
Santorini gasztro: a fava bab
Ha Santorinin beülsz egy étterembe, egész biztos, hogy látod majd az étlapon a fava (Santorini fava) nevű ételt, de a boltokban is találkozhatsz az általban 500 grammos kiszerelésével.
Mi az a fava?
A Lathyrus Clymenum nevű növény termése, amit kizárólag Santorini és Anafi szigetén termesztenek. Eredetvédett termék!
(Anafi az a sziget, amit Kamarival és Perissával szemben látsz, de ha repülővel érkezel, akkor el is repültök felette.)
Érdemes megkóstolnod a fava babot (vagy borsót) ha látod az étlapon!
A fava-t Santorini szigetén több, mint 3500 éve termesztik és remek ízét a vulkanikus talaj és a roppantul kevés csapadék tesz teljesen egyedivé.
A magokat decemberben szokták elvetni és júniusban szedik általában. Ezt követően egy évig pincében tárolják, majd a következő évben nyáron a napon szárítják pár hónapot.
Mivel Santorini a bevételeit egyre inkább a turizmusból szerzi, a fava babból is egyre kevesebb terem mostanában.
Milyen ízű a fava bab?
Nagyon hasonlít a sárgaborsóra, de valahogy mégsem olyan. Szerintem kicsit édesebb nála.
Hogyan szokták fogyasztani?
Olajjal meglocsolva, pirított hagymával és helyi kapribogyóval vagy olajban eltett szárított paradicsommal szokták tálalni.
Nagyon finom bárhogy eszi az ember!
Fava receptek
Elkészítése nagyon egyszerű, lényegében csak meg kell főzni és pürésíteni kell, de sokkal egyszerűbb ha megnézed ezt a két videót.
Az első görögül van, de nem kell hozzá görögül is értened, a második pedig angolul van. Mindkettő kb. ugyanazt az egyszerű receptet mutatja be.
Santorinin nemcsak ez a bab a hagyományos és helyi termék, hanem a kapribogyó, a szőlő és a paradicsom is az, a helyi (szőrös) uborkáról és a fehér padlizsánról nem is beszélve. De majd egyszer ezekről is írok. 🙂
A favát mindenképp kóstoljátok meg, ha látjátok az étlapon.
További érdekességek és hasznos infók a mesés Santorini szigetéről, hírekkel kiegészítve is olvasható a santorini-utazas.hu oldalon.
Hozzászólnál? Kiegészítenéd a leartakat? Itt lent megteheted! 😉
Vagy akár írhatsz is nekünk: [email protected]


2 hozzászólás
Visszajelzés:
Visszajelzés: