Fira
Hírek

Mi a helyzet Santorinin?

Mondhatnánk azt, hogy a fű se nő.
Koronavírusos beteget még nem találtak a szigeten, a majdnem szomszédos Naxoson és a mellette lévő Mikonoszon viszont már találtak egyet-egyet.

Santorinin is készülnek nehezebb időkre: a kórházban meghozták a szükséges intézkedéseket, pár napja lett egy elkülönítésre alkalmas részleg is.

A reptér forgalma

A reptér forgalma -ahogy az várható volt- a turizmus megjelenése előtti szintre esett vissza, napi egy, maximum két utasszállító gép közlekedik Santorini és Athén között.

Aki a szigetre érkezik, mint máshol is a világban, itt is 14 napos házi karanténba kerül, a testhőmérsékletét naponta saját magának kell mérnie, stb. Bővebben itt írnak róla a reptér oldalán.

A személyhajózás

Az érkező hajók száma is igen erőteljesen lecsökkent.
A görög főváros és Santorini Athinios kikötője között csakúgy, mint a reptér esetében is, napi egy vagy maximum két járat van.
A hajók között ez úgy oszlik meg, hogy általában egy gyors járású hajó és egy lassabb közlekedik a két hely között. A Marinetraffic oldalon van részletesebb menetrend.

Az óceánjárók gyors halála, és ez hogyan hat Santorinire?

Az óceánjáró hajók közlekedése teljesen leállt, nemcsak Santorinin, hanem az egész világon.

De van valami, ami sokkal hosszabban és negatívabban érinti a sziget lakóit és gazdaságát, mint a koronavírus megjelenése:

Az amerikaiak felfüggesztették -mérettől függetlenül- az összes óceánjáró hajó indulását, érkezését, először csak május végéig, majd egy héttel ezelőtt határozatlan időre.

Európában a Carnival Corporation-hoz tartozó Costa függesztette fel először a hajók indulását, majd szépen lassan leállt a teljes hajós szektor az egész világon.

A Carnival részvényei hatalmasat zakóztak a tőzsdén, az 51,9 dollárról a 7,97-re estek, majd innen elindult fölfelé az árfolyam, de még kérdéses a túlélés.

A Carnival Corporation-hoz tartozik a Carnival, az Aida, a Costa, a Cunard, a Holland American, az Ibero, az Ocean Village, a P&O, a Princess és a Seaburn is.

Tehát ha becsődöl a teljes cég, vagy csak részei, akkor az Santorinint is igen negatívan fogja érinteni sokkal hosszabb távon, mint a koronavírus.

Öröm az ürömben, hogy a kialakult helyzet megoldja azt a problémát, hogy túl sok turista érkezik a szigetre.
Az más kérdés, hogy nem így akarták megoldani a helyiek sem.

A túlélés egy módja: a webshop!

Mert attól, hogy nem megy Santorinire több millió turista a nyáron, még ugyanúgy terem a szőlő és a paradicsom, a művészek sem csak zabot hegyeznek otthon, így a már korábban elindított Santorini webshop termékskálája folyamatosan bővül. Nem olcsó a posta, de aki “Santorinin akar halni” annak ez egy remek lehetőség.
Én nagyon szemezek a borokkal, különösen a Vinsantóval. 🤩

🦄🦄🦄 Meghallgatták a kérésemet odafönt és áprilisban ingyen küldik a bort. Mármint nem kell postaköltséget fizetni.
(Azért fájt ennyire, mert a 30 eurós borhoz tartozot egy 30 eurós postaköltség…)

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük