Autóbérlés

Autóbérlés Santorinin

Ebben a posztban az autóbérlés témakörét járjuk körbe: mennyibe kerül autót bérelni Santorinin, hogy működik a bérlés és hogy érdemes-e előre autót bérelni.

Lássuk, miben változott a helyzet az előző autóbérlős témájú poszthoz képest:

Új autókat vettek 2021-ben

2021-ben új autók érkeztek a szigetre. A pandémia miatti leállást a helyi autóbérlős cégek arra használták, hogy javítsák a szolgáltatásaikat.

A fenti képet Kamari egyik utcájában készítettem: balra a Haroula kínálata látható az új autókkal, jobbra a Motor Inn 2022-es ajánlata. (Utóbbinak bringái is vannak.)

2021-ben főleg pici autókat vettek mert ezekre van a legnagyobb szükség.

Hány autóbérlős cég van?

Sok. Az autóbérlés nagy biznisz Santorinin. Annál sokkal több autóbérlős cég van, mint amennyit gondolsz. Kifotóztam a Google-ből a Kamariban lévő cégeket, íme:

Autóbérlés Kamariban, Santorinin
Képernyőfotó: Google Maps

És ez nem egy Budapest méretű város. A fenti kép 750 métert ábrázol csak.

Foglaljak előre autót? Az autóbérlés nagy dilemmája

Sem a helyi autóbérlős cégek, sem a Rentalcars embere nem vagyok, ezt leszögezem.

Végeztem egy tesztet: ma, 2022. május 17-én délelőtt egy hónappal előre foglalva ezt találtam a Rentalcarson:

autóbérlés Santorinin
Képernyőfotó: rentsalcars.com

Azt állítottam be, hogy Kamariban akarom felvenni az autót és a legolcsóbb ajánlatot látod fönt.

Helyben, az utcáról besétálva körülbelül 50 euróért szokták adni az autókat.
Vagyis olyan észveszejtően nagy különbség nincs az előre foglalás és a helyben kiválasztás között. (10 euró egy Santorini nyaralás végső áránál aprópénz.)

De mindenkinek a saját döntését kell meghoznia.

Fontos! Az autók ára a kereslettől is függ. Ha hirtelen mindenki autót akar bérelni és kifogynak az autóból a helyi kereskedők, az árak nem lefele fognak elindulni.

Van a reptéren autóbérlős cég?

Van. A reptéren is fel tudod venni az autót.

A kíváncsiság kedvéért megkérdeztem a Rentalcarstól, mennyibe kerül a fenti időpontra az autó, ha a reptéren veszem fel. Íme:

Autóbérlés Santorinin

Van szükségem autóra Santorinin?

Santorini nem egy hatalmas sziget, de van mit nézni itt.

Ha autót bérelsz, gyorsabban meg tudod nézni a szigetet, kényelmesebb, nem kell várni a helyi buszra (menetrend, jegyárak itt) és ha megnézitek a naplementét Oiában még kényelmesen haza tudtok érni.

Ha buszoztok, ugyanúgy mindent meg tudtok nézni mert mindenhova el lehet jutni tömegközlekedve is, csak lassabban.

Mennyi időre van szükségem autóra?

Tételezzük fel, hogy nyaralni jöttél, ami azt is jelenti, hogy a tengerparton is szeretnél lenni de azért nem ártana megnézni a sziget híresebbik részét, átmennél a vulkánra is, megnéznéd a híres naplementét, amit meg is tapsolnak, szeretnéd egyszer látni a vörös partot, remek fotókat is szeretnél készíteni, a híres várost, Pirgoszt is megnéznéd és ha már a sziget déli vége felé jársz, akkor még a világítótornyot is megnéznéd, akkor ha két napra bérelsz egy autót, simán meg tudsz nézni mindent.

Három napra bérelve még az eldugottabb tengerpartokat is megnézheted.
A vulkánra nem tudsz átmenni de arra vannak a hajókirándulások.

Mennyibe kerül autót bérelni Santorinin?

A fenti példákból kiindulva 35 euró az induló napi összeg. Ennél csak drágább lehet. Szerintem ha „átlagos” szezonban mész, számolj 50 euróval naponta, ha a fő-fő-csúcsszetonban mész és az utcáról betérve választasz autót, ennél többel is kalkulálhatsz, de az 50 euró a reális ár.
Ebben a biztosítás is benne van.

Kérnek kauciót?

Ez egy sziget, nem tudod elvinni az autót ezért nem is szoktak kauciót kérni. Tőlünk még soha nem kértek és még a környező szigeteken sem.

Melyik a legolcsóbb?

Jelentős különbséget nem fogsz tapasztalni, bármelyik céget is kérdezed meg.
Egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy sokkal olcsóbban vagy lényegesen drágábban adják az autóikat mint a szomszéd.
Egymás mellett sorakoznak a cégek, ismerik egymást és nem egy hónap alatt akarnak meggazdagodni. A többségük több évtizede űzi az ipart, családi vállalkozások.
Ha találsz néhány eurós (2-3 eurós vagyis ezer forintos) különbséget a napi áraknál, az már valami. De megéri neked ezer forintért kutyagolni és tárgyalni, alkudozni?

Szőröznek valamivel?

Tavaly beszélgettem az egyik tulajdonossal és ő mondta, hogy „nézze, ez itt Santorini”.

Itt nem tükörsima az aszfalt, vannak kátyúk dögivel, karcolós sziklák jobbra és balra az út mentén, belógó csontszáraz gaz és még sorolhatnám. Pontosan tisztában vannak azzal hogy itt sanszosabb, hogy megkarcolódik a festés, hogy valami baja lesz az autónak.

Sokszor béreltünk már autót de egyszer sem kötözködtek velünk. Nem hozzák a tükröt, hogy az autó alját átvizsgálják és nagyítót sem használtak soha.
De Santorini nem az a terep, ahol az autók sokáig bírják.

Át tudom vinni az autót másik szigetre?

Nem. Legalábbis én még nem hallottam, hogy ezt engednék. Meg minek is tennéd, ha minden szigeten, minden kikötőben van autóbérlős cég. Ioson ez volt a tapasztalatunk 2021-ben és ha csodás, kellemes sárga homokos strandokra vágysz, ezt olvasd el: Ios sziget, a csoda!)

Athinios kikötő, autóbérlés

Lehetséges az autóbérlés a kikötőben?

Van. Az árait nem ismerem, de ha legközelebb lent járok Athinios kikötőben, meg fogom nézni nektek.

Melyik éri meg jobban, az autóbérlés vagy befizetni kirándulásokra?

Ehhez a fakultatív kirándulásokkal kell közelebbről megismerkedni. Erről fog szólni a következő poszt. 🙂 Összehasonlítjuk az autóbérlés és a fakultatív kirándulások árait, lehetőségeit. Santorini látnivalók pedig itt vannak felsorolva.

Legfölső kép: Image by Tumisu from Pixabay