Egyéb,  Hírek

Mi a helyzet Santorinin?

Több, mint két hete érkeztem a szigetre határozatlan időre. Nem tudni meddig maradok. Lehet, hogy csak egy hétig, de lehet, hogy nyárig itt leszek. Majd kiderül.

Mivel belföldi járattal érkeztem, a reptéren semmiféle mérés, ellenőrzés nem volt. Felszálltam a gépre Szalonkiben és leszálltam itt, Szantorinin 40-50 perc múlva.

Szalonikibe érkezéskor be kellett mutatni a QR kódot, amit a kivezényelt emberke szemmel (!) ellenőrzött. Néhány embert kiszedett a sorból -szerintem random- akiket leteszteltek de a többség „megúszta” a tesztet.

Ez nem egyedi eset volt, két héttel azelőtt (október legelején) szintén a Szaloniki reptérre érkeztem és teljesen ugyanígy, szemmel csekkolták a QR kódot. De október elején még teljesen zöld volt az ország és egész máshogy állt a vírushelyzet egész Európában.

Mi van nyitva?

2020-ban a járvány első hulláma után csak a szállodák 60%-a nyitott ki és hasonló vonatkozik az éttermekre is.

Ahogy sétálok a szigeten azt látom, hogy rengeteg vendéglátóhely ablaka be van deszkázva, rosszabb esetben „csak zárva maradt” a hely, ott díszeleg az ablakában, a nyitva tartási idő, de közben meg hónapok óta zárva van.
Így viszont nincs annyi választási lehetősége az embernek, hol is egyen. Ott eszik, ahol talál nyitva lévő éttermet.

Mennyi turista van most Santorinin?

Kevés. Becslésre az átlag turistamennyiség 10-15%-a lehet. De lehet, hogy kevesebb.

Mi a helyzet Santorini - üres a lépcső

Például láttál már olyat, hogy ilyen kevesen vannak a lépcsőn? Reggel 10-11 körül készült a fotó október közepén.

A szamaras ember minden nap 10 körül kimegy az szamárkákkal a szamártaxis helyre, de délután 2-kor már jön is vissza és ahogy láttam, nem lehet nagy bevétele.
(A szamarak valahol a környékemen laknak mert reggelente szoktam hallani, hogy „iááá, iááá, iááá” 🙂 és az ajtóm előtt vonulnak el csilingelve naponta kétszer 😍)

A fenti képet Imerovigliben lőttem október vége felé 11 óra körül. Sehol senki.

Firostefaniban ez az egyik leghíresebb naplementés hely. Üres, a szálloda zárva és az étterem is.

Milyen a közhangulat Santorinin?

Béke van és nyugalom. Nem érezni azt a feszültséget, amit más helyeken.
Az élet megy tovább, a nap ugyanúgy süt, a tenger hullámzik és a görög ételek még mindig nagyon finomak.
Azt viszont látom, hogy egyre többen hordanak maszkot és ma annyit jegyzett meg a helyi sajtó, hogy már majdnem minden nap találnak egy-egy pozitív esetet a szigeten.

Most milyen szabályok vannak Santorinin?

Ha bemész a boltba, maszkot kell viselni.
Adnak fertőtlenítőszert és kesztyűt is (ha akarsz) a nagyobb helyeken. Meg van szabva az is, hogy egyszerre hány ember lehet bent egy üzlethelységben, amit egyrészt nem szoktak kiírni – örülnek, ha valaki betéved- másrészt itt még nem olyan nagy a para.

A szállásokat nemhogy takarítják, hanem fertőtlenítik is a vendég előtt és után, tehát fokozott a figyelem. Ahol most lakom (Alonia Studios, Firostefaniban) a takarítónő teljesen kitakarítja a stúdiókat egy-egy vendég után, és ezt úgy értsd, hogy ha egy éjszakát volt itt valaki, akkor is még a csempét, ablakokat, egyszóval mindent, de mindent lefertőtlenít és letakarít. Ahogy láttam, egy 20 négyzetméteres stúdión dolgozik több órát.

És mi van a szigorításokkal?

Eddig csak Athén és egy másik régió vezetett be komolyabb szigorításokat.
Ez azt jelenti, hogy éjszakára kijárási tilalmat rendeltek el ott, ahol rosszabb a helyzet.

Így áll az ország 2020 október 26-án reggel. Európa legzöldebb országa.
Santorini térségében (ezt úgy értsd, hogy az összes környező és nem annyira környékbeli, több mint 40-50 kisebb-nagyobb szigeten volt összesen 702 eset.

Sok a turista Santorinin?

Szerintem napról napra kevesebb a turista.
Október közepén napnyugta után még voltak, de tegnap már napnyugat után, amikor Firostefaniból sétáltam Firába a kaldera peremén, már csak 2 emberrel találkoztam és a boltok többsége is zárva volt.

Honnan tájékozódhatsz?

1, van az EU nagy közös térképe,

2, Van a görög térkép és oldal, ahol nagyon sok infó van.

Érdekes az, hogy egész máshogy tagolja Görögországot.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük