Naxos
Naxos,  Szigetek Santorini mellett

Naxos gasztronómiája- Szigetek Santorini közelében

Kiegészítés: elkezdtem írni nektek Naxosról, de rájöttem, hogy annyi mindent tudok mesélni, hogy több részre fogom szedni a mondandómat, hogy „emészthetőbb” legyen.
Most Naxos gasztronómiája lesz a téma.


Ha Santorinin jársz vagy oda tervezel utazást, érdemes más szigeteken is rövidebb-hosszabb látogatást tenni.

Minden sziget egy külön világ, akkor is ha építészetükben nagyon hasonlítani egymásra.

Nekem az egyik kedvenc szigetem Santorini környékén Naxos (vagy Náxosz). 🤩

Milyen Naxos?

Naxos a Kükládok szigetcsoportjának legnagyobb területű tagja a maga 428 négyzetkilométerével, ráadásul itt található a környék legmagasabb hegycsúcsa, az 1004 méter magas Zeusz hegy.
Utóbbi egy nagyon fontos tény, ugyanis a Zeusz olyan magas, hogy megállítja a felhőket, így fordulhat elő az, hogy Naxos a környező szigetek legtermékenyebbike, olyannyira, hogy önellátó zöldségekből és gyümölcsökből is, ráadásul még arra is jut kapacitás, hogy a híres naxosi Graviera sajtból tudjanak exportálni a világ nagyon sok országába.

Naxos gasztronómiája

Ha van sziget Santorini környékén, aminek kiemelkedően jó a gasztronómiája, akkor Naxos az!

A naxosi krumpli

A Naxos szigetén termő burgonya igen finom, amit így írásban elég nehéz elmesélni, de a naxosi krumpli vagy burgonya egy külön fogalom Görögországban és nagyon sok étel alapanyaga. Nem véletlenül.
A naxosi krumplit főleg sütve fogyasztják köretként, de önálló fogásként is megállja a helyét a kívülről sárga színű, igen magas keményítőtartalmú és nagyon alacsony cukortartalmú gumós.
Több fajta krumplit is termesztenek a szigeten, és mind nagyon finom, olyannyira, hogy minden év augusztusának elején burgonyafesztivált tartanak Naxoson, egyre növekvő számú érdeklődővel.

A naxosi kitron

A kitron egy ital, amit Naxoson készítenek az azonos nevű növényből.
Ha a fővárosban a sétálsz a tengerparti sétányon, ahol rengeteg a kiülős étterem, több helyen is fogod látni a kiront áruló boltokat.

A kitron egy óriáscitrom kinézetű növény, ami szinte csak Naxoson terem. Pont olyan, mint ahogy elképzeled, egy óriási citrom, de kívülről rücskösebb a héja, viszont zöld vagy zöldes színű, igen vastag héjjal.
A kitron ital nagyon finom, érdemes lesz majd megkóstolnod ha Naxoson jársz!
Ide beteszek egy görög nyelvű videót róla nektek:

Ha betérsz valamelyik boltba, végig fogják veled kóstoltatni a kitronfajtákat, így majd ki tudod választani azt, ami neked a leginkább bejön.
Emlékeim szerint nem olyan drága a kitron.

A naxosi kolábász

Igazság szerint lehet, hogy a naxosi kolbász csak nekem ilyen nagy szám, de lehet, hogy még nem kóstolták elegen. Végül is a görög gasztronómiára nem annyira jellemző a kolbászok nagy választéka. (Németországban majdnem 2000 féle kolbász van.)
Szóval a naxosi kolbász nagyon finom. Száraznak és zsírtalannak nem mondható, viszont van benne extra sok kakukkfű, amitől mennyei íze lesz.
Szerintem sok tavernában megtalálod az étlapon, igen egyszerű módon: naxosi kolbász helyi krumplival. Nem diétás fogás, viszont nagyon finom.

A naxosi Graviera sajt

Graviera sajtot szerintem mindenhol árulnak az országban, de nem a naxosi gravierát!
A Graviera sajtot eredetileg csak birkatejből (!) készítettek, de az utóbbi években már más állatokból származó tejjel is szokták keverni.
A naxosi graviera azért különleges, mert csak Naxoson „legelésző” tehenek tejéből készül.

A naxosi graviera sajt egy keményebb, sárgás színű sajtféle.
Mindenképp kóstoljátok meg, ha látjátok a boltban!
(A tavernákban is mindig szokták kínálni.)

A naxosi Graviera olyan sikeres és híres lett az utóbbi években, hogy már a világ nagyon sok országába exportálják erről a görög szigetről.

Santorinin, a firai nagy boltban is szokott lenni igazi, naxosi Graviera sajt. Az van ráírva hogy „Γραβιέρα Νάξου” és a pultból kell kérni. 😉 Nem olcsó, de megéri.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük