szemét
Egyéb,  Hírek,  Santorini sötét oldala

Szantorini tele van szeméttel

Olyan szép ez a sziget, de attól még sok a szemét mindenhol. Ha letérsz a turisták által használt utakról, rögtön látni fogod, hogy bizony nagyon szemetes a sziget. Ennek több oka is van, lent kifejtem.

A fenti képet az athéni reptéren fotóztam novemberben de ugyanezzel a propagandával már találkoztam valamelyik Santorini újságban is és ezzel párhuzamosan bejárta a világsajtót is a hír, miszerint száműzik a műanyagokat a szigetről. Mert Santorini nemet mond a műanyagra.

Mondhat nemet a műanyagra?

Lehet úgy nemet mondani a műanyagra, hogy a csapból kifolyó víz a sziget több pontján ihatatlan ízű és még a helyiek is hatosával hordják haza a palackozott vizet a boltból?
Nem.

Miért rossz a víz íze?


Mert nincs pénz arra, hogy egy olyan üzemet létesítsenek, ami a tengervízből iható vizet készít olyan mennyiségben, ami nemcsak a sziget lakóinak, hanem a nyáron érkező turistaáradatnak is elegendő vizet tesz ihatóvá.

Mennyi turista érkezik Santorinire?

A turisták többsége június közepe és augusztus vége között érkezik, folyamatosan növekvő számban. 2017-ben 2 millió turista özönlötte el ezt az apró szigetet ez alatt a két és fél hónap alatt, de ne gondold, hogy 2018-ban és 2019-ben kevesebben jöttek…

Tényleg nincs vízmű?

A sziget két részre oszlik valójában: van az oiai rész, ahol a falu szélén van egy ilyen üzem (aki végigjárta a Fira-Oia túrát az el is ment mellette) ami viszonylag jó minőségű vízzel látja ez a falut (de szintén mellékíze van a víznek), és van a sziget többi része, ahol erre nincs lehetőség, nem állítanak elő tengervízből ivóvizet.

Ha jártál Szantorinin, biztosan feltűnt, hogy rengeteg tartálykocsi járja a szigetet, amik vizet szállítanak. Ezek a tartálykocsik magánkutakból veszik a vizet, amit aztán elszállítanak az adott szálloda vagy család ciszternájába.
Ilyen ciszternák mindig is voltak a szigeten mert itt soha nem hullott annyi csapadék, hogy az elég legyen mindenre, így ha figyelmesen jártok-keltek, akkor látjátok, hogy tényleg minden háznál van egy (néha furcsa alakú) tároló.
Persze ha végképp nagy a hiány, akkor más szigetekről is hoznak vizet, hajóval.
Gondold végig: valahol kiszivattyúzzák a vizet, azt elviszik a kikötőbe, bepumpálják egy hajóba, az elviszi máshova, a következő szigeten szintén vár rá egy tartálykocsi ami elviszi a vizet egy ciszternába, ahonnan meg a te poharadba folyik a csőből.
Egyébként a szomszédos Thirassia sziget mindig így kapja a vizet.

Hozzáteszem, hogy már 15-20 éve is gond volt abból, hogy nincs víz a szigeten és már akkor -görögös tempóban- gondolkoztak azon, hogy a szemétmennyiség csökkentése érdekében, illetve az életminőség javításáért létesítenek egy olyan vízművet, ami képes ellátni az egész szigetet jó minőségű ivóvízzel. Persze 15 év alatt sok minden történt Görögországban, nem ez volt a prioritása az athéni kormánynak.

A szemét és a turisták

Ha ülsz mondjuk Kamariban a tengerparton, egész biztosan észreveszel a kavicsok között egy csomó szemetet. Ezek főleg szívószálak, és csak hogy illeszkedjenek a tájba, általában feketék is.
A szívószálakon kívül szokott lenni még egy csomó vékony műanyagfólia, amibe a szívószálat csomagolják. Persze műanyag és papír poharak és műanyag kávékeverő pálcák is szoktak lenni, nem is kevés.
Szerintem Kamari tengerpartján az ember élete végéig gyűjthetné a szemetet, sajnos 🙁
(Nekem nem sikerült látható javulást elérnem, pedig szedegettem egy darabig.)

Nyilván megoldás lenne, ha tényleg egyik napról a másikra betiltanák a műanyagok használatát, de ez meg nem egy egyszerű művelet, mert nem elég tiltani, alternatívát is kell biztosítani.

Például a mindenki által szeretett frappét miért mindig átlátszó műanyag pohárban adják, fedővel? Persze a szívószál is kell hozzá. Ez rögtön négy darab szemét, ami vagy elkerül a szemetesbe vagy nem, onnan meg vagy kifújja a szél, vagy nem.

Persze ott van az is, hogy a szemét tárolása (és újrahasznosítása) sincs megoldva rendesen Santorinin.

Szóval látjátok, hogy ez egy nagyon szerteágazó probléma, amit nem lesz egyszerű megoldani, de főleg nem lesz olcsó mulatság.

szemét

Mit tehetsz te?

1, Viszel magaddal szatyrot a bevásárláshoz a nyaraláson is.
2, Azt nem mondom, hogy ne igyál elviteles frappét mert én is nagyon szeretem, de legalább szemetesbe dobd a szemetedet.
3, Ha a nyaralásodon minden nap egy-egy percet azzal töltesz, hogy szemetet szedsz, már egy csomó hulladékot összeszedtél.
4, Sajnos azzal nem tudsz mit tenni, hogy pocsék ízű a víz, ugyanúgy meg fogod venni a palackozott vizet, mint eddig.

A Lidl kezdeményezése

Itt maradtak a nagy szavaknál meg annál, hogy 500.000 euróval támogatják a nemes célt. (Itt van egy leírás a NAGY célokról.)
Ettől még holnapra nem fog javulni a helyzet, szemét lesz mindenhol, ahol emberek járnak, meg ott is, ahol nem.

szemét az út szélén

Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.