Szantorini legmagasabb pontján
Szantorini legmagasabb pontján

Szantorini legmagasabb pontján

Szantorini amilyen pici, olyan magas hegyei vannak. Szantorini legmagasabb pontján található a Profitis Ilias kolostor, ahonnan remek kilátás nyílik az egész szigetre és a környező tengerre.
Találtok még itt egy radarállomást is, ami nem látogatható.

Legnépszerűbb írások

  1. Santorini látnivalói
  2. Szervezett kirándulások
  3. A legszebb medencék Szantorinin
  4. Mit vigyél magaddal Szantorinire?
  5. 3 nap Szantorinin, részletes útiterv.

A kolostor

Az Illés Próféta kolostor a Santorini délkeleti részén található, közel Pirgoszhoz, a Profitis Ilias hegy tetején. Ez a kolostor 567 méteres magasságban található, ami a sziget legmagasabb pontját jelenti.

A kolostor 1711-ben épült leginkább erődítményre emlékeztető stílusban, és lenyűgöző példája a küklád építészetnek.
Eleinte fontos szerepet játszott a kulturális és oktatási életben, még iskola is működött benne, ahol a diákok görög nyelvet és irodalmat tanultak. Nemcsak a társadalomban betöltött szerepe volt jelentős, hanem gazdasági befolyást is gyakorolt, virágzó kereskedelmet folytatott a Földközi-tengeren saját hajóival.
Végül komoly károkat szenvedett az 1956-os földrengés következtében.A kolostornak saját múzeuma van, amelyben egy gyűjtemény található egyházi tárgyakból, könyvekből és lenyűgöző bizánci ikonokból, szobrokból. Továbbá bemutatókat tartanak a cipőkészítésről, nyomdai tevékenységről és gyertyakészítésről.

Néhány szerzetes még mindig a kolostorban él és részt vesz a borkészítésben, valamint más termékek előállításában, melyeket bárki megvásárolhat, aki meg szeretné kóstolni a hagyományos helyi termékeket.

Szantorini legmagasabb pontján

Hogyan lehet felmenni a hegyre?

A hely mindössze öt kilométerre van Pirgosz falutól, Firától, Szantorini „fővárosától” pedig körülbelül 30 perc autóútra.

Közvetlen buszjárat Firából erre a helyre nincs, mivel a busz Pirgosz központjában áll meg, így az egyetlen módja a kolostor meglátogatásának saját autóval lehetséges.

Ez az útvonal ideális túrázáshoz, ha sportos ember vagy. Sokan szoktak futni a hegy tetejére vezető úton reggelente. 😉

Szantorini legmagasabb pontján

Ha kényelmesen szeretnél ide eljutni, akkor érdemes befizetni egy szervezett útra. Ezek a félprivát vagy privát buszos túrák lehetőséget nyújtanak arra, hogy meglátogassuk Szantorini híres részeit, a festői hagyományos falvakat, a változatos múzeumokat és érdekes régészeti helyeket, valamint a híres szantorini strandokat.

Ha autóval jöttök, akkor menet közben mindenképp állatok meg Pirgszban és sétáljatok a kacskaringós, szűk utcácskáin.

Plusz tipp, hogy Firából jövet elmentek a Santo Wines borászat mellett, ahova szintén jó betérni és onnan is megcsodálni Szantorinit.
Itt egy hatalmas teraszt és egy óráisi parkolót it találtok, ráadásul általában remek ételeket találtok, szuper italokkal, és még a borászatot is meg lehet nézni.
A Santo Wines-nak van egy boltja, ahol a szigeten készített termékeket árulják, így a híres Vinsanto és egyéb borokat is.Tipp 2: Fizessetek be borkóstolóra!

3 hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük