Mennyire biztonságos most Santorin
FAQ, válaszok a kérdéseitekre,  Hírek

Mi a helyzet Santorinin? Covid + bejelentkezés az országba + egyebek

A héten sok levelet kaptam, összefoglalom a legfontosabb dolgokat, amikről kérdeztetek.
(Nem vagyok aktív Facebookozó ezért ha kérdeznél, az [email protected] címre írj vagy ide a poszt alá a weboldalra.)

Mennyire biztonságos most Santorini?


Maximumon pörögnek a számlálók.
Leírom a heti számokat, amik önmagában nem tűnnek soknak, de vegyétek hozzá, hogy ez egy pici sziget. 17.000 és 25.000 között emlegetik a lakóinak számát. Érdekes módon, ha covid fertőzötteket kell számolni, akkor rögtön 25.000 lakosa van, ha valami mást, akkor csak 17.000.

Santorinin ennyi beteget találtak ezen a héten:
Vasárnap: 12, hétfőn 18, kedden 11, szerdán 17, csütörtökön 18, pénteken 15 új eset volt.
Összesen most 144 vírusfertőzöttről tudnak a szigeten. 100.000 lakosra vetítve ez már igen combos szám, vetekszik a pandémia harmadik hullámának csúcsán mért magyar számokkal.

Annyit romlott a helyzet, hogy az EU több államában (nem Magyarországon!) pár napja Görögország rizikóövezetté lett nyilvánítva.
Hogy ez mit jelent? Országtól függ, de teszt és karanténkötelezettséget hazafelé.
„Érdekes módon” rögtön rengeteg akciós ajánlatt lett Görögországba, még Santorinire is lett 200 euró körül (kb. 70.000 Ft) egyhetes út szállással, repülővel mert a rémisztően magas fertőzöttségi szint miatt az emberek inkább máshova utaznak.

TÖLTSD KI, NE MARADJ LE A GÉPRŐL!!!

A héten volt egy kellemetlen eset és a szívem szakadt meg miatta.
Leveleztem valakivel, aki kérdezett néhány dolgot a szigettel kapcsolatban, majd tegnap rámírt, hogy nem engedték fel a gépre mert nem volt érvényes PLF-je. 😱
Te ne maradj le a gépről, olvasd el a friss szabályokat, ITT TALÁLOD a hivatalos oldalt, amit tíz nyelvre is lefordítottak.

Mennyire veszik komolyan a PLF-et?

Kell. Lásd a fenti esetet, őt még a repülőre sem engedték fel.

Santorinin (júniusi tapasztalat) a reptéren a meglétét ellenőrizték.

Terveznek-e teljes kijárási tilalmat?

Erre nem tudok mit mondani. Ahol nagyon sok a fertőzött, ott éjszaka nem lehet mászkálni, nincs zenés mulatás, és a szabályok folyamatosan változnak.

Az új szabályokat milyen hirtelen vezetik be?

Erre könnyen válaszoltam, mert tavaly (valahogy október végén, majd november elején) kedden bevezettek egy szigorítást -az éttermeket bezárták- majd pénteken kihirdették a teljes kijárási tilalmat. A kettő között értelemszerűen nem tele el annyi idő, hogy az első szigorításnak bármilyen eredményét is lehessen észlelni. Ennyire hirtelen szigorítanak.
Szerintem most a szezon kellős közepén nem fognak jelentősen szigorítani, de a fene sem tudja, bármi lehet.

Tesztelés Santorinin

Nekem júniusban visszafelé jövet kellett teszt a repülőre szálláshoz. (Ezt is nézd meg, hogy az a társaság, amivel te repülni fogsz, milyen feltételekkel szállít!) A görög belföldi járaton akkor nekem csak a nagyesküt kellett letennem, hogy nem vagyok beteg, viszont a nemzetközi járaton már sokkal komolyabban vették a dolgot. Az athéni reptéren kiszedtek embereket a sorból mert nem volt friss tesztjük, őket azonnal elküldték tesztelni valahova a reptér épületén belül.

Santorinin

Messáriában végzik a tesztet (lehet, hogy már máshol is) mindenesetre én ott voltam június közepén valamikor. Weboldala itt található.
Hozzáteszem, hogy ilyen szédületesen laza körülmények között még nem teszteltek sehol, pedig az elmúlt másfél évben sok ország tesztcentrumában megfordultam. Remélem, azóta változott a helyzet ott.

Mennyi idő alatt készült el a teszt?

Júniusban sokkal kevesebb volt még a turista, de akkor én reggel mentem teszteltetni és emlékeim szerint délutánra meg is kaptam az eredményt.

Összefoglalva:

Vigyázzatok magtokra és jelentkezzetek be az országba!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük