Hajózás,  Hírek

Santorini levegője nem olyan tiszta


Mint tudjátok, Santorini szigetére rengeteg hatalmas óceánjáró hajó érkezik az év majdnem minden napján.

A hajós szezon is hosszabb lett és míg pár évvel ezelőtt az idény április végétől október közepéig tartott, ma már csak januárban és februárban nem érkeznek hatalmas hajók Santorinire.

A vártnál 10%-kal több hajo

Miért piszkos Santorini levegője?

Viszont ezek a csodálatos hajók borzasztó mennyiségű káros anyagot eregetnek magukból, mint ahogy az Ekathimerini írja a cikkében, az Európában közlekedő összesen 115 óceánjáró hajó 2017-ben 7600 tonna kén-oxidot engedett a levegőbe, ami ahhoz képest, hogy a kontinens útjain cirkuláló összes autó “csak” 64 tonnát, rettenetesen sok.

2020 januárjától új szabályozás lép életbe, ami igyekszik majd a hajóstársaságokat környezetbarátabb működésre ösztönözni, de vélhetően a károsanyag-kibocsátás nem szűnik majd meg egyik pillanatról a másikra.

Santorini levegője nem annyira tiszta, mint gondoljuk.

A legújabb óceánjáró hajók a régiekhez képest már sokkal környezetbarátabbak, de még sok probléma megoldatlan.

Az idén októberben elkészülő Costa Smeralda óceánjáró hajó például már folyékony gázzal fog üzemelni, így minden, a fedélzeten működő berendezést ebből a gázból nyert energiával fognak hajtani.

De hogy ne csak a Costa társaságot említsük, a szigetet szintén gyakran látogató MSC hajóstársaság új hajói is több díjat nyetek már mindenféle környezetvédelmi kategóriákban.

Tehát a nagy hajóscégekben megvan a törekvés, de még el kell telnie egy kis időnek, hogy környezetbarátabbá tegyék a hajós utazást.

Persze a kén-dioxid és a szén-dioxid még csak kettő a szennyezőanyagok közül, mert egy ilyen hajónak a vízfogyasztása is jelentős.
Ezen a téren is vannak nagyon komoly előrelépések, de még nem megoldott az, hogy egy hajó miközben mondjuk átszeli az Atlanti-óceánt az út során keletkező szennyvizből egy cseppet se engedjen a tengerbe.

Remélem egyszer majd Santorini levegője sokkal tisztább lesz!


Ha szeretnél kérdezni tőlünk valamit, írd meg itt kommentben, igyekszünk válaszolni rá, amint tudunk.

Kérdéseken kívül képeket, élménybeszámolókat is küldhettek ám nekünk! 🙂

Várjuk hozzászólásaidat az alsó komment szekcióban, vagy írj nekünk emailt az [email protected] címre.

Jó utat kívánok mindenkinek!

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük