FAQ, válaszok a kérdéseitekre,  Hírek

2023 júliusi kérdéseitek

Szuper kérdéseitek érkeztek a hónapban, a legérdekesebbekre a választ összeszedtem egy csokorba, biztos másnak is hasznosak lehetnek.

Mivel lehet fizetni Santorinin?

Ez a pici görög sziget a világ minden országából vonz turistákat, nem is keveset, így elemi érdeke, hogy mindennel és bármivel is lehessen fizetni.
A bankkártyás fizetés sem divatos mostanában már, a többség a mobiltelefonjával vagy az órájával fizet.
Ami a legkevésbé szokott előfordulni mostanában az a készpénzes fizetés. A buszon van szükséged euro érmékre.

Van ATM Szantorinin?

Van. Nagy biznisz errefelé az ATM üzemeltetés, így szerintem 2-300 darab biztos van a szigeten.
Ha pénzt veszel fel automatából, annak külön költsége van, ami a bankodtól függ.

Gyalogtúrák Szantorinin?

Szantorini gyönyörű és rengeteg olyan része van, amit autóval vagy busszal közlekedve nem is lehet megcsodálni. Vannak a híres túraútvonalak, mint például a Fira – Oia (vagy fordítva) gyalogút, vagy a Mesa Vouno hegy tetejére felvivő, de ezen túl is léteznek útvonalak. Itt van egy weboldal, ahol összeszedtek többet is.
Viszont nem láttam még olyan embert, aki gyalog járta volna be a szigetet. Ez nyáron nem is túlságosan ajánlott mert csalóka az időjárás és a hőmérséklet. Perzsel a nap, árnyék nincs, kiépített túraútvonalak sem jellemzőek a szigetre, így elkerülhetetlen, hogy legalább részben ne kelljen kimenni a főútra, ahol meg túl sok az autó, a tapasztalatlan sofőr, vagy a gyorshajtó. (A rengeteg autó a sziget egyik legnagyobb problémája, de erről majd egyszer írok egy hosszabbat.)

Számozva vannak a buszok?

Nem. Eddig még nem számozták őket, talán majd hamarosan. Annyi van általában kiírva a buszokra, hogy mi a célállomásuk, így ha te egy közbenső megállónál szállnál le, akkor már nehezebb helyzetben vagy, mert meg kell kérdezned valamelyik kalauzt, sofőrt vagy a firai nagy buszmegállóban az információt.
A buszok menetrendje itt található. Itt a SERVICES feliratra kattints rá, aztán pedig a TimeTable feliratra. Ekkor kiadja az elméleti menetrendet, de tudnod kell, hogy ez nem szentírás.
A busz akkor ér a megállóba, amikor odaér, légy türelmes. Jönni fog, csak idő kérdése.
Sokkal bővebben a buszokról Szantorinin itt olvashatsz.

Skaros

Hogyan lehet eljutni a Skaroshoz?

A Skaros egy hatalmas szikla Imeroviglinél a kaldera felőli oldalon.
Imerovigli vegyük úgy, hogy egy néhány utcás település, aminek az „utcái” leginkább a kaldera pereme alatt húzódnak, így ott még autóval vagy motorral sem lehet közlekedni (egyrészt keskeny gyalogutak vannak, másrészt pedig lépcső lépcső hátán). A buszmegálló a falu főútján található.
Ha busszal jössz, akkor itt kell leszállnod. A kalauz majd kiabálja, hogy Imerovigliii.
Ha gyalog jössz mondjuk Firából, akkor simán a kaldera mentén lévő panorámautat kell követned. Először Firostefani majd Imerovigli települések fognak következni.
A két település még nincs teljesen összenőve, van egy körülbelül 200 méteres szakasz, ahol a „senki földjén” haladsz.
A menetidő gyalogosan megbecsülhetetlen mert attól függ, hányszor állsz meg fotózni. (Sokszor fogsz.)

Hogyan lehet eljutni a világítótoronyhoz?

forras: https://www.ktel-santorini.gr/index.php/en/services/timetable

Lett buszjárat a világítótoronyhoz. Napi 2 járat van, szerintem annyi csak, hogy odavisz, szerencsés esetben fotózol kettőt és már jössz is vissza ha a sofőr megvár. Amúgy ha ez nincs, akkor a szomszéd Akrotiriig körülbelül egy óra gyalog a hely. Menet közben van mit nézni és bámulni, vannak helyek, ahova be lehet ülni.

Mit lehet a világítótoronynál csinálni?
Semmit. Lefotózni párszor, a sziget csücskéből nézni a vulkánt és körülbelül ennyit.

Mit érdemes megkóstolni Santorinin?

  • A sziget híres terméke a fava bab, azt érdemes megkóstolni. Étlapon az előételek között találod. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy az a fava, amit az éttermekben adnak az 100%-ban Szantronin termett, szerintem simán keverik sárgaborsóval, de majd egyszer biztos lesz olyan magyar szakács, aki a szigeten dolgozik és felvilágosít.
  • Általános kép az, hogy Szantorini egy igen népszerű üdülőhely lett, az éttermekben jókat lehet enni, hatalmas csalódások nem szoktak érni.
  • Találsz az étlapon mindenféle görög specialitást is, amit kevésbé szoktak választani az a töltött paprika és a paradicsom (Gemista néven fut), pedig érdemes kérni ilyet is. Egész más megközelítés a mi töltött paprikánkhoz képest.
  • Kamariban a tegerparton van egy gyroszos, ott tényleg nagyon jót adnak. Extra szuper a fűszerezése. (Többször lefotóztam már a helyet és a kajákat is, de … nem találom. Igyekszem majd mielőbb pótolni a hiányosságot, csakúgy, mint a Kamari tengerpartján történt gasztronómiai portyáim beszámolóit is.)
  • A szigeten terem kapribogyó is, aminek a levelét szokták a salátákra tenni. Az a kerek alakú levél a salátádon, az nagyon finom, azt is kóstold meg, az a kapri levele.
  • Igyál helyi bort. Santorini híres bortermelő sziget, kevés szőlő terem, kevés bor készül, viszont ami van, az nagyon finom. Az étlapon külön szokták jelölni a helyi borokat.
  • Kóstold meg a helyi sört. Nem vagyok sörös, de ha jól tudom akkor legalább két sörmárka is van, ami Szantorinin készül. Az egyik a Volcan, a másik a Donkey, de még az is lehet, hogy ennél is több van. Ezeket a söröket boltban is lehet kapni. Különlegesek.

Babakocsival Szantorinin?

Talán tavaly vagy két éve kérdezett már valaki ebben a témában, akkor arra jutottunk, hogy hát végül is nem lehetetlen, de kihívásokkal fog találkozni. Nemrég készítettem sutyiban is egy videót, amin az látható, hogy Imerovigliben egy apuka küzd az elemekkel. Nem az a nehézség, hogy lépcsők vannak, hanem hogy néhány hely kivételével szabálytalan alakú vulkanikus kövekből van kirakva a járda és ráz mint a fene, az a kisebbik probléma, hogy bőkezűen bánnak a lépcsőkel.

Szuper tengerpart?

Santorini tengerpartja különleges. Fekete, vulkanikus kövekből áll, de finomhomokos tengerpartot, azt az igazi kellemes fajtát még nem láttam a szigeten. Lehet, hogy van egy-két méter ahova valami fizikai okból a tenger ilyet tesz, de még nem láttam egybefüggő finomhomokos tengerpartot Santorinin, legalábbis azt, amit a legtöbben elképzelünk ha ilyenre gondolunk.

Hol van szuper, finomhomokos tengerpart?

A legközelebb a szomszéd szigeten, Ioson tapasztalhatsz ilyet. Ott viszont tényleg nagyon kellemes a tengerpart. Iosról itt írtam két éve egy sokkal hosszabbat.


Hogyan lehet Iosra eljutni?


Hajóval. Itt egy menetrend az árakkal. Fontos, hogy nem minden nap van ilyen olcsón hajó.

Forrás: https://www.ferries.gr/en/

Hol lehet jegyet venni? Ha Firában mászkálsz, akkor a főúton egymás mellett sorakoznak a hajóstársaságok irodái. Itt az a probléma, hogy a Zante Ferriesnél nem fogsz tudni venni Blue Strar-ra jegyet és fordítva, ezért érdemes megnézni a menetrendet és az árakat és megvenni a jegyet online, amit viszont ki kell nyomtatni a kikötőben vagy a hajóstársaságnál. Gyorsan működik, csak le kell ellenőrizniük, ki vagy. Ez a szabály.

Mennyi időt szánj Iosra?

Nagyon más az a sziget és nagy szerelmem, (meg Naxos és Paros és Iraklia is) így ha lenne rá lehetőségem én legalább 3-4 napot ott töltenék. Persze ha Santorini a fő célpont, akkor egy napra is van értelme átmenni, strandolni egyet és visszamenni. Ehhez nézd meg a menetrendet Ioson is, mert az finoman fogalmazva elég gyatra bár a népszerű partokra naponta többször is van busz. Autót Ioson is lehet bérelni, körülbelül annyiba kerül, mint Santorinin.

Mikor lesz idén az Ifestia fesztivál?

Ez egy különleges élmény mert minden szeptember (általában) harmadik szombatján „kitör a vulkán”. Persze csak tűzijáték formájában, de a látvány köré egy egész show-t szoktak alkotni, ilyenkor koncertekkel és kiállításokkal. Még nem 100% hogy ekkor lesz az Ifestia, de talán majd hamarosan kiderül.

Ezek voltak a legérdekesebb 2023 júliusi kérdéseitek.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük