Földrengés Santorinin
Vulkán

Földrengés Santorinin?

Kaptunk egy kérdést: Milyen gyakoriak a földrengések Santorinin?
Gondoltam, úgy válaszolom meg, hogy az mindenkinek elérhető legyen.

Igen, szoktak földrengések lenni Santorinin, sokkal gyakrabban, mint mondjuk Budapesten, de ez nem is csoda, ha van a közelben egy működő vulkán.

A vulkán ugyanis tényleg működik!

Majd ha elmentek egy vulkántúrára, akkor tapasztalhatjátok is, hogy bizony gőzölög a föld néhol, melegek a kövek a talpatok alatt, persze nem mindenhol és nem mindig.
Pont annyira meleg, hogy mire megkerülitek a krátert, addigra egy tojás is megfő. (A mi vezetőnk vitt magával egy tojást, ami tényleg megfőtt egy óra alatt, pedig csak körülbelül 20 centi mélyre dugta be a kavicsba.)

Földrengés Santorinin
Kikötő a vulkánon

Pár évvel ezelőtt volt egy időszak (talán 2012-ben?) amikor napi szinten voltak földrengések pár héten keresztül, de ezeket a legtöbbször csak a műszerek érzéketék, néhány szerencsétlenebb esetben viszont a lakosok is.

Emlékszem, hogy akkor még a helyi sajtóban is azt írták, hogy esélyes, hogy kitör a vulkán, megkérdeztek midenféle szakértőket, mindenki vonogatta a vállát, mondván, hogy képtelenség megmondani, lesz-e nagyobb földrengés Santorinin és próbálták a népet nyugtatni nem túl sok sikerrel.
Aztán persze nem tört ki a vulkán és a földrengések is elmúltak. Azóta csönd van. Nem teljes földrengés-mentesség, mert azért évente van néhány érezhető, de hatalmas földrengés nem szokott lenni.

Régen még úgy gondolták, hogy 50 évente van egy nagyobb földrengés és egy kis vulkanikus tevékenység, de már lassan a 63. évnél tartunk és még mindig nem történt számottevő esemény.

Ha egész pontos adatokat szeretnél látni, akkor a vulkánon elhelyeztek (érthető okokból) egy csomó műszert, amik folyamatosan figyelik a földrengéseket, vulkanikus tevékenységeket.
A weboldal, ahol megnézheted az a hivatalos, állami oldal, de épp azt mutatja, hogy mostanában semmi sem történt Santorinin. A környék viszont elég aktív volt, ezt egy másik térképen látni.

A legutóbbi erős földrengés 1956-ban volt, elég nagy pusztítást végzett Santorinin.

Tudom, hogy kuriózum az ilyen videó, szóval megosztom, hátha mást is érdekel 🙂
Görögül van, angol felirattal, és a képek kifejezetten érdekesek benne. Egy olyan Santorinit mutatnak, amit mi már nem iskerhetünk.

5:12 | A short documentary about the 1956 earthquake in Santorini from Nikos Korakakis on Vimeo.

További érdekességekért látogass a főoldalunkra.