Fakultatív kirándulások,  Hasznos

Szervezett kirándulások Santorinin

Santorinin van mit nézni mivel a sziget szakadékosabb fele önmagában is egy hatalmas látnivaló, elég ha a lélegzetelállító kilátásra gondolunk. Ebben a posztban Santorini látnivalóit a szervezett kirándulások szempontjából vesszük sorra.

📌 Pro tipp!

Itt tudsz kényelmesen fakultatív kirándulást foglalni Santorinire:

➡️ GetYourGuide

Online foglalva van időd és lehetőséged az összes ajánlatot összehasonlítani és nem is kell egy irodába elzarándokolnod, majd kiállni a sort.

1. Ahova csak szervezett kirándulással juthatsz el

Ez nem más, mint a Santorini kalderájának közepén feketéllő vulkán. Ide csak valamilyen szervezett kirándulással juthatsz el, de ha még nem jártál vulkánon, akkor itt az ideje!
A helyszínen még külön 2 eurós belépőt kell fizetned mert ez egy természetvédelmi terület. A vulkánról sokkal bővebben itt olvashatsz.

A vulkántúrát több módon is kínálják: van olyan is, ami csak 2-3 órás délelőtti látogatás, de vannak ennél sokkal hosszabbak is.
Vizet, sapkát vagy kalapot, napolajat vigyél magaddal. Meleg szokott lenni a vulkánon. 🙂

2. Egésznapos buszos – hajós szervezett kirándulás

Ez a másik legnépszerűbb szervezett kirándulás. Ezen általában Pirgosz, Mesa Gonia, Fira, naplemente Oiában, hajózás a kalderában, a vulkán és Thirassia látogatása szerepel a 10-12 óra alatt.
Ez egy szuper kirándulás, én többször voltam ilyen körúton az elmúlt 30 évben. Ha ilyet foglaltok, nézzétek meg, milyen hosszú a hajózás mert van rövid kör és hosszú is. Szerintem a hosszú érdekesebb mert a szemben lévő szigetre (Thirassia) is átmentek, ahol lehet ebédelni vagy úszkálni, esetleg felmenni a faluba, ami külön élmény mert bármennyire is fejlődik az a sziget is, még mindig olyan, mint 20 évvel ezelőtt. Viszont mindegyik hajós kirándulás érdekes és szuper élmény, én nem hagynám ki soha.

Ha először jársz Santorinin és majdnem mindent látni akarsz, akkor egy olyanra érdemes menni, ami 9-10 órás.

3. Akrotiri ásatások és Red Beach

Ez egy viszonylag új kirándulás mivel az ásatások színhelye a világjárvány előtt pár évvel nyílt meg de érdekes lehet azoknak, akiket érdekel a történelem mert ezen a helyen már időszámításunk előtt több ezer évvel emberek laktak. Erről sokkal bővebben ír a Wikipédia angolul.
A településen az ásatások 50 évvel ezelőtt kezdődtek és rengeteg érdekes dolgot találtak: arany tárgyakat, freskókat, jól konzerválódott épületeket és használati tárgyakat. Egyszóval érdemes megnézni!

4. Hagyományos települések és naplemente Oiában

Ezen a túrán általában Panagia Episkopi bizánci tempomát, Mesa Gonia falut, Pirgoszt és Oia telelpüléseket szokták megnézni.
Ez a 6-7 órás szervezett kirándulás azoknak lehet érdekes, akik a sziget „másik” arcát is látni szeretnék. Itt lehet jelentkezni.

5. A csodás Santorini

Ezt a buszos túrát általában úgy kezdik, hogy először felvisznek Santorini legmagasabb hegyén épült Profitis Ilias kolostorba ahonnan szuper a kilátás. Utána következik Pirgosz megtekintése, ahol kék kupolás templomot és fehér falú házakat láthatsz. A fent említett Akrotiri ásatások után a híres vörös tengerparton lehet egy kicsit pihenni. (Fontos, hogy körülbelül 10 percet kell sétálni és az út nem sima.) A pihenő után Santorini legfontosabb városát, Firát tekintik meg, majd következik a sziget északi csücskében lévő Oia.  
Így lesz ez a szervezett kirándulás 9-10 órás.

Athinios kikötő és egy reklámtábla

6. Naplementés hajózás

Ez is egy népszerű hajós kirándulás. Általában Athinios kikötőben szoktunk felszállni a hajóra, ahol ételek és italok is várják a szórakozni vágyókat. A hajón a kalderában hajózva, közben a naplementét csodálva egy viszonylag romantikus vacsorát ehetünk.
Az út 4 és 8 óra közötti időtartamú, attól függ, melyikre fizetsz be. Jelentkezni itt lehet vagy itt.
Mindkettőhöz fontos megjegyeznem, hogy ha a vulkánra is fel szeretnétek menni, akkor fejenként még extra 2 eurót is kell fizetni a belépéshez. Ez nem az utazási irodának fizetendő!

8. Milyen nyelven vannak a szervezett kirándulások?

Angolul, esetleg néha németül.
Magyarul most nincs ilyen szervezett és vezetett túra.

9. Hol tudok befizetni a szervezett kirándulásokra?

Legegyszerűbben és legkényelmesebben a Get Your Giude oldalon. Ezek összesítő oldalak, ahol az összes Santorini fakultatív kirándulást egy helyen tudod megnézni és összehasonlítani, és még értékeléseket, véleményeket is olvastatsz, a jegyedet pedig a telefonodon kapod meg, nem kell kinyomtatni és ezer felé szaladgálni.

10. Galéria – Szervezett kirándulások Santorinin