autóval
Fakultatív kirándulások,  Hajózás,  Hasznos

Óceánjárós utazás Santorinire

Két kedvenc témámról fog szólni ez a poszt: az óceánjárókról és Santoriniről, így nehéz lesz röviden, tömören megfogalmazni a mondandómat. Elénézést érte! Ha óceánjárós utazást tervezel Santorinire igyekszem a legtöbb kérdésedre válaszolni. Ha nem sikerült, akkor írjatok levelet az [email protected] címre, igyekszem hamar válaszolni.


Levelet kaptunk (egyébként többet is, csak mással vagyok elfoglalva mostanában) amiben egy csomó óceánjárós kérdés volt feltéve. Ezekre fogok válaszolni meg azokra, amik még eszembe jutottak.

Mennyi időt tölt a hajó Santorinin? Mennyi időd van itt?

A hajók többsége reggel érkezik és este hajózik el.
Egy átlagos hajó reggel 8 körül érkezik és délután 5-6 körül indul el. Tehát van 9-10 órád Santorinire.
De! Idő kell arra, hogy a hajót elhagyd és arra is, hogy visszakerülj a hajóra.

Miért?

Mert nem kikötőben fog megállni a hajó, hanem valahol a kaldera kék vizén a vulkán és Santorini között. Az alábbi kép jól szimbolizálja a helyzetet:

És egy menetrend 2022 szeptember elejéről. Körülbelül erre számíts.
(Azok a hajók, amik másnap 04:00-kor indulnak, azok valószínűleg a szomszéd szigetek valamelyikére mennek -például Mikonoszra- így ha ilyennel mész, akkor egy teljes napod lesz Santorinire. Persze ez nem azt jelenti, hogy hajnalig kint lehet majd bulizni valahol mert könnyen lehet, hogy már este vissza kell jönni. Hajótól függ.

Forrás: Cruisemapper

Ezen a linken meg tudod nézni, hogy amikor te Santorinin leszel, hány hajó lesz még ott a tiéden kívül.

Hol és hogyan köt ki a hajó?

Miután valahol megállt a hajó a vulkán és Santorini között, kisebb hajókra kell átszállni.
Nem mondom, hogy mindennapos élmény egy hajóról egy kisebb, jobban imbolygóra átszállni, de megoldható. Ha a sok amerikai nyugdíjas meg tudja csinálni, te is meg fogod tudni. 🙂
De inkább mutatok képeket.
Bocsi, ha nem tökéletesek, az út családi dokumentálásra készültek.

Óceánjáróval

Mit látsz a képen?
A kép tetején turista igyekszik lefelé a lépcsőn. Ez a lépcső a hajó oldalán (tehát kívül, a tenger fölött) fut, alá hálót feszítettek, ha esetleg valami beleesne a tengerbe legyen esély visszaszerezni.

A kép közepén két narancssárga mellényes ember segíti a hajóra jutást, miközben egy harmadik a kisebb hajóról kinyúlva megragadja a karját az érkezőnek és egy határozott mozdulattal besegíti.
A kisebb hajók között vannak kétszintesek is, de átlagosan 100-150 ember fér el rajtuk és folyamatosan érkeznek az óceánjáró hajókhoz.

óceánjáróval

A fenti képen egy kisebb hajó van, de ne tévesszen meg, ebbe is vagy százan beférnek.

Miután a kisebb hajóval eljutottál Santorinire, még nem vagy a célban mert egy aprócska kikötőbe, a Fira alatti régi kikötőbe (Old Port) jutottál.

Hol van Fira, Santorini legfontosabb városa?

régi kikötő Fira alatt

A fenti képen láthatod a lényeget. A régi kikötőben (Old Port) tesz ki téged a kishajó, onnan kell eljutnod a hegy tetején lévő városba. A feljutásnak több módja is van.

Hogy jutok fel a városba?

 1. Mehetsz szamárral, aminek a szamarak (öszvérek) és az állatvédők sem örülnek. Másrészt nem túl kényelmes a feljutásnak ez a módja, harmadrészt még lassú is.
 2. Felvonóval az út pár perc.
  Ez a felvonó (cable car / funicular) egy kétszer hat kocsiból álló szerelvény. Egy gondolába hatan férnek el.
  Menetrend szerint ritkán jár, de ha jönnek a hajók, akkor ők sem akarnak senkit sem hátráltatni, amint megtelik lefelé vagy felfelé a járat, indulnak is. Folyamatosan jár, ha szükség van rá.
  Az ára irányonként 6 euró, retúr nem lehet jegyet venni, így mindenképp kétszer kell sorakoznod a pénztár előtt.
  (Egyébként azért nem lehet előre megvenni, hogy mindenki azonos eséllyel induljon visszafelé.)
 3. Mehetsz gyalog is. Néha vannak sportos emberek, akik úgy gondolják magukról, hogy mit nekik 300 méter fölfelé. Ha így döntesz, szánj rá időt. Futni nem nagyon tudsz fölfelé mert bár évek óta törekednek arra, hogy a szamarak (öszvérek) ürüléke ne díszítse az utat, de az állatok kevésbé trenírozhatóak, és az is bebizonyosodott, hogy a bírság (300 euró volt pár éve) ellenére a szamártartókat sem érdekli az utat borító ürülék mennyisége. Téged meg fog.

Sokkal bővebben itt írok a felvonóról.

Tudok magamnak kirándulást szervezni?

Tudsz! Pillanatnyilag nem kötelező a hajóstársaság által ajánlott szervezett kirándulásokat igénybe venni, magadnak is szervezhetsz valamit.

Mire figyeljek rettentően?

A hajót nem jó lekésni. A hajó nem vár meg és Santorini esetében nincs az, hogy gyorsan odafutsz a kikötőbe és az utolsó pillanatban felsétálsz a hajóra, mert erre nem lesz lehetőséged. Az utolsó kishajó általában egy órával a kitűzött indulási idő előtt megy el a kikötőből.

Mit tudok néhány óra alatt megnézni?

Attól függ, mit szeretnél kihozni a napodból. Az biztos, hogy az a kombó, hogy napozás a fekete tengerparton, séta és naplemente Oiában, vacsora valami jó kilátásos helyen, és sok városnézés kicsit sok lesz egy napra.
Azt találd ki előre, hogy mi a fontosabb: fekete tengerparton heverészés / fotózkodás, valami élmény szerzése (pl. ha még nem jártál vulkánon, akkor itt a lehetőség) vagy gyönyörű fotókat szeretnél készíteni.
Olyan ez, mint amikor valaki gyorsan, olcsón és jót akar. Mind a három egyszerre nem fog menni, kettőt lehet választani a pakkból. Na, erről viszont legközelebb fogok írni mert közelítek az ezer szóhoz. 🙂
Pár napon belül jön a következő poszt a „mit nézzek meg egy nap alatt Santorinin” témában.

Képes mesélős

óceánjáróval

A kép a felvonó kasszájában készült. Így lehet fizetni és ennyibe kerül(t) 2022 áprilisában a jegy.

A fenti képen éppen érkezünk Santorinire hajnalban. Mit látsz a képen? Középen az a kis bubó egy Aspronisi (fehér sziget) nevű szigetecske, ami eladó. Semmi nincs rajta, viszont jó a kilátása és elég drága. Mögötte balra a sötétebbik folt a vulkánokat ábrázolja. A háttérben jobbra Santorini kezd körvonalazódni. Balra hátra Thirassia látható. A hajó pedig az MSC Lirica volt 2022 áprilisában.

Ez a giccses kép ugyanakkor készült, jobbra Aspronisi, balra a vulkán, a háttérben Santorini vagy Thirassia van. Maga a behajózás ilyen volt (videó)

A képen az Old Port látható. A felvonó épületébe a pálmafák környékén lévő lépcsőn tudsz felmenni, a barnára festett fa árnyékoló alatt van a bejárat a pénztárba.

Legközelebb egy egynapos útra való ötleteket fogok hozni.

Videók

Ilyen volt a kishajóról nézve: