Fira - Oia túra
Érdekességek,  Fakultatív kirándulások,  Közlekedés,  Oia,  Tanácsok, ötletek

A Fira – Oia túra Santorinin

Emlékszem, évekig nem mertem elindulni ezen az úton mert annyira féltem, hogy eltévedünk. 🙂
Ez így utólag már inkább vicces, és főleg most, hogy már igen komolyan van dokumkentálva a Fira – Oia túra térképekkel és videókkal is, de több, mint 10 évvel ezelőtt ez még nem volt olyan magától értetődő dolog. Akkor még nem voltak leírások mindenről.

Azóta azt is tudom, hogy nem az eltévedéstől kell tartani, hanem attól, hogy az ember nagyon leéghet, esetleg elfogy a vize vagy lemerül a telefonja és nem tud fotózni. Szerintem az utóbbi a legfenyegetőbb dolog.

Meddig tart a Fira – Oia túra?

Vannak, akik azt mondják, hogy 2 óra alatt simán „le lehet nyomni” a távot, de nekem még sosem sikerült 4 óránál hamarabb megtennem az utat.

Körülbelül 10 kilométer a távolság a két település között, a szintkülönbség majdnem 800 méter, és a terep néha nehéz. De nem ezért halad lassan az ember, hanem azért, mert gyönyörű amit lát és percenként meg kell állni csodálkozni. 🙂

Egyszer, amikor a Skarost is megmásztuk közben 8 órába telt az út, de ebben egy ebéd is benne volt.

Gondolj arra, hogy nem azért mész, hogy végigrohand az utat, hanem azért, hogy alaposan kibámészkodd magad a sziget szépségén, hogy a legszebb pontokon megállj pár percre és csak bámulj ki a fejedből és nézd, hogy milyen szép Santorini.

A helyzet viszont az, hogy Santorinin 2 méterenként van egy „legszebb pont” és ez nem vicc. 🙂

Szerintem 2 és 6 óra között jósolható a táv megtétele.

Mit vigyél magaddal az Oia – Fira túrára?

1, Vizet, elég vizet! Legyen fél literrel több, mint amennyit eleve gondolnál. A táv fele teljesen lakatlan környéken visz, és ez a szakasz pont a táv vége, tehát legyen nálad víz!

2, Kalap, mert a Nap az süt általában.

3, Legyél bekenve napvédővel, ne égj le.

4, Kényelmes cipőt vegyél fel mert az út sok helyen igen veszélyes a gurulós kövek miatt. (Ez a szakasz már a hegyről lefele lesz, amikor már azt érzed, hogy „mindjárt ott vagyunk!” és egyébként még messze a cél. 🙂

5, Legyen hely a telefonodban a rengeteg fotóhoz és legyen feltöltve az akksija. Sokkal többet fogsz fotózni annál, mint ahogy előre gondolod!

Fira – Oia túra térkép

Ha erre a linkre kattintasz, találsz egy szuper térképet. Ezt kell követned.

Ha félsz, hogy eltévedsz, akkor nézd meg a lenti videót, (nagyon szuper darab!) mert itt a nagytemplom elől elindulva egészen a Skarosig vezet az út.
(A Skarosra csak akkor mássz fel, ha van sok időd és szuflával is bírod, mert az minimum 1 órás kitérő.)

Ha eljutottál Imerovigliig, akkor csak tovább kell menned az úton, de ha bátortalan lennél, akkor a felső videón jól meg tudod nézni előre.

Elvileg és gyakorlatilag sem tudsz eltévedni, mert ott, ahol elágazik az út, mindig van kitéve tábla.

Milyen kondi kell a táv megtételéhez?

Nem a távolság a lényeg, hanem az, hogy nagy a szintkülönbség.
Ha Firából indulsz, akkor Oia alacsonyabban van, nézd meg ezen a képen jobban.
Ez a kép Firában készült, a Kavalari hotel előtt (azt hiszem) és a háttérben lévő pici fehér házas rész Oia. Addig kell elsétálni, de közben van egy jó nagy hegy, amit meg kell mászni, aztán lemászni róla, ráadásul nem aszfaltozott vagy kövezett úton, tehát oda kell figyelned.

Ha úgy érzed, le tudsz gyalogolni 10 kilométert, akkor menni fog.

Ráadásul pihenni is tudsz közben.

Fira - Oia túra
Ott a távolban az a fehér „csík” az Oia. Oda fogsz eljutni.