santorini faros 1
Akrotiri,  Érdekességek

Faros, a világvégi világítótorony Santorinin

Faros Santorini világítórotnya valóban a „világ végén” van: a sziget legdélebbi csücskében találod, ha egészen odáig elgurulsz ugyanis tömegközlekedéssel csak fáradságosan megközelíthető helyen építették.
Persze megéri a kalandot mert közben ilyen szemet gyönyörködtető szögből láthatod a szigetet:

Érdemes tehát elmenni ide!
Ráadásul többek szerint a világítótoronytól végignézni a naplementét felejthetetlen élmény szokott lenni.

Faros, Görögország egyik első világítótornya

A világítótorony ezen a helyen először 1892-ben épült egy francia cég által, bár ekkor még nyilván nem ebben a formában és méretben.

Az eredeti világítótorony alig tíz méter magas volt, amit ma láthatsz a világvégi Akrotiri-foknál, az már 33 méteres toronnyal rendelkezik.

Faros

Megközelítése

Érdemes autóval tervezned az utat.
A sziget csücske Firából körülbelül 25 perc kocsival, ha nem álltok meg bámészkodni erre-arra, márpedig valószínűleg megálltok mert érdekes helyek vannak a környéken és ha megéheztek közben, nem haltok éhen 🙂

Lehet enni a környéken?

Lehet! Santorinin gombamód szaporodnak az éttermek és a szállodák is.
Az egyik naplementés hely, ahol ráadásul remek friss halakat készítenek, a Giorgaros nevű hely. Hatalmas terasza van, amit metsző szél esetén üvegfallal tudnak megvédeni, ráadásul tágas parkolója is van, tehát meg tudsz állni előtte.
Ha itt nincs hely, akkor kicsit közelebb a fővároshoz lesz a Captain Dimitris, ami inkább a sziget csücskére kilátásos.

Szállás a világvégi világítótoronynál?

Erről saját tapasztalatból nem tudok mesélni nektek -még- de a Phos The Boutique a környéken van. Elég csalogató a hely, bár nem túl pénztárcabarát mert egyetlen éjszakára 400.000 forintot kérnek egy szobáért. 🤔 De tagadhatatlan, hogy lélegzetelállító a panorámája és a hely is nagyon szép. Meg persze saját medencéje van minden szobának a kilátás mellé.

Műszaki adatok

További száraz technikai adat, hogy a mai világítótorony tíz másodpercenként villan, ami 24 tengeri mérföldre is ellátszik. Erre a modern, elektromos működésre az 1988-as modernizálás során tértek át, egészen addig petróleummal világítottak a messzeségbe.

Képek a környékről

A száraz technikai adatok forrása a Lighthousedigest.com

3 hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük