Ios sziget Görögország
Fakultatív kirándulások,  Ios,  Szigetek Santorini mellett

Ios sziget maga a csoda!

Eddig mindig csak hajóról csodáltam ezt a szigetet, de idén (2021) úgy esett, hogy egy teljes hetet tölthettem el a Santorinitől néhány kilométerre található Ios sziget sárga homokos tengerpartjain. (Ha kérdésed van, írj az [email protected].)

Milyen Ios sziget?

A Santorininél jóval nagyobb, 109 km² területű Ios szinte csak hegyekből és kellemes tengerpartokból áll. Legmagasabb pontja a 713 méteres Pyrgos hegy, ahol kecskékkel és bárányokkal találkozhattok.

Ios az a sziget, ahol valóra válhat régi álmod, hogy találkozol úton átvonuló kecskékkel és birkákkal. (Pontos helyüket lejjebb mesélem el.)

Kinek való Ios?

A sziget bulisziget hírében áll, de ez -szerintem- csak a legnagyobb városra, Horára igaz. Ioson tömegével vannak azok a tengerpartok, ahol békét és nyugalmat találhatsz.

Nem elhanyagolható tény, hogy Ios tömegközlekedése finoman szólva nem tökéletes, így autó vagy a hegyek megmászására alkalmas jármű nélkül csak a kikötő környékét vagy az egy kilométerrel beljebb található várost, Horát tudod megnézni, vagy a legnépszerűbb tengerpartokat, mert oda van rendszeres buszjárat.

Szuper tengerpartok Ioson

Ios tengerpartjai homokosak, egész más jellegűek, mint a szomszédos Santorini tengerpartjai, így ha kellemesebb tengerpartra vágysz, érdemes ide eljönnöd.

Ios sziget Görögország
Gialos beach

Gialos beach

Rögtön a kikötő mellett, tőle 200 méterre találsz egy csodás, homokos tengerpartot, így ha nem is vállalkozol a sziget másik oldalán lévő partok felfedezésére, itt is vígan el lehet lenni. Ennek a partnak Gialos Beach a neve és van itt minden: napernyő, napágy, bár, étterem, de visszafogottan, ez itt nem a bulis rész.
🌞 Mi Gialos beachen csak egy napot töltöttünk, akkor láttam, hogy a Seabreeze hotel jó választás lett volna, de akkor már Psathi tengerparton lefoglaltuk a szállásunkat. Sebaj, majd legközelebb!
🌞 Ha olcsón és jót akarsz enni, akkor a kikötőnél van egy Peri Anemon nevű étterem, ahol szuper grillezett ételek vannak, a gyros is finom és nagy adag még a „classic” is. (A nagyobb verzióval nem próbálkoztunk mert ez is bőven sok volt.)
🌞 Ha a vércukorszinted hirtelen, jelentős emelése a célod, akkor a Dodoni a te helyed, de… komolyan gondolják az adagokat! Instant hízol húsz kilót ha beülsz, viszont tény, hogy jókat készítenek itt.
🌞 Rögtön mellette van a Buongiorno nevű pék (viszonylag jó a wifi 😉) ahol vannak szendvicsek is a pékáru mellé, nem is beszélve a jó frappéról és a frissen facsart narancsléről.
🌞 Van a kikötőnél egy Thai Me Up nevű hely, ami valamiért a helyi angolok törzshelye. Van tea is 🙂 Itt nem ettem ázsiai kaját csak reggelit, az egész jó volt.
🌞 Közvetlenül Gialos beachen van a Yialou nevű hely, ami nem jött be. Drága volt és nem olyan jó, viszont fogyasztásért cserében naphosszat heverészhetsz a napernyőjük alatt.

Ios sziget
Drakos taverna

Mylopotas tengerpart

Mylopotas beach rögtön a sziget legfontosabb városa, Hóra mellett van, tőle három kilométerre.
A part itt is sárga homokos, lassan mélyülő, kellemes tengerrel. A tengerpart mentén húzódó úton van néhány étterem, de ha jól láttam minden napágy valamelyik étteremhez tartozik, így akár még a napernyődhöz is kiviszik az ételt.
🌞 Mi itt két éttermet próbáltunk ki: a Karma nevűt, ami elvileg egy olasz étterem, de a kaja nem olyan jó.
🌞 A másik kísérletünk a Drakos haltaverna volt. Itt már finomabb volt az étel, ráadásul pont a tengerparton vannak az asztalok.
Ha a kettő közül kellene választanom, én ezt választanám. Az árak körülbelül azonosak az egész szigeten. Sehol nem fizettünk rettentő sokat és feltűnően keveset sem.

tengerpart IOs
Psathi beach

Psathi tengerpart

Ez egy eldugottabb tengerpart, ami tömegközlekedéssel nehezen közelíthető meg, viszont békés és nyugodt. Szeptember elején néptelen volt, csak hétvégén délután láttam embert a parton rajtuk kívül.
A tengerparton szeptember elején nem volt semmilyen létesítmény, de látszott, hogy szezonban fel vannak készülve a vendégek fogadására mert láttunk napernyőket és a parton található Psathi Beach hotelben (néhány szobás csak) elvileg lehet kapni vizet, frappét stb.
Ezen a szálláshelyen laktunk egy hétig: meg voltunk vele elégedve, de nagy hátránya volt, hogy semmiféle étkezési lehetőséggel nem rendelkezett, így ha reggelizni akartunk, át kellett kelni a nagy hegyen és a kikötőben lévő pékhez elhajtani, ami minimum egy órás tekergés volt a hegyeken át.
A szobához volt egy rezsó, de főzésre alkalmas edény már nem, mindössze egy kétdecis vízforrralót találtam a szekrényben, ebben pedig nehéz bármit is főzni. Tehát hosszabb tartózkodásra ezt a helyet csak annak ajánlom, aki bérel autót és megelégszik az étterem kínálatával, ráadásul az eldugott, néptelen tengerpartokat kedveli vagy keresi.
🌞 A faluban hat ház van. Ebből az egyik a „szálloda” a másik pedig az étterem. Az étterem délben nyitott (amikor mi ott voltunk) viszont a kínálata és a minőség is meglepően jó volt, ám az árak 20%-kal magasabbak voltak, mint a többi étteremben a szigeten.

Maganari

Maganari tengerpart

Kedvenc tengerpart Ios szigeten! Ez a viszonylag nagy tengerpart a sziget déli oldalán van, ráadásul két részre oszlik.
Az egyik sárga homokos tengerpart, a másik pedig fehéresebb, finomabb homokos part. A két part között egy néhány méteres köves rész van, ahol simán át lehet kelni mezítláb is.
Mindkét part jól felszerelt, vannak napernyők, napágyak és mindkettőhöz tartozik egy-egy étterem.
🌞 Ha a Venus bárt választod, akkor rohadtul drágán eheted meg életed lergosszabb pizzáját! (Sokkal rosszabb, mint egy fagyasztott pizza, bár szerintem az az alapja, de ultra gagyi minőségű feltéttel próbáltak javítani a helyzeten és az egészet megszórták fél kiló, a létező legolcsóbb sajttal. Pocsék, na!)
🌞 Ha az Antonis nevű tavernát választod, akkor jót ehetsz normális áron. Nem vitás, hogy elkerülném az önkínzást és újra itt ennék, ráadásul ha itt eszel, akkor a napernyőket is ingyen használhatod.
Mi ezt már csak utólag láttuk, sajnáltuk is, hogy a szomszédnál jártunk először.

Agia Theodoti

Agia Theodoti tengerpart

Agia Theodoti nagyon cuki hely! Itt se egy metropoliszt képzelj el, mert ha jól számoltam, itt is csak néhány ház van, közülük az egyik egy taverna, ahol van kiadó szoba is.
A tengerpart itt is sárga homokos, gyönyörű vízzel, lassan mélyülő partszakasszal.
A tengerparton három napernyős rész sorakozik, az áruk 8 vagy 7 euró (két napágy és egy asztalka plusz a napernyő) és mivel nincs taverna a parton, így nem „lefogyasztható”.
🌞 Ha enni szeretnél, akkor a part fölött van a Koukos taverna, ami azé a családé, aki a vendégházat is üzemelteti. Jót ettünk itt is, korrekt áron, szuper kilátással. Ide szívesen visszamennék.

Éttermek

Fentebb részleteztem őket. Az árakról annyit, hogy ketten általában 40-50 euró körüli összeget fizettünk, amiben a víz, üdítő, saláta, két főfogás, kenyér, tzatziki is benne volt. Általában ilyeneket ettünk, bort nem ittunk, sört is csak a Peri Anemon nevűben a kikötőnél, ott 2,5 euro volt a kicsi csapolt.
A reggelikért a péknél (a kikötőben) 10-15 euró körül fizettünk a kávé + frissen facsart narancslé + valami szendvics + kicsi csokika halomért.

Árak

Olcsóbb, mint Santorini, a míkonoszi áraknak pedig körülbelül a felére számíts itt.
A szállás körülbelül 50 euró éjszakánként ha nem valamelyik nagyon luxust választod, az étkezésért is két főre 40-50 körül fizettünk + reggeli és az autó is 50 körül volt naponta.
Így ha nem akarsz sokat költeni és beéred a gyrosszal és még autót sem bérelsz, akkor naponta 60 euró körül egy viszonylag jó szálláson lakhatsz és még kajára is marad meg buszozásra is.
Ha olyan szinten költesz, mint mi, akkor napi legalább 200 euróval kalkulálj.

Szállások

Mi Psathi beachen foglaltunk egy szobát. Meg voltunk vele elégedve, de legközelebb szerintem nem itt foglalnánk, hanem valamelyik szimpatikusabb tengerparton. (A szállásunkat nem linkelem be mert vagy örökre bezárt miután eljöttünk vagy az ufók elrabolták, nem tudom… nem találom.)
Amit én legközelebb választanék az a Seebreeze mert közel van a kikötőhöz, a parthoz, van szuper kilátása, nem elszigetelt helyen van, mint a Psathi Beach így valószínűleg autóra sem lenne szükség csak arra a napra, míg az ember felfedezi a szigetet. (Ez rögtön mínusz 300 eurót jelentene – egy hétre bérleti díj + biztosítás + egy tanknyi benzin-) Plusz itt legalább van internet, mert ahol mi laktunk ott bizony nem volt (4%-ot tudott csak egy éjszaka feltölteni a videóból, amit készítettem) ráadásul ebben a szállodában van reggeli is, így az napi 1 óra tekergést megspórolna.

ios

Tömegközlekedés Ioson

A tömegközlekedés Ioson siralmas. A kikötőtől távolabb lévő tengerpartokra általában csak napi egy, néha két járat van. Azt meg tudod tenni, hogy reggel odamész, délután meg vissza.
A népszerűbb partokra (Mylopotas, Koumbra) viszont rendszeres járatok vannak, itt találod a menetrendet.

Hol laknak a kecskék és a birkák?

Psathi előtt laknak a birkák és a kecskék is.
A birkákat délután 5 körül szokták felterelni az úton (egy út van csak, így elég nehéz elkerülni), de a hegyen rengeteg a kecske, még éjszaka is lehet velük találkozni. (Nem fogsz gyorsan hajtani a hegyekben mert világítás az út mellett nincs, viszont szakadékok és hajtűkanyarok ezrével vannak, ezért csak néhány méterre látsz előre.) A kecskénen és a birkákon kolomp van, messziről hallani őket, különösen éjszaka.
A másik tuti befutó ha kecskékkel akarsz találkozni Magganari fölött az útelágazásnál van. 10 körül a kecskék ott szoktak heverészni. 🙂

Hogyan lehet Ios szigetre eljutni?

Mivel a szigeten nincs tíz méter sík terep sem (kivéve a tengerpartok) és a sziget lakossága sem haladja meg a kétezer főt, itt nincs nemzetközi repülőtér csak egy heliport.
Iosra legegyszerűbben hajóval lehet eljutni: naponta több járat köti össze a szomszédos szigetekkel vagy a görög szárazfölddel.

A közelben lévő Santorini lassú hajóval másfél óra (7 euró irányonként) a picit távolabb lévő Mykonos gyors katamaránnal két óra (50 euró körül van az út irányonként)

A menetrendet és az árakat itt tudod megnézni: https://www.ferries.gr/en/
A kikötőtől indulnak a buszjáratok ha esetleg tömegközlekednél Ioson.
Az autóbérlőket is a kikötő környékén találod, különösebb eltérés az árakban nem lesz, de a Jacob a legolcsóbb.

Ios

Autóbérlés Ios szigetén, Görögországban

Ioson a Jacob nevű cég adja a legolcsóbban az autókat. 2021-ben itt is lecserélték a járműveket, így sanszos, hogy majdnem vadiúj kocsit fogsz kapni.

Az ára 45-50 eur körül van naponta főszezonban, elő és utószezonban olcsóbban lehet bérelni, de az ár mindig függ a kereslettől. Ha sok a turista, drágábban lehet bérelni.
A biztosítás 5 euró körül van naponta.

Mivel ez a sziget „nem egy életbiztosítás” és a hajtűkanyar után van egy másik hajtűkanyar, illetve ha jól láttam (márpedig bejártuk az egész szigetet) nincs egy olyan szakasz, ami 100 méternél tovább lenne egyenes vagy legalább vízszintes, plusz leginkább az az ábra, hogy egyik oldalon szakadék, a másikon pedig sziklafal van, ne itt tanulj vezetni!

Ios

Ios látnivalók

Azok a csodás hegyek!

Ios csupa hegy, domb, lejtő és szakadék, mindezt kiegészíti a háttér, amit a mélykék tenger ad, ráadásul még a szomszédos szigetek körvonalai. Szép hely Ios, kétség kívül a hegyei tetszettek nekem a legjobban a tengerpartjain kívül.

A homokos tengerpartok

Mindig írom, hogy nem vagyok mérvadó a tenger milyenségét illetően mert finnyás vagyok és ráadásul még sznob is, és általában nem megyek bele mindenféle vizekbe, de még a tengerbe sem. (Santorinin tízévente egyszer megyek bele, akkor is csak térdig.) De Ioson!!! Legszívesebben nem jöttem volna ki a tengerből. Szeptember elején nagyon kellemesen meleg, gyönyörű tiszta volt a víz és rengeteg kíváncsi hal úszkált mellettem. Imádtam!
Mindezzel csak azt akarom mondani, hogy ha nekem, ultra finnyásnak megfelelt, akkor valószínűleg jó a víz. A partokat fönt részleteztem.

Szélmalmok

Ioson állandóan fúj a szél és a szigeten ötezer éve élők pontosan tudják, hova kell építeni a szélmalmokat. És ha már ennyire fúj a szél, rögtön többet is építettek egy kupacba.

Hóra a távolból

Hegyek-völgyek-fehér házikók-szélmalmok-mélykék tenger. Ez Hóra, Ios legnagyobb városa. Hóra a többi néhány házból álló településhez képest nyüzsgő, élettel teli, de még így is szép és kellemes hely.
Gondolj bele, hogy Homérosz időszámításunk előtt 700 évvel élt (vagy élhetett) a szigeten és már akkor is hasonlóan nézett ki a sziget. Persze a szigeten lakók száma azóta alaposan lecsökkent.

Homérosz sírja

Homérosz, ha egyáltalán létezett és ha valóban egyetlen ember volt (sok a „ha” ebben a történetben) akkor Ios szigetén halt meg. Erre nincsnek szemtanúk, írásos bizonyítékok, de állítólag úgy halt meg, hogy -hogy máshogy egy ilyen szakadékos helyen…- leesett az egyik útról, beverte a fejét és meghalt. A sírja a sziget északi részén van, érdemes felkeresni, ha arra jártok.

Odysseas Elytis színház

Odysseas Elytis egy görög költő volt, 1911-ben született, róla nevezték el ezt a szabadtéri színházat. Ne gondolj nagy ókori romokra mert ezt a teátrumot egy berlini építész tervezte 25 évvel ezelőtt. Mégis érdemes ide feljönni (pár perc csak a szélmalmoktól) mert jó itt leülni és a távolból csodálni a szemben körvonalazódó Santorini szigetét, ráadásul a nyári szelektől védett ez a hely.

Mit vigyél magaddal Iosra?

Én mindenképp vinnék magammal búvárszemüveget, hogy tovább tudjam csodálni a halakat és legközelebb nem hagynám otthon a papucsomat mert kellemesebb lett volna a lét, ha nem égeti szét a talpamat a forró homok.

Ios: tetszett – nem tetszett

TETSZETTNEM TETSZETT
a sok hegya sok hegy
a tengerpartoksokat kell tekeregni, hogy eljussunk bárhova
a szuper vízauto kell bérelni, hogy közlekedni tudjunk
kevés emberrémesen gagyi internet
finom kecskehusi
béke és nyugalom

Visszamennék Ios szigetére?

Határozottan igen! Már nem venném ilyen tekergősre a figurát és inkább valószínűleg a kikötő környékén választanék szállást, ugyanakkor reménykednék a gyors technikai fejlődésben, hogy sikerül rendes internetet beszerezni és letesztelném a Seabreeze hotelt. (Hogy miért, azt fönt részleteztem.)

Népszerű a futás Ios szigetén

A legképtelenebb helyeken is találkoztunk futókkal míg Ioson voltunk. Bár kicsi a sziget, de a városok között nagy a távolság mert az utak a magas hegyek miatt leginkább szerpentinek, így hiába van légvonalban közel egymáshoz két település, ha közúton 15-20 kilométert is kell kanyarognod. És mindig találkoztunk futókkal! Mindenhol!

Ios – képgaléria

4 hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük