Fira, Santorini
Érdekességek,  Fira

Fira, Santorini fővárosa

Fira: Hogy hagyhattam eddig ki? Nem tudom.
Nézzük, mit kell tudni Santorini fővárosáról, Firáról?

Fira

Fira az a település Santorinin, amit nem tudsz kikerülni (vagy csak nehezen) egyrészt mert minden itt van (vagy máshogy megfogalmazva: minden van itt) másrészt egy közlekedési csomópont is, de itt találsz rengeteg jó éttermet, gíroszozót és a fantasztikus kilátások egyikét is itt találod.
Tényéleg van itt minden, még nagy bolt is, több bank, nagy posta.

Santorini fővárosa körülbelül 400 méterrel a tenger szintje felett helyezkedik el, a hatalmas, vulkánkitörés során létrejött kifli alakú sziget körülbelül közepén.


Ha kisétálsz a nagytemplom elé, veled szemben Nea Kameni lesz, Santorini vulkánja.

Fira - kilátás Santorini fővárosából

A szigetre érkező hajók a vulkán és Fira régi kikötője (Ormos) között szoktak lehorgonyozni, az utasokat pedig 150 fős hajókkal szokták vagy Athinios kikötőbe, vagy Ormosba vinni, ahonnan vagy gyalog, vagy a felvonóval szoktak feljönni a fővárosba.

Fira
lépcsők Ormos és Fira között

Hány lépcsőn kell feljönni? Én egyszer már megszámoltam, 367 vagy 467 jött ki, de igazság az, hogy az ember annyiszor megáll bámészkodni, hogy nem annyira fárasztó, mint ahogy gondolod elsőre.

Ha a felvonóval akarsz lemenni vagy feljönni:
Az osztrák gyártmányú felvonó gyakran jár, kényelmes és olcsó is ahhoz képest, hogy gyalog sokkal macerásabb feljönni. Itt olvashatsz róla bővebben, árakkal, menetrenddel, mindennel ellátott írás.

Manapság Fira a sziget kulturális és kereskedelmi központja is és sokkal többet kínál annál, minthogy csak simán átrohanjunk rajta.
A régészeti múzeumon kívül vannak itt galériák, de rengeteg kulturális esemény is ide szerveződik, ezen kívül az egyik legnagyobb választékkal bíró boltot is itt találod.


És akkor még nem is említettük a számtalan szuper kilátással bíró éttermet és kávézót, ahova jó beülni naplementét nézni, vagy csak úgy simán beülni.
Ezeken a helyeken általában még jól is főznek.

Firát összeköti a szomszédos településekkel egy csodás panorámaút, amin érdemes végigmenned legalább Imerovigliig, vagy ha jobb erőben vagy, akkor egészen Oiáig is elsétálhatsz. Erről írtam már egy egész posztot: a Fira – Oia túra.

Fira a XVIII. század második felében lett Santorini fővárosa amikor a velencei nemesek és a katolikus közösség elhagyta Skaros várát, ami akkoriban a sziget központja volt.
A Skarost pedig azért voltak kénytelenek elhagyni mert akkoriban nagyon gyakoriak voltak a földrengések.

A XIX. század elején Santorini a törökök kezére került, és ezzel párhuzamosan már nem kellett a kalóztámadások miatt aggódniuk, nem volt szükség állandó őrségre.
Így lett tehát Fira Santorini fővárosa.


Nézd meg ezt a videót is a szigetről.

Fira

Fira, kipróbált szállások

Csak a legfrissebbekről született teljes poszt. 2020 őszén laktam több héten át az Alonia Stúdióban, majd 2021 júniusában a tőle pár méterre lévő Aquariusban laktam. Az első nagyon tetszett, bármikor visszamennék, a másik pedig kevésbé volt szimpatikus.

Éttermek Firában

Az évek során rengeteg helyre ültem már be itt, hamarosan igyekszem beszámolni a tapasztalataimról.

Fira, képgaléria

Jobb gombbal kattintva bármelyik képet megnyithatod nagyobbra. 😉

16 hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük