Egyéb,  Hírek

2,5 millió látogató Santorinin 2022-ben?

Nagyon beindult a turizmus Santorinin. Idén (2021-ben) már többen látogatták meg ezt a különleges szigetet, mint a pandémia előtt.
Akkor még az okozott problémát, hogy Santorini a hiányos infrastruktúrája miatt képtelen ellátni ennyi látogatót, viszont mostanra rengeteg változás történt, így a sziget 2022-ben már 2,5 millió turistát fog majd fogadni és 2023-ban pedig a cél a 3 000 000 látogató lesz a szezonban. Az adatokat a naxospress cikkéből szedtem.

Hosszabb a szezon is Santorinin

A santorini szállodatulajdonosoktól begyűjtött adatok alapján az idegenforgalmi szezon már nemcsak az eddig megszokott időszak, hanem áprilistól november közepéig terjed.

Mennyit költ egy átlagos turista Santorinin?

2021-ben egy átlagos turista 600 eurót költött a szigeten. (Mai árfolyamon ez 222.000 Forint)

Honnan jöttek a legtöbben Santorinire?

Bármilyen meglepő, a legtöbb turista Santorinire az Egyesült Államokból érkezett, őket a franciák és a németek követték.

Hány napig vannak Santorinin?

Ebben is nagy változás van, mert eddig az átlag 3,2 nap volt Santorinin, most pedig már 4 napnál is többet tölt el itt átlagban egy turista.

HIPERTURIZMUS, TÖMEGTURIZMUS!

A mostani számítások szerint Santorini 3 millió turistát tud kiszolgálni. Ha ennél többen vannak, az ismét fájdalmas helyzetet szül majd. A 2019-es helyzetről itt olvashatsz.

Min kell még változtatni?

1. A sziget áramellátása még mindig nem a legjobb, de hamarosan tényleg elkészül a tengeralatti kábel. (Görögösen haladnak 🙂 )

2. Egy új kikötőre mindenképp szükség van.
(Ez egy több évtizedes probléma. Most ott tartanak, hogy az Athinios kikötő kibővítése és felújítása elkészült, viszont az oda levezető szerpentin még mindig az eredeti, azt kibővíteni, lerövidíteni, áttenni máshova nem lehet, így a kikötő megközelítése még mindig probléma. A balesetveszélyességét nem is említve, de legalább elkészült a kőfogó háló, ami a nagyobb sziklákat is -remélhetőleg- képes felfogni.
Az új kikötő a sziget másik oldalán lenne/lesz, volt már szó Kamari, Monolithos, és Vlychada tengerpartjáról is, mindenesetre a tervekre már rengeteg pénzt elköltöttek az elmúlt 30 évben.

3. Egy új felvonó is szükséges.
Aki érkezett már a Fira alatti kikötőbe óceánjáró hajóval az tudja, hogy milyen hosszas sorakozásra van szükség ahhoz, hogy visszajussunk a hajóra. Ezen is sürgősen javítani kell.

4. A szemét elhelyezése.
Ez egy fájdalmas kihívás, többször foglalkoztunk már vele. Sok turista sok szemetet termel, ráadásul a hulladék többsége műanyag, mivel a csapvíz bár iható Santorinin, de az íze… nem túl jó.

20 perc nyugi Santorinin

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük