyér “kilója” 2.51 (de kilós kenyeret nem fogsz látni).

Mennyibe kerül étteremben enni?

Erre a jövő héten hozok nektek friss árakat, figyeljétek majd az oldalt!

Összességében elmondható az eddigi tapasztalatok alapján, hogy Budapesten drágább beülni egy jobb étterembe, mint Santorinin egy kalderára néző hangulatos étteremben vacsorázni. Persze itt is vannak elszállt árak.

Kép forrása: a Nick The Grill szórólapja


Talponállóban kajálni?


A gírosz 2,6 eurótól indul.
XL méretű hamburger 5,5 eur
Görög saláta 6 euró
Tzatziki 3 euró

Honnan szedem ezeket az árakat? Firában a főtéren van a Nick the Grill, aminek van kiszállítós étlapja is. A 2021-es árai ezek voltak, valószínűleg hamarosan frissítik azokat, így ha megnézed ezt a linket, látni fogod a friss árakat.

A héten kérdeztétek

Olcsó repjegy Santorinire?

Tyűha! Én egy hónapja vettem 9 euróért repjegyet a szigetre. Ez szerintem olcsó, de hozzáteszem, hogy vettem már olcsóbban is és nyilván sokkal drágábban is.

Budapestről jelen pillanatban a Wizzair repül a szigetre. A legolcsóbb repülőjegy Santorinire most 17.000 Ft irányonként de augusztusban már több, mint 100.000 Ft szintén irányonként.

Ha olcsón akarsz eljutni a szigetre, és akár egy átszállás is szóba jöhet, ajánlom a Skyscannert mert az összeszedni neked a legolcsóbb jegyeket.

Most akkor mennyiből lehet kijönni olcsón Santorinin?

Nézzük először a saját tapasztalatot:
Ha nem spórolunk, akkor mi ketten napi 200€ körül szoktunk költeni a szigeten.
Ebben mi van benne? Autóbérlés és benzin (összesen kb. 60 euró naponta)
Étkezések (kényelmes reggeli a péknél, kávé a kedvenc kávézómban, ebéd valahol és egy kis nasi, illetve egy gírosz ha megint megéheznénk) és a szállás, de nem egy luxusszállodában, hanem csak szolidan.

olcsón Santorinin

Végső kalkuláció

Vegyük úgy, hogy ketten mentek. Két felnőtt ember, akik szeretik a kényelmet is de nem szeretnének sokat költeni. Tételezzük fel, hogy ez az éves nagy nyaralásotok és egy hétre mentek.


Mennyiből lehet kihozni nagyon olcsón egy Santorini utat?


Szállás: 50€ X 7 mert 7 éjszakára mentek= 350€ 2 főre

Kaja:

Reggeli: 10€ kettőtöknek
Ebéd: 4x 35€ és akkor még nem a legolcsóbb és nem is a legdrágább helyre mentek be, de szerintem 50 euróval egészségesebb számolni.
Frappé (mert az elmaradhatatlan) kerül mondjuk 3 euróba naponta, ketten vagytok és hatszor isztok. = 3x6x2= 36€
Gírosz mert néha beéritek azzal is ebéd helyett 3x2x3= 18€, 3 db gírosz ha háromszor esztek.

Közlekedés:

Tételezzük fel, hogy alapvetően ez egy tengerpartos nyaralás, így csak néha “mentek be a városba” és ketten vagytok, busszal mentek.
Mondjuk 2x elmentek Firába hogy onnan elsétáljatok Imerovigliig és onnan visszagyalogoltok. Ez 4 buszjegy fejenként.
Egyszer elmentek Oiába is mert szeretnétek megnézni a naplementét. Ez rögtön 4 buszjegy fejenként.
Összesen 8x buszoztok, de ebben nincs benne az, hogy valahogy eljuttok a szállásotokra. Arra számoljunk 2 buszjegyet fejenként.
Közlekedés összesen: 10x 2€ = 20€, de legyen 25€ mert pl. Perissába és Oiába drágább a buszjegy.


fejenként2 főre
szállás175350
kaja102204
közlekedés2550
egyéb 2040
Összesen egy hétre322€644

És ha nagyon-nagyon összehúzzuk a nadrágszíjat? Olcsón Santorin?

A közlekedős árak maradnak, azt nem tudod olcsóbban megúszni.

A szálláson tudsz spórolni, ebben az esetben a 12 ágyas koedukált hálóteremben fejenként 15 euróval számoljunk. Egy hétre: 7 éjszaka x 2 mert ketten vagytok x15€ éjszakánként = 210€ a létező legolcsóbb szállásra.

Nem mentek étterembe, boltból esztek hideget, néha bevágtok egy gíroszt és egy salátát, frappét nem isztok.

fejenként2 főre
szállás105210
kaja50100
közlekedés2550
egyéb2040
összesen200€400€

Erre rájön a repülőjegy ára ami mostanában igen széles skálán mozog. (Lásd a 9 eurós repjegyem és a nyári retúr 300€ közötti különbséget.) Ne felejtsétek el, hogy a repülők is üzemanyaggal működnek, aminek a világpiaci ára nagyon nem állandó. Ha szeretnél a témában elmélyedni, a Portfolio Podcaston volt egy remek beszélgetés erről.

Vagyis…

Igen, ki lehet hozni Santorinin is egy nagyon olcsó nyaralást, csak kérdés az, hogy mennyire vagy hajlandó összehúzni a nadrágszíjat, mert valljuk be, Santorini Görögország egyik legdrágább helye.