Santorini látnivalói
Akrotiri,  Ammoudi,  Egyéb,  Érdekességek,  Fakultatív kirándulások,  Fira,  Firostefani,  Hajózás,  Hasznos,  Hírek,  Időjárás,  Imerovigli,  Kamari,  Kipróbált szállások,  Közlekedés,  Oia,  Túra Santorinin

Santorini látnivalói 2021-re

Santorini a mesesziget a kék kupolás templomokkal, ahol a világ legjobb szállodái vannak, a kilátás lélegzetelállító, a naplementék pedig csodásak. Santorini gyönyörű, mesebeli hely, amit nagyon sokan szeretnének látni. Mostanában újra van közvetlen járat Santorini és Magyarország között a Wizzair jóvoltából Budapestről és Debrecenből is, de amikor az út szervezésére kerül a sor, felmerül a kérdés, mik Santorini látnivalói.

Santorini Görögország déli részén található, az Égei-tengerben. Területe 73 négyzetkilométer, így akár egy hét alatt is könnyen bejárható. Hogy mit tudsz megnézni Santorinin egy hét alatt, arról itt írtunk.

Santorini látnivalói

1. A kaldera

Lélegzetelállító látvány és nem lehet betelni vele! Ezerszer láttam már, de még mindig elcsodálkozom azon, hogy lehet valami ilyen szép? Hogy lehet ilyen festői? Hogy lehet ilyen hatalmas?
Érdemes Firából (a fővárosból) kiindulva végigsétálnod a kaldera szélén végigfutó sétaúton.

Egyáltalán mi az a kaldera?
A kaldera egy olyan kráterhez hasonlító horpadály, amit a víz elöntött. (Bővebben a Wikipédián)

Santorini látnivalói - Kamari, fekete part

2. A fekete tengerpartok

Santorinit a vulkán formálta ilyen gyönyörűvé. A tengerpartjai többségében fekete (szürke) kavicsosak vagy kövesek, de találsz vörös és fehér partot is.
A legnépszerűbb fekete kavicsos tengerparti városka Kamari, ahol mindent megtalálsz, ami a nyaralásod kellemes eltöltéséhez szükséges.
Perissa a nagy hegy (Mesa Vouno) másik oldalán van. Perissában kisebb a nyüzsi és olcsóbbak a szállások. Perivolos pedig Perissa mellett található.
Kamariról itt írtam sokkal bővebben, a kipróbált szállásokról pedig itt.

3. A világ leghíresebb naplementéje

A naplemente Santorini látnivalói közül teljesen kihagyhatatlan. A leghíresebb és állítólag legszebb naplemente Oiából látható, de a sziget többi pontjáról, mint a világítótoronytól, vagy Firából, Firostefaniból is gyönyörű.
Sokkal bővebben itt írtam róla: Naplemente Santorinin.

4. Aludjatok barlanglakásban!

Ha igazi élményt akarsz magatoknak szerezni, akkor aludjatok olyan barlanglakásban, ami a kalderára néz. Felejthetetlen lesz! A világ legjobb szállodái között van a Katikies, a Canaves és a Kapari. Több díjat nyertek már.
A medencéik miatt is rengeteg díjat nyertek a szállodák Santorinin: legszebb medencés szállodákról itt írtunk.
Ezek a szállodák igen jók, de nem mind kerül csillagászati összegbe, nézz körül Oiában a barlangszállodák között, de ha egy hagyományos faluban szeretnél lakni egy szuper helyen, akkor tavaly mi kipróbáltunk egyet.

Az októberi Santorini képekbenAz októberi Santorini képekben

5. Menj el a vulkánra!

Jártál már működő vulkánon? Ha nem, akkor mindenképp menjetek el egy vulkántúrára! Ezek a túrák több változatban is indulnak, néhány órástól az egésznapos, több helyet meglátogatóján át, mindenféle van. Bővebben a vulkántúráról.

6. Oia: a leghíresebb Santorini látnivalói közül

Oia egy meseváros! Cuki, szakadék peremére épült fehér házikókkal, ami a naplementéje mellett híres a kék kupolás templomairól is. Érdemes legalább egy éjszakát itt töltetek, hogy kigyönyörködhessétek magatokat a kaldera látványában. Bővebben a mesebeli Oiáról.

Vörös part

7. A vörös tengerpart

Santorinin van fekete tengerpart, vörös part és fehér part is. A Red Beach (vörös part) Akrotiri mellett van. A parkolóból gyalog kell tovább menned, de megéri a sétát mert szuper érdekes az a hatalmas vörös hegyoldal.

8. Menjetek le a főváros alatti kikötőbe!

Santorini fővárosa, Fíra alatt van egy kellemes hely, ahol megihatsz egy jéghideg frappét a parton. Ebbe a kikötőbe érkeznek a nagy óceánjáró hajók utasai és innen indulnak a sziget felfedezésére.
Ebbe a kikötőbe több módon is lejuthatsz: a leggyorsabban a kabinos felvonóval, de ha sportos vagy, akkor akár a sok lépcsőn is lesétálhatsz.

Szantorini októberben

8. A híres Fira – Oia túra

Santorini látnivalói a legjobban a Fira – Oia túra során csodálhatók meg. Ez a túra a fővárosból vezet egészen a sziget északi csücskébe, Oiába. Írtam egy hosszabb posztot is erről az útvonalról.

Kék kupolás templom Santorinin Santorini látnivalói

9. Nézd meg a naplementét az egyik kék kupolás templom fölött

Ha a fenti kék kupolás templomtól szeretnéd nézni a naplementét, akkor Firostefaniba kell elmenned. Ez Firától, a fővárostól (bámészkodás mértékétől függően) 10 perc séta.
A fenti kép egy parkolóból készült, tehát autóval is oda tudsz menni. Azt írd be a Google Maps-be, hogy Three Bells of Fira. 😉

hot springs: Santorini látnivalói

10. Ússzatok a forró vizű forrásoknál

Santorini látnivalói közül kihagyhatatlan a vulkán és a Hot Springs. Ha vulkántúrára mész, lehetőséged lesz úszni egyet a “Hot Springs”-ben 😉 Nem annyira forró ott a víz, de érezni, hogy melegebb mint a tenger körülötte.

Naplemente santorinin. Egyike a 23 legfontosabb látnivalóinak Santorinin

11. Romantikus vacsora naplementében?

Vannak kihagyhatatlan dolgok Santorinin. Gyönyörű kilátás mellett ebédelni vagy vacsorázni felejthetetlen élmény. Mindenképp üljetek be valahova! Több száz ilyen étterem és bár van a szigeten, keressetek egy szimpatikusat.

Santorini látnivalói: a kaldera hajóról nézve

12. Hajózzatok!

Hajóval érkezni a szigetre szintén felejthetetlen élmény, de a hajózás a kalderában is ugyanezt adja. Érdekes és szép látvány megnézni Santorini látnivalóit a tengerről is.

13. Pirgosz

Pirgosz egy elragadó település, ahonnan beláthatod az egész szigetet mivel magasabban van mint a többi nagyobb város, arról nem is beszélve, hogy itt is van kék kupolás templom.
Pirgosz egy kicsit nyugodtabb hely, így akár még itt is érdemes lehet eltölteni néhány éjszakát. Ha a legjobbat keresed, ezt ajánlom.

14. Menjetek fel a hegyre

Ha perzsel a hőség, nincs is jobb annál, mint felmenni a hegy tetejére. A Mesa Vuono hegy Kamari és Perissa között magasodik, belátni onnan a környéket, ráadásul még a régi Thera romjait is megnézheted.

Santorini látnivalói

15. “Lanovka” a kikötőbe

Gyerekkel érkezőknek szinte kötelező program, de még a felnőttek is szeretik az ilyen mókát. A 3-400 méteres szintkülönbséget pár perc alatt megteszi a kabin, viszont érdekes látni Santorinit így.

16. Nézzétek meg a bor múzeumot

Forró nyári napokon is kellemes időtöltés a földalatti pincerendszerben megnézni a kiállítást, ahol izgő-mozgó szobrok mutatják be azt, Santorinin hogyan készítik a bort.
Gyerekkel érkezőknek ajánlott! Bővebb infó itt.

Santorini látnivalói

17. A helyi gasztronómia

Santorini gasztronómiája nem maradhat ki a kipróbálandók vagy “Santorini látnivalói” listájából.
Ha Santorinin jársz, mindenképp kóstold meg a fava babot, a helyi paradicsomot, igyál Vinsanto vagy Nychteri bort, de akár egy doboz sűrített paradicsomt is érdemes beszerezni, nem beszélve a kapribogyóról és a kapri leveléről, amit minden Santorini saláta mellé tesznek. És a helyi sör is érdekes! 😉

autóval

18. A híres Skaros, a régi főváros

Santorini látnivalói közül az egyik különlegesség a Skaros nevű szikla. Skaroson volt a sziget régi fővárosa még évszázadokkal ezelőtt, amiből mára csak néhány lépcső maradt. Ennek ellenére érdemes kimenni a Skaroshoz mert szuper a panoráma onnan. Bővebben erről: Skaros Santorinin.

19. Borkóstolók Santorinin

Santorini híres a boráról. Nagyon finom desszertborokat készítenek a szigeten, amiknek a készítését is megnézheted. Erre már több lehetőség is van, de a legrégebbi ezen a helyen van. Plusz innen az egyik legjobb a kilátás a szigetre.

Vhotonas

20. Vothonas, az eredeti falu

Ha igazi, viszonylag eredeti falut is szeretnél látni, ahol az emberek még körülbelül úgy élnek, mint a turizmus terjedése előtt, akkor mindenképp menj el Vothonasba. Itt még kukorékolnak a kakasok reggel, művelik a kertet délelőtt. Bővebben itt írok erről a cuki településről.

21. Egy hűs frappé a legjobb kilátásnál

Erre rengeteg lehetőség van Santorinin. Nem igazi Santorini látnivaló, viszont egy örök élmény. A Franco’s nevű bár valaha a világ legjobb bárja között volt.

santorini faros 1

22. Világítótorony a sziget csücskében

Érdekes Santorinit megnézni a sziget legdélebbi csücskéből. Nyilván nem az ott található világítótorony az érdekes, hanem maga az út ami oda elvezet. A kaldera, a vulkán és a környező szigetek látványa lenyűgöző. Ha szeretnétek a naplementét érdekes helyről nézni, akkor már innen is nézhetitek. Hátránya a dolognak, hogy tömegközlekedéssel nem közelíthető meg, csak autóval. Bővebben: a világvégi világítótorony.

23. Helikopter túra naplementekor – Santorini látnivalói fölülről

Ez egy új szolgáltatás Santorinin, amit még nem próbáltam ki, de láttam, hogy a helikopterek állandóan repkednek naplemente előtt a kaldera fölött. Szerintem szuper lehet. Itt az infó róla.

Múzeumok Santorinin

Több érdekes múzeum is van Santorinin.

– A leghíresebb az Akrotiri régészeti kiállítás, ami pár évvel ezelőtt nyílt meg. Érdemi megnézni!
– Firában is érdekes a régészeti múzeum.
– Szórakoztató a Koutsogiannopoulos bor múzeum Kamari közelében. (Ez egy földalatti pincerendszerben berendezett interaktív múzeum)
– Érdekes és különleges a sűrített paradicsom gyár (!) múzeum Vlychada mellett. (Santorini pár évtizeddel ezelőtt még nem a turizmusból, hanem a mezőgazdaságából élt. Először paradicsomkonzervet exportáltak a világ minden részére, aztán isteni finom bort készítettek, végül a turizmus úgy tűnik könnyebb és gyorsabb bevételt hoz.

Santorini időjárása

A tengernek köszönhetően Santorini időjárása igen kiegyensúlyozott, mentes a szélsőséges melegtől vagy hidegtől.
Nyáron stabilan 24-28 fok szokott lenni, a szellő szinte folyamatosan fújdogál, de a nap éget.
Készítettem képes beszámolót júniusról, októberről és novemberről, hogy lássátok képekben is, mire számíthattok.

A tenger hőmérséklete

Június elejétől már kellemes a tenger hőmérséklete, nem kell attól félni, hogy hideg lesz.

Santorini gyerekkel

Még babakocsis gyerekkel kicsit macerás lehet a sziget mert a híresebb városokban (Fira, Firostefani, Imerovigi, Oia, Pirgosz) sok lépcső, emelkedő, lejtő, durva köves szakasz van, de már önjáró gyerekkel simán neki lehet vágni.
– Ha gyereknek biztonságosabb tengerpartot kerestek, akkor Monolithos nekünk jobban bejött, de Kamari és Perissa is jó hely, bár utóbbi kettőben hirtelen mélyül a tenger, míg Monolithosnál sekélyebb.
– Játszótér szinte mindenhol akad, a helyi gyerekek is játszanak valahol.
– Gyerekkel érdekes programok a bor múzeum (akkor is, ha a borról szól mert tele van izgő-mozgó bábuval és érdekes tárgyak is vannak.)
– Ha már bír nagyobb túrákat tenni, akkor nyugodtan be lehet vállalni a Fira – Oia túrát.
– Szokták szeretni a “lanovkázást” Firából le a kikötőbe.
– Ha strapabíró a gyerek (meg ti is) akkor a vulkántúra is szuper érdekes mert valószínűleg még nem járt vulkánon.

Mit vigyél magaddal Santorinire?

A könnyű, nyári ruhákon kívül estére a szél miatt jól jöhet egy vékony kardigán.
A szép fotókhoz pedig egy piros ruha. 😉
A tengerpartra nem árthat egy tengerjáró cipő, de ha nem viszel, a helyszínen is tudsz venni egyet. Itt írtam bővebben arról, mit vigyél Santorinire.

Autóbérlés Santorinin

Lehet bérelni előre, online is de Santorini üdülőövezeteiben minden sarkon van egy autóbérlő. Azok az autók, amiket most lehet bérelni, már nem azok az “épp még gurul, jó lesz az még” típusú autók, mert a pandémia óta sokat javult a szolgáltatás színvonala. Az autók többsége új, rengeteg a Fiat 500-as és a Smart is. Az áruk a szezon erősségétől is függ, tehát azon az áron, amennyiért májusban tudsz bérelni, már nem fogsz tudni mondjuk júliusban.

Közlekedés a szigeten

Tömegközlekedéssel és bérelt autóval, vagy sofőrrel is könnyen bejárható a sziget.
Tömegközlekedés: Santorini buszhálózata csillagpontos, de mindenhova el lehet jutni viszonylag gyorsan. Kicsi a sziget. A buszjegy ára 1,6 és 2,2 euró között változik, a buszok körülbelül 30 percenként járnak.
Santorini tömegközlekedéséről itt írtam bővebben.
Persze van rengeteg motor és quad is készleten.

Kérdésed merült fel?

Írj kommentet itt lent, vagy ha emailt szeretnél írni, akkor az info @ santorini-utazas.hu címre írj.

Fotóegyveleg a 2021-es Santoriniről:

Egy hozzászólás

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.