kisebb földrengés Santorinin
Hírek

Három kisebb földrengés volt Santorini mellett

Kisebb földrengés Santorinin nagyon gyakran van.

Tegnap reggel (2020 április 26) hajnali 3 óra után megint földrengést mértek Santorinitől 23 kilométernyi távolságban, dél felé.

Az első földrengés volt a legerősebb, a Richter-skála szerinti 4-es erősségű volt, a második gyengébb volt, 3,2-es, az utolsó pedig 2,1-es.

Ha a görögországi földrengéseket szeretnétek figyelemmel kísérni, az University of Athens weboldalán tehetitek meg.

A szakértők szerint a mostani földrengéssel kapcsolatban aggodalomra semmi ok, ennek a tektonikus földrengésnek semmi köze nincs a vulkánhoz.

“Tektonikus földrengések a Föld kőzetövében akkor és ott pattannak ki, ahol az egymáshoz képest állandó elmozdulásban lévő és helyről-helyre különböző mértékben súrlódó és fékeződő merev litoszféra lemezekben felhalmozódó rugalmas kéregfeszültségek meghaladják a kőzetek plasztikus deformálódó képességének és rugalmasságának mértékét. A földrengés tehát egy hosszabb idõtartatamban felhalmozódott, lassan fokozódó kéregfeszültség robbanásszerû kiegyenlítõdése.” Írja az eszi.hu

Ma (2020 április 27) hajnali 2 óra körül viszont Santorinin is volt egy nagyon apró földrengés, ez 1,4-es erősségű volt.


Santorini utoljára 1956-ban volt nagyobb erejű földrengés. Erről a földrengés Santorinin? című posztban írtam bővebben.

Az alábbi rom az 1956-os nagy földrengésben megsérült épület maradványa Oiában. (Egyébként eladó ez a terület)

A nagy Santorini földrengésben megsérült épület Oiában.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük