Pyrgos
Pyrgos

Pyrgos a szépséges Szantorini szigetén

Pyrgos egy festői kis település Santorini szigetén, Görögországban. A falu a sziget belsejében, a Profitis Ilias hegy lábánál egy magas dombon található, így remek kilátást nyújt a környező településekre és a tengerre.
Pyrgos gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, híres a hagyományos kék-fehér épületeiről, szűk, kacskaringós utcáiról és lenyűgöző panorámájáról.

Az alábbiakban néhány érdekes helyet és látnivalót találsz, amelyeket érdemes meglátogatni:

Legnépszerűbb írások:

  1. Santorini látnivalói
  2. Szervezett kirándulások
  3. A legszebb medencék Szantorinin
  4. Mit vigyél magaddal Szantorinire?
  5. 3 nap Szantorinin, részletes útiterv.

Pyrgos városközpont

Találsz itt kávézókat, éttermeket és üzleteket, megkóstolhatod a helyi specialitásokat és kézműves termékeket is vásárolhatsz.
Ha busszal érkezel, itt találd a megállót.
Ha autóval közlekedsz, a közelben találsz egy elég nagy parkolót, valószínűleg ott tudod hagyni az autót.
Erről a pici térről már látni fogod az első kék kupolás templomot, (görögül: Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πύργου Καλλίστης) ami mellett egy nyolcszögletű harangtorony áll.
Indulj el felé a lépcsőkön, a további utat látni fogod magad előtt. Pyrgos igazi különleges része itt kezdődik. Fehér házakat kék ajtókkal és ablakokkal fogsz itt látni.

Pyrgos vár, a Kasteli

Sajnos vannak weboldalak, amelyek ezt kastélyként emlegetik, de semmi nem állhat távolabb a valóságtól. (Egyre többen vannak az nagyipari útleírás készítők, akik még életükben az országban sem jártak, mégis ontják magukból az „eredeti és hiteles” információkat.)
Szóval ne egy csodás barokk vagy reneszánsz kastélyt keress.

Ahogy felfelé haladsz a domboldali faluban, elérkezel a velenceiek által épített várhoz, Santorini öt várának egyikéhez, ahol az elénk táruló látvány páratlan.
A nyugati oldalon helyezkedik el a Theotoki vagy a Koimisis Theotokou templom, amelyet az egyik legősibb templomnak tartanak a szigeten. A Kasteli legfelső részén található az Eisodion Theotokou templom, és a bejáratához nagyon közel áll el az Agia Theodosia templom.

A Kasteli egykor a település védelmi központja volt. A helyszínen sétálva felfedezheted a régi falakat és a város történelmi emlékeit. A hegytetőről csodálatos kilátás nyílik a környező vidékre és a tengerre.

Pyrgos

Pyrgos Húsvétkor a legszebb!

A húsvét Görögországban az egyik legfontosabb ünnep. Ilyenkor Santorinin is összegyűlnek a családok, (olyannyira, hogy a hajók sem járnak egy-két napig!) és hagyományos ételeket sütnek-főznek. Húsvétkor a személyes kedvencem a rozmaringos bárány, amit parázson készítenek.

A rozmaringnak fontos szerepe van: Pyrgosban az asszonyok rengeteg friss rozmaringágat gyűjtenek, amiket arra használnak, hogy egy hatalmas keresztet beburkoljanak be vele. Ez majd a körmenethez szükséges.

A legérdekesebb és a legszebb esemény mégis az, hogy Pyrgosban, a kanyargó várfalon ezernyi fém tartóban (olyat képzelj el, mint egy nagy konzervdoboz) tüzet gyújtanak, ezzel kivilágítva az egész falut. Hozok inkább videót, hogy el tudjátok képzelni miről beszélek:

Pyrgos

Szőlő minden mennyiségben

Pyrgos környékén több híres szőlőültetvény és borászat található. Látogass el ezekbe a borászatokba, ahol megkóstolhatod a híres Santorini borokat és betekinthetsz a szőlőtermesztés folyamatába.