Fira,  Kipróbált éttermek

A Sirtaki taverna a régi kikötőben, Fira alatt

Ma (2020 október 25), ahogy a Fira alatti régi kikötőben (Old Port) kószáltam, gondoltam beülök valamelyik nyitva tartó tavernába egy jó frappéra.

Túl sok választási lehetőségem nem volt mert lényegében teljesen kihalt volt a kikötő és az éttermek, tavernák vagy kávézók száma alkalmazkodott az igen gyér forgalomhoz.

Csak a Sirtaki volt nyitva meg a mellette lévő, de ezt találtam szimpatikusabbnak. Annál is inkább mert a pincér nagyon kedvesen invitált már akkor is, amikor először elmentem a hely előtt.

Gyalog a lépcsőkön és a felvonóval is könnyen megközelíthető

Erősen sütött a nap, bár október vége van már, így jól esett a hideg kávé.

a sirtaki

Mivel még dél sem volt, nem akartam sokat enni, viszont egy igazi Santorini fava mindig jól jön és mint kiderült, itt még jól is készítik.

Csorgatnak rá egy kis olívaolajat és egy kevés apróra vágott hagymával tálalják.
Hozzá pirított kenyeret hoztak, ami szintén olívaolajjal volt gyengén meglocsolva és oreganóval volt meghintve. Még meleg volt amikor kihozták.
Nekem nagyon ízlett.

Míg ott ücsörögtem a kellemes őszi napsütésben a csodásan kék tenger partján, arra lettem figyelmes, hogy az egyik konyhán dolgozó egy halat hoz ki a konyháról.

A halat a kikötő betonján villámgyors, gyakorlott mozdulatokkal megszabadította pikkelyeitől, és sietett vissza vele a grillhez.

A friss halakat nem sokkal előtte az egyik halász hozta az étteremnek, ami közvetlenül a halászkikötő mellett van a régi kikötőben.

a sirtaki
Csodás a víz a kikötőben!

Ahogy itt ücsörögtem, szépen lassan megtelt a hely. Kiderült, hogy szinte mindenki visszatérő vendég, aki az előző napokban ide tért vissza a vulkántúráról. Tehát tényleg jól készíthetik a halakat.
A pincér kedvesen, szinte barátként üdvözölte a visszatérő vendégeket.

Ha legközelebb lent járok a kikötőben, egész biztos ide fogok beülni én is.

Összesen 10 eurót fizettem. (Frappé + Fava bab)A Sirtaki tavernának csak Facebook oldala van, illetve a Tripadvisoron találtam még nyomát.

Hogyan lehet megközelíteni?

Úgy tudsz lejutni a régi kikötőbe, hogy Firából vagy a felvonóval jössz le (6 euró irányonként – 2020-as ár) vagy lesétálsz a sok lépcsőn.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük