Az Ősi Thera
Kamari,  Perissa

Az Ősi Thera

Az Ősi Thera egy régészeti terület és ókori város a Görögországban található Szantorini szigetén. Ez a helyszín egyedülállóan gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, amely betekintést nyújt az ókori görög civilizáció életébe és építészeti stílusába.

Az Ősi Thera a sziget déli részén, a Mesa Vouno hegy tetején található, amely 385 méter magas. (A repülővel majd elrepültük mellette, aki a bal oldalon ül, jobban szemügyre veheti.)

A városról


Az ókori Thera a Mesa Vouno-hegy tetején található, amely a Profitis Elias-hegy keleti oldalán fekszik, és elválasztja Perissa és Kamari partmenti falvait.
A Mesa Vouno hegy kiváló megfigyelőhelyet jelent az Égei-tengerre, és meredek lejtői természetes védvonalat nyújtanak. Ez a stratégiai pozíció ideális helyet biztosított a város építéséhez mivel ezen a területen rengeteg építésre alkalmas kő is volt, valamint a szigeten az egyetlen természetes forrás is itt található.

A Mesa Vouno-hegyi ásatások, amelyeket 1896-ban egy német báró kezdett, majd 1961-ben görög régészek folytattak, feltártak egy hellenisztikus korszakban épült települést. Volt itt hosszú és széles kövezett út, sok kisebb gyalogút és egy kiterjedt csatornarendszer is.
A középületek mészkőből készültek, míg a magánházak kisebb, asszimetrikus kövekből álltak. Két temető, egy színház, piacok, pogány templomok, keresztény templomok, fürdők és más középületek is felfedezésre kerültek, és kifinomult társadalmat jeleztek, ahol a vallás fontos szerepet játszott. Thera volt a sziget vallási és kereskedelmi központja.

A művészet nem volt túlságosan fejlett, mivel a spártaiak konzervatív emberek voltak, akik nem ösztönözték a művészetek és az oktatás fejlődését, azonban az ásatások lenyűgöző kerámiák és művészeti tárgyakat tártak fel. Annak ellenére, hogy konzervatív társadalom volt, kereskedelmi kapcsolatokat tartottak fenn a többi Küklád-szigettel, az északi Égei-szigetekkel, Krétával, Ciprussal, Görögország szárazföldi részével, és még Észak-Afrikával is.
Thera az egyik első hely volt, ahol a föníciai ábécét elfogadták a görög írás alapjaként.

Egy hosszú száraz időszak arra kényszerítette a theraiakat, hogy létrehozzák gyarmatukat Afrikában i. e. 630-ban, a Cyrene-i Óvárost, amely egy ragyogó civilizáció volt, amely kiemelkedett a művészetekben és az oktatásban.

Évszázadokon keresztül az ókori Thera városa dicsőséges és viharos időszakokon ment keresztül; különböző civilizációk lakták és hódították meg. Hanyatlása az i. sz. 3. század végén kezdődött, amikor a lakosok fokozatosan a sziget partjain kezdtek élni, mivel azok kényelmesebb mindennapi életet kínáltak.
Forrás

A területen található múzeumban bemutatják a régészeti leleteket és emlékeket, amelyeket az ásatások során találtak.

Az Ősi Thera látogatása egyedülálló lehetőséget nyújt a történelem és az ókori görög civilizáció felfedezésére

Hogyan lehet ide eljutni?

Legkényelmesebben autóval. Ha Firából indultok, akkor körülbelül 30 perc számolható az útra, ha Kamariból indultok el, kocsival negyed óra felmenni a meredek szerpentinen a hegy tetejére, de kocsival csak a kamari oldalról lehet felmenni.
Az út nem nevezhető szélesnek!

Gyalog: Ha bátrak vagytok és tele vagytok energiával, akkor Kamariból körülbelül 45 perc feljönni ide és már van némi árnyék is és vannak padok is, ahova le lehet ülni, de gyalogosan Perissából is elérhető a hely.

Ha felértetek a hegy gerincére, találtok egy „parkolót” és egy sárga konténert, ami egy snack bár. Vannak ott padok is, ahova le tudtok ülni és szusszanni egyet.

Ha idáig feljutottatok, akkor egy betonozott út indul el felfelé, ezen menjetek végig, ott lesz a jegypénztár.

Mikor van nyitva az Ősi Thera?

A hét minden napján, kivéve hétfőn.
Reggel 8:30-kor nyit és csak délután 3-ig van nyitva.
Belépő 6 euró.
Bővebben.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük