Santorini látnivalói
Hasznos

Santorini látnivalói 2024-re

Ezen a weboldalon mindent megtalálsz, ami a Santorini nyaralásodhoz szükséges. Ha kérdésed merült fel, írj az info kukac santorini-utazas.hu címre, igyekszünk mielőbb válaszolni. Mik Santorini látnivalói?

Frissítve: 2024. február 3-án.

Santorini látnivalói
Egy szuper kilátásos bár Firában a kaldera peremén

Santorini a mesesziget a kék kupolás templomokkal, ahol a világ → legjobb szállodái vannak, a kilátás lenyűgöző, a → naplementék pedig csodásak. Santorini gyönyörű, mesebeli hely, amit nagyon sokan szeretnének látni. Mostanában újra van közvetlen járat Santorini és Magyarország között aWizzair jóvoltából, de mik Santorini látnivalói?

Santorini Görögország déli részén található, az Égei-tengerben. Területe 73 négyzetkilométer, így akár egy hét alatt is könnyen bejárható. Hogy mit tudsz megnézni → Szantorinin egy hét alatt, arról is bőven írtunk, de ha csak 3 napot töltenél a szigeten, arra is vannak ötleteink.

A kék-fehér görög sziget: Santorini (Oia)

Santorini látnivalói

1. A kaldera – Santorini látnivalói

Lélegzetelállító látvány és nem lehet betelni vele! Ezerszer láttam már, de még mindig elcsodálkozom azon, hogy lehet valami ilyen szép?
A kalderát mindenképp látni kell és látni is fogod, mert a turisztikailag fontos városok (→ Oia, → Fira, → Imerovigli és → Firostefani) mind a szélén találhatóak.
Érdemes → Firából (a fővárosból) kiindulva végigsétálnod a kaldera szélén végigfutó sétaúton vagy legalább a Fira melletti Firostefaniig elgyalogolnod a kaldera peremén. Garantáltan felejthetetlen élmény lesz! Ha szeretnél majdnem mindent egy nap alatt megnézni, akkor van egy egésznapos → szervezett kirándulás is egész jó áron.

Egyáltalán mi az a kaldera?
A kaldera egy olyan kráterhez hasonlító horpadály, amit a víz elöntött. (Bővebben a → Wikipédián)

Santorini látnivalói - Kamari, fekete part
Fekete tengerpart Santorinin – Kamari beach

2. A fekete tengerpartok Santorinin

Santorinit a → vulkán formálta ilyen gyönyörűvé. A tengerpartok többségében fekete (szürke) kavicsosak vagy kövesek, de találsz vörös és fehér partot is.
A legnépszerűbb fekete kavicsos tengerparti városka → Kamari, ahol mindent megtalálsz, ami a nyaralásod kellemes eltöltéséhez szükséges.
Perissa a nagy hegy (Mesa Vouno) másik oldalán található. Perissában még nyáron is kisebb a nyüzsi és emellett olcsóbbak a szállások is. Perivolos pedig Perissa mellett található.
Kamariról itt írtam sokkal bővebben, a → kipróbált szállásokról pedig itt.

3. A világ leghíresebb naplementéje Santorinin van!

A naplemente Santorini látnivalói közül kihagyhatatlan. A leghíresebb és állítólag legszebb naplemente Oiából látható, de a sziget többi pontjáról, mint a → világítótoronytól, vagy → Firából, → Firostefaniból is gyönyörű.
Ha a leghíresebb naplemente néző helyről szeretnéd megnézni, számíts arra, hogy a csúcsszezonban sokan lesznek, de ha beülsz az egyik tavernába, ahonnan remekül látni a naplementét még egy jót is ehetsz közben. Sokkal bővebben itt írtam róla: → Naplemente Santorinin.

Santorini látnivalói - vulkán
A világ egyik legszebb medencéje Santorinin

4. Barlanglakások Santorinin – próbáljátok ki!

Ha igazi élményt akarsz magatoknak szerezni, akkor aludjatok olyan barlanglakásban, ami a kalderára néz. Felejthetetlen lesz! A világ legjobb szállodái között van a → Katikies, a → Canaves és a → Kapari.
A medencéik miatt is rengeteg díjat nyertek a szállodák Szantorinin: → legszebb medencés szállodákról itt írtunk sokkal bővebben.
Ezek a szállodák igen jók, de nem mind kerül csillagászati összegbe, nézz körül Oiában a barlangszállodák között, de ha egy hagyományos faluban szeretnél lakni egy szuper helyen, akkor tavaly mi → kipróbáltunk egyet.

Az októberi Santorini képekbenAz októberi Santorini képekben
Santorini látnivalói
Háttérben a vulkán – az egyik Santorini látnivaló

5. Működő vulkán és vulkántúra

Jártál már működő vulkánon? Ha nem, akkor mindenképp menjetek el egy → vulkántúrára! Ezek a túrák több változatban is indulnak, néhány órástól az egésznapos, több helyet meglátogatóján át, mindenféle van. (Ez → a legolcsóbb ajánlat a poszt frissítésekor.)

Még olya vulkántúrát is kitaláltak, amin összekötik a vulkán körüli hajózást egy kellemes → vacsorával és egy naplemente nézéssel. Kihagyhatatlan! Bővebben → a vulkántúráról.

Santorini júniusban
Oia a meseváros Santorinin

6. Oia: a leghíresebb Santorini látnivalói közül

Oia egy meseváros! Cuki, szakadék peremére épült fehér házikókkal. Oia a naplementéje mellett még híres a kék kupolás templomairól is. Érdemes legalább egy éjszakát itt töltetek, hogy kigyönyörködhessétek magatokat a kaldera látványában. → Bővebben a mesebeli Oiáról.

Vörös part: Santorini látnivalói
Red beach – vörös part

7. A vörös tengerpart (Red beach)

Santorinin van fekete tengerpart, vörös part és fehér part is. A Red Beach (vörös part) Akrotiri mellett van. A parkolóból gyalog kell továbbmenned, de megéri a sétát mert szuper érdekes az a hatalmas vörös hegyoldal. Ha különleges dologra vágysz, akkor nemrég indult ez a → kajakos, tengerpartokat felfedező kirándulás vagy ez a → buszos, tengerpartos Akrotiri látogatós túra.

Santorini látnivalói
A Fira alatti kikötő – Santorini látnivalói

8. A főváros (Fira) alatti kikötő

Santorini fővárosa, → Fíra alatt van → egy kellemes hely, ahol megihatsz egy jéghideg frappét a parton. Ebbe a kikötőbe érkeznek a nagy → óceánjáró hajók utasai és innen indulnak a sziget felfedezésére.
Ebbe a kikötőbe több módon is lejuthatsz: a leggyorsabban → a kabinos felvonóval, de ha sportos vagy, akkor akár a sok lépcsőn is lesétálhatsz, illetve vannak szamarak (öszvérek) is, de állatvédelmi okokból ez nem annyira ajánlott.

Szantorini októberben, Santorini látnivalói
Skaros szikla, a háttérben Oia látható

9. A híres Fira – Oia túra

Santorini látnivalói a legjobban a Fira – Oia túra során csodálhatók meg. Ez a túra a fővárosból vezet egészen a sziget északi csücskébe, Oiába. Írtam → egy hosszabb posztot is erről az útvonalról.

Kék kupolás templom Santorinin Santorini látnivalói
Santorini látnivalói: a híres kék kupola Firostefaniban

10. Naplemente az egyik kék kupolás templom fölött

Ha a fenti kék kupolás templomtól szeretnéd nézni a naplementét, akkor → Firostefaniba kell elmenned. Ez Firától, a fővárostól (bámészkodás mértékétől függően) 10 perc séta.
A fenti kép egy parkolóból készült, tehát autóval is oda tudsz menni. Azt írd be a Google Maps-be, hogy Three Bells of Fira 😉 és oda fog vezetni.

hot springs: Santorini látnivalói
Fürdőzők, Hot Springs

11. Forró vizű források a vulkán mellett

Santorini látnivalói közül kihagyhatatlan a vulkán és a Hot Springs. Ha → vulkántúrára mész, lehetőséged lesz úszni egyet a „Hot Springs”-ben 😉 Nem annyira forró itt a víz, de érezni, hogy melegebb mint a tenger körülötte.
Itt a hajóról kell beugrani vagy bemászni a tengerbe, tehát ha félsz a mélységtől, ez a kaland nem neked való.

Naplemente santorinin. Egyike a 23 legfontosabb látnivalóinak Santorinin
Naplemente Firában 2021 júniusában

12. Romantikus vacsora naplementében?

Vannak kihagyhatatlan dolgok Santorinin. Gyönyörű kilátás mellett ebédelni vagy vacsorázni felejthetetlen élmény. Mindenképp üljetek be valahova! Több száz ilyen étterem és bár van Santorinin, keressetek egy szimpatikusat. (Itt írtam néhány általam is → kipróbált étteremről, sajnos nem mindegyiket örökítettem meg, de majd idén igyekszem.)

Santorini látnivalói - hajózás a kalderában
Hajózunk, szemben Santorini

13. Hajózás a kalderában, Santorini látnivalói a tengerről

Hajóval érkezni a szigetre szintén felejthetetlen élmény, de a hajózás a kalderában is ugyanezt adja. Érdekes és szép látvány megnézni Santorini látnivalóit a tengerről is. Erre ezer éve vannak → programok és az a szerencsénk, hogy már mind feljöttek az internetre, nem kell őket a helyszínen vadászni. → Ez az egyik legnépszerűbb félnapos hajózás.

Santorini látnivalói, Pirgosz
Pirgosz, a szépséges (2021 szeptemberi kép)

14. Santorini látnivaló: Pirgosz, a szépséges

Pirgosz egy elragadó település, ahonnan beláthatod az egész szigetet mivel magasabban van mint a többi nagyobb város, arról nem is beszélve, hogy itt is van kék kupolás templom.

Pirgosz egy kicsit nyugodtabb hely, így akár még itt is érdemes lehet eltölteni néhány éjszakát. Ha a legjobbat keresed, → ezt ajánlom.

15. A Mesa Vuono hegy Kamari mellett

Ha perzsel a hőség, nincs is jobb annál, mint felmenni a hegy tetejére. A Mesa Vuono hegy → Kamari és Perissa között magasodik, belátni onnan a környéket, ráadásul még a régi Thera romjait is megnézheted.
Gyalog is fel lehet menni a szerpentinen, de akkor jó fizikumúnak kell lenned mert szinte függőleges a fal, ráadásul elég kevés az árnyék menet közben.
Szerdánként szokott minibusz menni Kamariból fel a hegy tetejére, ha beindul a szezon és több lesz a turista, egész biztos, hogy gyakrabban lehet majd mindbusszal feljutni. (Kocsival is járható az út!)

Santorini látnivalói
Kilátás a Cable Car előtti teraszról (2020 október)

16. „Lanovka” a kikötőbe

Gyerekkel érkezőknek szinte kötelező program, de még a felnőttek is szeretik az ilyen mókát. A 3-400 méteres szintkülönbséget pár perc alatt megteszi a kabin, viszont érdekes látni Santorinit így.
Ha → óceánjáró hajóval érkezel Santorinire, akkor is ezzel a járművel fogsz feljönni a fővárosba, → Firába. Írtam egy sokkal bővebb posztot erről a felvonóról, itt olvashatod: → Santorini cable car

17. Nézzétek meg a bor múzeumát

Forró nyári napokon is kellemes időtöltés a földalatti pincerendszerben megnézni a kiállítást, ahol izgő-mozgó szobrok mutatják be azt, Santorinin hogyan készítik a bort.
Gyerekkel érkezőknek ajánlott! → Bővebb infó itt.

Santorini látnivalói

18. Santorini gasztronómiája

Santorini gasztronómiája nem maradhat ki a kipróbálandók vagy „Santorini látnivalói” listájából.

Ha Santorinin jársz, mindenképp kóstold meg → a fava babot, a helyi paradicsomot, igyál → Vinsanto vagy → Nychteri bort, de akár egy doboz sűrített paradicsomt is érdemes beszerezni, nem beszélve a kapribogyóról és a kapri leveléről, amit minden Santorini saláta mellé tesznek. És a → helyi sör is érdekes! 😉Van mit kóstolni 🙂

Skaros _ Santorini látnivalói
A távolban, középen a Skaros szikla

19. A híres Skaros, a régi főváros

Santorini látnivalói közül az egyik különlegesség a Skaros nevű szikla.

Skaroson volt a sziget régi fővárosa még évszázadokkal ezelőtt, amiből mára csak néhány lépcső maradt mert a földrengéseknek fokozottan ki van téve ez a szikla.
A Skaros sziklára fel lehet mászni és onnan is meg lehet csodálni a szigetet. (Erős fizikumúaknak, gyakorlott túrázóknak ajánlottabb, gyerekkel ne próbálkozzatok mert néhol tényleg mászni kell.)
Tehát érdemes kimenni a Skaros sziklához mert szuper a panoráma innen. Bővebben erről: → Skaros Santorinin.

20. Borkóstolók Santorinin

Santorini híres a boráról. Nagyon finom desszertborokat készítenek a szigeten, amiknek a készítését te is megnézheted. Erre már több lehetőség is van, a legrégebbi → ezen a helyen van. Plusz innen az egyik legjobb a kilátás a szigetre, ezen a több órás borkóstolós túrán pedig → 12 bort lehet megkóstolni.

Ha a szigeten autóztok, majd fogjátok látni, hogy a szőlőt igen „furcsa” módon termesztik mert nem a mifelénk megszokott módon, lugasokban nevelik, hanem a földön összetekerik a növényt, így viszont nincs kitéve a rendszeresen fújó erős szélnek és a hajnali párát is jobban meg tudják fogni.

Ha elmentek valamelyik borkóstolóra, akkor általában jó minőségű Naxosi sajtokat is fogtok tudni kóstolni.

Vhotonas
Vothonas a cuki, majdnem eredeti falu Santorinin

21. Különleges élmények Santorinin

Ahogy növekszik a turisták száma, úgy lesznek egyre több és jobb programok Santorinin.

1. Az egyik ilyen újdonság a → tengerparti lovaglás, ami Santorini → egyik legszebb tengerpartjáról indul.

2. Végre beindultak a főzős alkalmak is, → itt például isteni görög ételeket lehet főzni.

3. Bazi nagy örök lagzi Santorini? Nem te fogas házasodni, hanem egy → tányértörős, görögös buliban lehet részt venni.

22. Vothonas, az eredeti falu

Ha igazi, viszonylag eredeti falut is szeretnél látni, ahol az emberek még körülbelül úgy élnek, mint a turizmus elterjedése előtt, akkor mindenképp menj el Vothonasba. Itt még kukorékolnak a kakasok reggel, művelik a kertet délelőtt és a nyugalom sokkal nagyobb, mint a többi városban. Bővebben itt írok erről a csodáról.a cuki településről.

23. Amoudi öböl Oia alatt

Ez egy pici öböl a festői szépségű Oia alatt. Ide akár autóval is lejöhetsz, de akár a hosszú lépcsősoron is lesétálhatsz. Rengeteg → remek tavernát találsz itt, és pancsolási lehetőséget. Kihagyhatatlan!

24. Egy hűs frappé a legjobb kilátásnál

Erre rengeteg lehetőség van Santorinin. Nem igazi Santorini látnivaló, viszont örök élmény. A Firában lévő Franco’s nevű bár valaha a világ legjobb bárja volt, de ha a fenti képen látható helyen szeretnél ücsörögni, akkor Firában a nagytemplom előtt keresd a helyet.

Firában, Oiában és Santorini többi kaldera peremén lévő falujában/városában számtalan remek lehetőség kínálkozik majd a frappézáshoz. Ezeknek a remek kilátással bíró kávézóknak vagy éttermeknek az árai borsosabbak, mint a (szerintem) legjobb kávéféléket készítő → Bubble Tale, tehát ha spórolni akarsz, akkor ott kérsz egy elviteles kávét (mindenféle csodáik vannak) és kiülsz a kávéddal a 200 méterre lévő kalderához, de ez az én dilim és nem nyaralni járok Santorinire, szóval ha az éves nyaralásomat tölteném itt, akkor megengedném magamnak a „luxust” 🙂

santorini faros 1

25. Világítótorony a sziget csücskében

Érdekes Santorinit megnézni a sziget legdélebbi csücskéből. Nyilván nem az ott található → világítótorony az érdekes, hanem maga az út ami oda elvezet. A kaldera, a vulkán és a környező szigetek látványa lenyűgöző.
Ha szeretnétek a naplementét érdekes helyről nézni, akkor már innen is nézhetitek. Hátránya a dolognak, hogy tömegközlekedéssel nem közelíthető meg, csak autóval. Bővebben: → a világvégi világítótorony.

26. Helikopter túra naplementekor – Santorini látnivalói fölülről

Ez egy új szolgáltatás Santorinin, amit még nem próbáltam ki, de láttam, hogy a helikopterek állandóan repkednek naplemente előtt a kaldera fölött. Szerintem szuper lehet. → Itt az infó róla.
Ha valaki kipróbálta, légyszi írjon nekem róla! Köszi 🙂

27. Múzeumok Szantorinin – Santorini látnivalói

Több érdekes múzeum is van Szantorinin.

1. A leghíresebb az Akrotiri régészeti kiállítás, ami pár évvel ezelőtt nyílt meg. → Érdemes megnézni.
2. Firában is érdekes → a régészeti múzeum.
3. Szórakoztató a → Koutsogiannopoulos bor múzeum Kamari közelében. (Ez egy pincerendszerben berendezett interaktív múzeum)
4. Érdekes és különleges a → sűrített paradicsom gyár (!) múzeum → Vlychada mellett.

(Santorini pár évtizeddel ezelőtt még nem a turizmusból, hanem a mezőgazdaságából élt. Először paradicsomkonzervet exportáltak a világ minden részére, aztán isteni finom bort készítettek, végül a turizmus úgy tűnik könnyebb és gyorsabb bevételt hoz.

Mit kell tudni Santoriniről? Hasznos infók

Santorini időjárása

A tengernek köszönhetően Santorini időjárása igen kiegyensúlyozott, mentes a szélsőséges melegtől vagy nagy hidegtől.
Nyáron stabilan 24-28 fok szokott lenni, a szellő szinte folyamatosan fújdogál, de a nap éget.

Készítettem képes beszámolókat → júniusról, → szeptemberről, → októberről és → novemberről, hogy lássátok képekben is, mire számíthattok.

A tenger hőmérséklete

(A fenti kép júniusban készült)

Június elejétől már kellemes a tenger hőmérséklete, nem kell attól félni, hogy hideg lesz, viszont szeptemberben, októberben is kellemesen meleg szokott lenni, még novemberben is láttam fürdőző embereket.
Tehát -szerintem- júniustól októberig simán jó a tenger hőmérséklete Santorinin ahhoz, hogy lubickoljatok.
Én nem vagyok mérvadó mert ritka finnyás vagyok (nem szeretem a köves tengerpartot) de itt van → egy weboldal, ami direkt a tenger hőmérsékletével foglalkozik.

Santorini gyerekkel

Még → babakocsis gyerekkel kicsit macerás lehet a sziget mert a híresebb városokban (Fira, Firostefani, Imerovigi, Oia, Pirgosz) sok lépcső, emelkedő, lejtő, durva köves szakasz van.
– Ha gyereknek biztonságosabb tengerpartot kerestek, akkor Monolithos nekünk jobban bejött, de Kamari és Perissa is jó hely, bár utóbbi kettőben hirtelen mélyül a tenger, míg Monolithosnál sekélyebb.
– Játszótér szinte mindenhol akad, a helyi gyerekek is játszanak valahol.
– Gyerekkel érdekes programok → a bor múzeum (akkor is, ha a borról szól mert tele van izgő-mozgó bábuval és érdekes tárgyak is vannak.)
– Ha már bír nagyobb túrákat tenni, akkor nyugodtan be lehet vállalni a → Fira – Oia túrát.
– Szokták szeretni a → „lanovkázást” Firából le a kikötőbe.
– Ha strapabíró a gyerek (meg ti is) akkor a vulkántúra is szuper érdekes mert valószínűleg még nem járt vulkánon.

Az egyik kedvenc szállásunk a reggeli fényben

Mit vigyél magaddal Santorinire?

A könnyű, nyári ruhákon kívül estére a szél miatt jól jöhet egy vékony kardigán.
A szép fotókhoz pedig egy piros ruha. 😉
A tengerpartra nem árthat egy tengerjáró cipő, de ha nem viszel, a helyszínen is tudsz venni egyet. Itt írtam bővebben arról, → mit vigyél Santorinire.

Napolaj, de ha nem viszel, itt is lehet kapni csak azt hiszem jóval drágább, mint Magyarországon.

Bérautók Kamariban (2021 június)

Autóbérlés Santorinin

Lehet bérelni előre, online is de Santorini üdülőövezeteiben minden sarkon van egy autóbérléssel foglalkozó cég.

Azok az autók, amiket most lehet bérelni, már nem azok a „gurul, jó lesz az még” típusú autók, mert a pandémia óta sokat javult a szolgáltatás színvonala.

Az autók többsége viszonylag új, rengeteg a Fiat 500-as és a Smart is. Az áruk a szezon erősségétől is függ, tehát azon az áron, amennyiért májusban tudsz bérelni, már nem fogsz tudni mondjuk júliusban vagy augusztusban megszerezni egy autót.

Kamari látnivalói
Kamari egy júniusi reggelen (2021)

Hogyan lehet Santorinire eljutni?

Ha Magyarországról indulsz, akkor újra van közvetlen járat Santorinire Budapestről ( → Wizzair).

Ha a görög fővárosból indulsz, akkor vagy hajóval vagy repülővel tudsz jönni. A repülésnek nagy előnye, hogy a menetidő elvileg 40 perc, gyakorlatilag csak 25 és nagyon szép látványban lesz részed amint elrepülsz a kaldera fölött. A regjegy ára igen széles skálán mozog, repültem már 5 euróért is (1500 Ft) és láttam már erre a pici szakaszra is 150 eurós jegyet. (A → Skyscanner segít a menetrendben és az árakban)

Ha hajóval érkeznél vagy távoznál Santoriniről és még maradt egy kis időd, akkor figyelmedbe ajánlom a környező szigeteket, amikről született igen részletes leírás 2021-ben. A szomszéd sárga homokos Ios szigetről is olvashatsz: → Ios sziget, Görögország, nyaralás.
Mykonosra is van közvetlen járat Budapestről ( → Wizzair) viszont ez a sziget sokkal zsúfoltabb, mint Oia naplementekor.

Ha Athénból hajóval szeretnél jönni Santorinire, akkor Pireusz kikötőben kell felszállnod a kompra/hajóra, a menetidő pedig a hajó fajtájától függ, a pár órától a fél napig elég sok menetidő van. Ha a hajók menetideje és ára érdekel, akkor a → Ferries.gr oldalt ajánlom. (Én itt foglalok hajójegyet mióta megvan a weboldal, vagyis lassan 20 éve.)

Mennyibe kerül hajóval jönni Santorinire? 40-100 euró körül szokott lenni irányonként és fejenként a jegy.

hajózunk a kalderában -
Hajózunk Santorin (2020 november)

Közlekedés Santorinin

Tömegközlekedéssel és bérelt autóval, vagy sofőrrel is könnyen bejárható Santorini.

Tömegközlekedés: Santorini buszhálózata csillagpontos, a buszok többsége Firából, a fővárosból indul, de mindenhova el lehet jutni viszonylag gyorsan. Kicsi a sziget. A buszjegy ára 1,6 és 2,2 euró között változik, a buszok körülbelül 30 percenként járnak, de fontos kiemelnem, hogy szezontól függ a menetrend mert ha rengeteg a turista, akkor beállítanak plusz buszokat és sofőröket (meg kalauzokat és ellenőröket) ameddig van szabad kapacitás.

Santorini tömegközlekedéséről itt írtam sokkal bővebben.

Persze van rengeteg motor és quad is készleten, csakúgy mint bérautó.

Santorinin számtalan autóbérlős cég van, ezeket általában helyi (vagy Görögország más régióból származó) családok működtetik. Nem céljuk egy nyár alatt busás haszonra szert tenni és aztán lehúzni a rolót, mert ha jól látom 20 éve ezek a cégek kitartanak.

Fontos kiemelnem, hogy nem céljuk az, hogy jól átvágják a szerencsétlen turistát, pontosan tisztában vannak azzal, hogy Santorini nem a hagyományos terep a szűk utcácskáival és a rengeteg sziklával és kővel. Szóval csak nyugi. 🙂

Kérdésed merült fel?

Írj kommentet itt lent, vagy ha emailt szeretnél írni, akkor az info @ santorini-utazas.hu címre írj.

Santorini látnivalói képeken