barlanglakások Santorinin.
Érdekességek,  Oia

Barlanglakások Santorinin

Barlanglakások Santorinin még ma is bőven akadnak, bár többségét már nem lakásnak használják, hanem hotelszobának.
Milyen beosztásuk? Hogyan laktak benne? Hogyan építették őket?

Az 1920-as években a francia építész➡️ Le Corbusier ellátogatott Santorinire, ami igen nagy hatással volt művészetére. Lenyűgözte a helyi lakosok lényeglátása az épületeik kialakításánál és a hagyományos építészeti stílus egyszerűsége.
Amit akkor Le Corbusier látott, ma is megvan még a sziegten.
Santorini legészakibb csücskében, Oiában is rengeteg barlangházat láthattok, amiknek nagyjából ugyanolyan a felépítésük.

A barlangházakat a Santorinit alkotó viszonylag könnyen faragható és megdolgozható vulkanikus sziklákba vájták.
Ezeknek a sziklába vájt barlangházaknak (görögül yoposkafa a nevük – „sziklába vájt”) nagyon egyszerű beosztásuk:

barlanglakások Santorinin

Amit látunk belőlük az utcáról, az a két pici ablak és közöttük az ajtó.

Mivel az ember a legtöbbet a nappaliban tartózkodik, ezért ezek a helységek lettek a nappalik. Ide elég fény jut be és jól is szellőzik.

A nappali mögött van a konyha, mert a konyhának jobban kell szellőznie és még ide is jutott egy kis fény az ablakokon át.
A barlanglakások legtávolabbi pontjaiba kerültek a hálószobák, mert oda már végképp nem jutott fény.

A barlanglakások vízigényét úgy elégítették ki, hogy a bejárat előtt volt egy kis terület, „udvar” ahol kialakítottak minden egyes háznál egy külön víztárolót. Ide vezették be az év során leesett esővizet és a hóolvadékot. (A fönti képen kis kék ajtócska a földön)

Tehát, a barlangházak eleje általában még a helyi, olcsón elérhető vulkanikus kőből épült, mögötte viszont már valóban egy barlang áll.

barlanglakások Santorinin

Hol vannak barlanglakások Santorinin?

A barlanglakások a sziget kaldera felőli oldalán a legelterjedtebbek, de a sziget belsejében lévő településeken is előfordulnak.
A legtöbb barlangházat Oia, Firostefani, Imerogivli, Finikia, Fira, ➡️ Vothonas, Karterados és Pyrgos falvakban láthatod.

Barlanglakások belülről

➡️ Ezen a linken van egy szálloda, ami remekül bemutatja a barlanglakások szerkezetét. Ráadásul a kilátás is szuper innen.

Másik érdekessége a barlanglakásoknak, hogy a fürdőszoba eredetileg nem bent volt a házban, hanem mellette alakítottak ki erre a célra egy helyet.

És ha jól megnézed ➡️ a barlanghotel képeit, látni fogod, hogy ami az egyik ember terasza, az a másik ember plafonja és így tovább.

Ha van rá lehetőségetek, egyszer aludjatok barlanglakásban!
(Mi 2020 novemberében Vothonasban néhány napot ➡️ egy ilyen barlanglakásban töltöttünk. Tök jó volt!)