Taxi Santorinin telefonszam
Oia

Oia, a meseváros Santorinin

Kék kupolák, fehér házak, mélykék tenger?

Szinte biztos, hogy Oia jutott most eszedbe. Oia (ejtsd: Ía) Görögország (ha nem a világ) legtöbbet fotózott faluja, így nagyon gyakran az Oiát ábrázoló képekkel találkozol egy egyszerű magyar boltban is, mert öblítőre, sajtra, salátára, olajbogyóra és mindenre nyomtatták már a mesebeli települést ábrázoló képet.

Nem véletlen. Oia az egyik legszebb település Santorinin, és mindenki látni szeretné életében legalább egyszer ezt a csodát. Különösen a napnyugtát, ami állítólag innen a legszebb.

Oia körülbelül 150 méterrel van a tengerszint felett, ami nagyban hozzájárul a csodás panorámájához.

Oia súlyosan megsérült az 1956-os földrengésben, és nagyon sok megrongálódott épületet a mai napig sem sikerült felújítani, ezeket egész biztos látni fogod ha Oiában sétálsz.

(Egyetlen igen híres félig leomlott épület van, azt árulják már évek óta.)

Oia látnivalói

új ötcsillagos szálloda nyílt Santorinin

A naplemente

Tényleg nagyon szép valahonnan a szélmalom környékéről nézve ahogy a Nap eltűnik a környező szigetek egyike mögött. Kihagyhatatlan!

Kedves helyi szokás, hogy az emberek megtapsolják a naplementét. Meg is érdemli!

Nyilván egy videó nem képes tökéletesen visszaadni az élményt, de próbáljuk meg.
Ez a romantikus elképzelés Santoriniről és a naplementéről:

De ha a valós élményt megközelítő videót szeretnél, akkor nézd meg ezt a videót. Itt már látszik, hogy míg a naplemente nézése általában magányos élmény, Santorinin messze nem az. (Nem elrettenteni szeretnélek a szigettől, csak a sokak fejében élő „romantikus Santorini” mítoszt szeretném elhessegetni, hogy ne ott szembesülj a valósággal. Link 1, link 2, link 3.)

új ötcsillagos szálloda nyílt Santorinin

Séta a szakadék szélére épült faluban

Oia tényleg mesebeli hely!
Ha van időd, napközben menj Oiába és sétálj a falu kaldera felőli oldalán és ne félj bemenni minden kis utcácskába. Itt és innen fogod látni azt a gyönyörű kilátást, amit a képekről már ismersz.
A kék kupolás templomokat is így fogod megtalálni.

Ammoudi, ahol jó haléttermek vannak

Oia alatt találod Ammoudi partot, ahol több jó halétterem is van. Érdemes ide lejönnötök és csobbanni egyet a tengerben aztán beülni az egyik tavernába. Nem fogjátok megbánni! Ammoudiban vannak lent szállások is néhány szobával.

A barlanglakások

Santorini vulkanikus eredete miatt könnyen faragható kövekből áll, amit a helyiek ki is használnak. Különösen Oiában nagyon népszerűek a barlanglakások.

De kik laktak a barlanglakásokban?

Régen főleg a hajók legénysége lakott barlanglakásokban, míg a hajók tulajdonosai úgynevezett kapitányházakban laktak.

Oiában különösen sok a barlanglakás, többségük mára már luxusszálloda lett.
Nem véletlen: egy ilyen barlanglakás, kilátással a tengerre igen hangulatos környezetet teremt, különösen ha a Santorinire jellemző, sajátos minimál stílussal ötvözik. Ha van lehetőséged, szállj meg egy barlanglakásban, örök élmény lesz!

Kapitányházak Oiában

Oia régen is gazdag település volt. Ezekben a masszív, nagy ablakokkal ellátott házakban a hajók tulajdonosai vagy kapitányai laktak. Nekik volt annyi pénzük, hogy ilyen, évszázadokig fennmaradó épületeket építtessenek.
Régen ezekből a házakból még rá lehetett látni a tengerre, de mára már nem mindegyikről mondható el ez.

Hol találod ezeket a házakat? Oiában a fő sétálóutca mentén van jó néhány belőlük.

Oia vára (Agios Nikolaos vár)

Oiában sétálva fel fog tűnni egy, a környező fehér házaktól elütő sárgás – vöröses várfal. Ez az Agios Nikolaos vár maradványa.
Manapság a várat a naplementét néző turisták látogatják legtöbbet mivel innen lehet a legjobban rálátni Oia „végére ” ahol a szélmalmot is találod.

Az Agios Nikolaos várat a XV. században építették mert akkoriban igen gyakoriak voltak a kalóztámadások és erről a stratégiai pontról remekül be lehetett látni a környező vizeket. A vár az 1956-os földrengésben csakúgy, mint a környező épületek nagyon megsérült.

Egy érdekes könyvesbolt

Oiában, pont a sétálóutcában, ahol a gyalogút elágazik, van egy érdekes hely, ahova érdemes bemenni, szétnézni.
Midenféle könyveket árulnak itt sok-sok nyelven és témában, kilátással a kalderára.
Van bent kutya és macska is, akiket lehet „adoptálni” pár euróért. 🙂
A története is érdekes az Atlantis könyvesboltnak! 2 fiatal még 2002-ben járt Santorinin, ahol szomorúan tapasztalták, hogy nincs könyvesbolt, így 2 évvel később nyitottak egyet Oia egyik legfrekventáltabb helyén.

Az Oiában forgatott filmek

Több olyan filmet forgattak Oiában, ami nemzetközi sikert ért el.
A legrégebbi film a Summer lovers (Nyári szeretők), majd pár évvel később a Négyen egy gatyában mindkét részét részben Oiában forgatták, aztán Angelina Jolie főszereplésével a Lara Croft: Tomb raider egyes jeleneteit itt filmezték, és a Since I Don’t Have You-t is itt és Londonban készült.

Szállások Oiában

Erről külön bejegyzés nem született mert még nem kérdeztétek, de ha Oiában keresel szállást, arra figyelj, hogy a településnek csak a kaldera felöli oldaláról van a híres, mesebeli kilátás. Oia ellenkező oldaláról nem lehet látni a naplementét sem.
Nyilván azok a szállások és szobák, barlanglakások a legdrágábbak, amelyek nyugatra néznek és / vagy kifejezetten szuper kilátásuk van a kalderára.
Ha engem kérdeznétek, én biztos, hogy foglalnék egy-két éjszakát Oiában is egy remek kilátásos szállodában. Oiában híresen jó szállások a Canvas, a világ legszebb medencéjével rendelkező Perivolas, de az olcsóbb, remek kilátású, magyarok körében népszerű Maryloujohn is remek választás.

Közlekedés Oiában

Oiában elhelyezkedése miatt nem úszhatod meg a lépcsőzést, előbb-utóbb találsz néhányat, kivéve ha csak a legfelső széles sétálóutcáról nézelődsz.
Babakocsival, fájós lábbal bajos erre a sétálás, de nem lehetetlen.

A faluban önmagában nincs tömegközlekedés, de Santorini többi részével rendszeres buszjáratok kötik össze.

A következő települések tartoznak Oiához: Oia falu, Finikia, Kolumbo, Baxedes keletre és Tholos nyugatra, de a tengerparton ide tartozik Ammoudi és Armeni is. (Ezekről a településekről is fogok majd írni bővebben.)