Sea Diamond
Egyéb,  Hajózás,  Santorini sötét oldala

Sea Diamond – elsüllyedt óceánjáró Santorini partjainál

Elég ritka az az eset, amikor Santorinin történt események bekerülnek a magyar hírekbe is. Az egyik ilyen hír volt, amikor 2007 április 6-án elsüllyedt egy akkor még elég nagynak számító óceánjáró hajó közvetlenül Santorini partjánál. A Sea Diamond utolsó napja:

Mi történt a Sea Diamond hajóval?


Annyi bizonyos, hogy 2007 április 5-én délután 4 körül zátonyra futott a Fira alatti régi kikötő környékén a Sea Diamond nevű hajó.

Egy olyan víz alatti sziklának ütközött, ami jelölve volt a térképeken.

Röviddel a baleset után megkezdték a hajón tartózkodó utasok és a legénység evakuálást mert a hajó süllyedni kezdett, majd az oldalára dőlt és teljesen megfordult, végül -14 órával később- teljesen elsüllyedt miután egy félreeső helyre vontatták.

A hajón 1154, főleg amerikai és kanadai utas és 391 fő legénység utazott.
Az utasok közül két francia halt meg, sosem találták meg őket.

Az anyagi kár is jelentős volt: a hajó elvileg tökéletes műszaki állapotban volt, körülbelül 60 millió eurónyi volt az értéke plusz a hajón található teljes felszerelés és az utasok minden hajón hagyott értéke is hullámsírba került.

De ez nem minden: a hajóból elkezdett szivárogni az üzemanyag, aminek egy része a környék szikláit szennyezte be.
Szerencsére ennek nagy részét sikerült összeszedni a baleset utáni napokban, hetekben és a hajóban található üzemanyag nagy részét is sikeresen kiszivattyúzták mire elsüllyedt.

Ettől függetlenül a veszély teljes egészében nem múlt el. Várható, hogy az idő múlásával kisebb-nagyobb részek a hajóból, vagy kisebb felszerelési tárgyak a felszínre kerülnek.

Ha Santorininre hajóval mentek vagy az Athinios kikötő felé jártok, látni fogjátok, hogy onnan nem messze van a tengerben egy narancssárga, kör alakú, vízen lebegő valami. Az alatt van a Sea Diamond és az a gyűrű hivatott arra, hogy az esetleg elszabaduló szennyezést felfogja.

Érdemes megnézni ezt a videót (sajnos csak görögül van):


Mekkora volt a Sea Diamond?

A Sea Diamond 142.95 méter hosszú és 24.7 méter széles volt.

A mai óceánjáró hajókhoz képest ez egy pici hajó, manapság már a kompok is nagyobbak ennél. Mostanában már bőven 300 métert meghaladó óceánjáró hajókat építenek, amiknek a szélessége is jóval nagyobb. Az összes hajótársaság új hajója (általában) 336-337 méter körül szokott lenni.

Mi van most a hajóval?

Változatlanul a sziget kaldera felőli oldalán van a tenger mélyén 2-300 méteres mélységben.

Ki fogják emelni a hajót?

A pernek még nincs vége azóta sem.
Felelőst sem találtak és pénz sincs arra, hogy ilyen mélyről egy ekkora, ráadásul ilyen régen a tengerben lévő hajót felhozzanak a felszínre.
Mindenesetre szándék van arra, hogy kiszedjék a hajót.

Ha szeretnél még a Sea Diamond hajóról olvasni: a Wikipédián elég sok mindent összeszedtek róla.

Ha érdekel Santorini „sötét oldala” akkor itt olvashatsz róla.

(Két tök béna képet találtam hirtelen magamnál, de majd ha átböngészem a több tízezer fotómat 😱, akkor teszek ide olyat is, ami föntről mutatja.)

Megtaláltam 🙂