Santorini küzdenek a látogatók nagy száma ellen
Hírek

Korlátozni fogják a látogatók számát Santorinin

Nemcsak a helyieket, hanem magukat a turistákat is zavarja már a Santorinire látogatók magas száma.

Mit terveznek?

Santorini a világ egyik legelturistásodottabb szigete és mint oly sok más helyen, itt is jelentős problémákat okoz a tömegturizmus: nemcsak az eleve fejletlen infrastruktúrát, hanem a környezetet is nagymértékben terheli, károsítja a rengeteg látogató, ezért a következő dolgokat tervezik:

– A naplementét néző turisták számát szeretnék csökkenteni Oiában valamilyen módszerrel.

– Santorinin is szeretnék jobban szabályozni az Airbnb szállásokon eltöltött éjszakák számát.
(A világ sok nagyvárosában például New York-ban és Berlinben az előző években igyekeztek visszaszorítani a turizmus célú illegális lakáskiadást. Ezt olyan bírságokkal érték el, amit nemcsak a kiadókra, hanem az illegálisan működtetett szállások használóira is kivetettek, így például Berlin 1,5 millió eurót (félmilliárd Forintot) szedett be ezekből a bírságokból.)

– Legegyszerűbb lépésként a szigetet csúcsszezonban meglátogató turisták számát úgy szeretnék csökkenteni, hogy eleve kevesebb hajójegyet fognak árulni a jövőben.

– A jövőben a görögországi Santorini szigetéről is kitiltják az egyszerhasználatos műanyagokat, minek következtében kevesebb hulladék termelődne.
De ezek még csak tervek és a megvalósítás mikéntjén még gondolkoznak.

Csak görögösen a látogatók számának csökkentéséért

Most még csak gondolkoznak azon, mit is lehetne majd konkrétan tenni a mindenki számára negatív hatással bíró turistaáradat csökkentéséért. Ha minden jól megy, akkor egy – két év múlva lesz ebből konkrét terv.

Mit tehetsz TE Santoriniért?

Első és legfontosabb lépésként ne a csúcsszezonban menj Santorinire!
Santorini ugyanolyan szép a többi hónapban is, 😉 ráadásul már az év bármelyik hónapjában megközelíthető – igaz, csak átszállással – Budapestről repülővel.
Április, május és szeptember, október, még november eleje is szuper időszak Santorinin.
Tavasszal zöldebb a sziget, ha volt elég eső a télen, akkor tele van Santorini gyönyörű virágokkal.

Kérdésed van? Írj nekünk!

Ha kérdésed van Santorini szigetével kapcsolatban, bátran írj nekünk emailt az [email protected] címre. Igyekszünk gyorsan és jól válaszolni a kérdéseitekre.

(Előbb-utóbb minden visszatér a normális kerékvágásba mert a következő néhány hétben sehova nem utazunk, így lesz időm írni arról, mi is történik Santorinin.
Elnézést a leállásért!)