Hírek

Mi történt ősszel Santorinin?

Történt néhány érdekes dolog Santorinin 2022 őszén. Mindegyik egy kicsit előre mutató, régen itt volt már az idejük.
Ebben az álmosító időben jól jön pár perc Santorini tengerpart zenei aláfestésként:

Még soha nem érkezett ilyen sok ember Santorinire

Még a covid előtt komoly gondot okozott Santorini népszerűsége és a rengeteg látogató. Akkor egy döntöttek, hogy szabályozzák naponta hány ember léphet a szigetre, aztán jött a covid, a turizmus befékezett, ezzel párhuzamosan a bevételek is lecsökkentek, így 2022 volt az első olyan év, amikor újra teljes évet zárhatott Santorini és ezzel együtt Görögország.
Az eredmény:
2019 -hez képest -ami egy rekord év volt- 30%-kal több turista érkezett.
Ráadásul növekedett az az idő, amit egy turista Santorinin tölt.

A legjobb borok között egy Vinsanto

Szicílián rendezték az egyik idei borversenyt, amin édes borok szerepeltek, köztük Tokaji, Vinsanto, Portói, Madeira, Jerez borok is. Összesen 525 bor nevezett a versenyre, amiből 32 görög volt. Ez a Vinsanto nyerte az érmet.
A 32 borból 15 ért el rangos eredményt, a magyar Tokaji semmit nem nyert.

A világ egyik legjobb szállása Santorinin van

Nem először kerül fel a szállásos ranglistákra Santorini, de idén egy Airbnb került fel a Condé Nast Traveler 2022-es listájára. Annyira, hogy a borítókép is a Santorini Sky Lodge-ot ábrázolja.
(Egy budapesti szálláshely is felkerült a listára!)

A Santorinin elsüllyedt Sea Diamond óceánjáró hajó fölötti gyűrű

Bírság az elsüllyedt óceánjáró hajó miatt

5000 euróra bírságolták a görög Hajózási Minisztériumot mert még mindig nem történt semmi a 2007-ben elsüllyedt Sea Diamond, akkor nagynak számító óceánjáró ügyében. Itt írok bővebben a hajóról és a történtekről.

Eltévedt egy szörfös

Szeptember végén kellemes volt az idő, remek szél fújt Santorinin ahhoz, hogy egy 42 éves Kite szörfös úgy gondolja, övé a világ és elindult Amorgos felé.
A parton lévők szem elől tévesztették és ijedtükben értesítették a parti őrséget, ami azonnal öt hajóval indult a keresésére.
A szörfös meglett, semmi baja nem volt csak élvezte a szelet, viszont a parti őrségnek hivatalból intézkednie kell a szörfös ellen. (Bővebben itt)