Óceánjáróval Santorinire
Hírek

Mi van Santorinin? + Heti kérdéseitek

Ezen a héten sokkal színesebb híreket hozok nektek. Mi van Santorinin?

Béke és nyugalom, uborkaszezon ezerrel, viszont egy csomó állatos hír lett a héten.

Terjed a környéken a …

Diadema Setosum, amiről gondolom neked sincs lövésed, mi a fene lehet.
Ez egy tengerisün -szerintem- borzasztóan hosszú tüskékkel. Itt ír róla a Wikipédia. Tény, hogy szép ez az állat, de ha találkozol vele, ne simogasd, nem lesz az jó neked.

Kifogtak egy 21 kilós (!) tintahalat

Egy idős tintahal a hatalmas hullámokban valószínűleg elvesztette a tájékozódási képességét és Donoussa szigetnél kisodródott a part közelébe. Képek itt vannak.
(Donoussa egy pici, 13 négyzetkilométeres sziget Naxostól keletre.)

Új múzeum nyílt Santorini fanatikusoknak

Vlychadán nyílt meg a Nomikos paradicsom múzeumnál a Santorini 1821-2021 című kiállítás. Itt régi használati tárgyakat, ruhákat, dokumentumokat láthatnak az érdeklődők. (Majd megnézem és írok róla.)

103%-os növekedés 😱

Ez egy meglepő hír: 103%-os növekedés 2019-hez képest! Ezzel minden idők legtöbb (komp)hajós érkezését regisztrálták Santorinin, de a helyzet nem ilyen egyszerű, még mindig messze van az, hogy ott tudja folytatni a sziget, ahol a pandémia előtt tartott. Ha egyáltalán ott akarja folytatni mert akkor meg az okozott fejtörést, hogy túl sok a turista.

Akit bővebben érdekel a téma, az olvassa el ezt a cikket.

Jeff Bezos beszáll a görög hajóbizniszbe!

Van egy pici családi hajóstársaság, aminek összesen egy hajója van. Évtizedek óta járják Amorgosról indulva a környező szigeteket, esőben, szélben mert tudják, hogy ha ők nem visznek árut, akkor nem lesz mondjuk Iraklián mit enni. Pár éve az év hajóstársasága voltak Európában (!), ezzel szemben a fennmaradásért küzdenek.
Aztán jött Jeff Bezos és jó üzletet szimatolt. A cél természetesen az, hogy ez lesz majd Európa legnagyobb hajóstársasága, amellett, hogy a legjobb, legkörnyezetvédőbb, legkorszerűbb is lesz.
Irtó régen szeretnék írni a Skopelitis családról, szóval most különös indíttatást érzek és közelít az idő, amikor majd megteszem.

Nem annyira régen Skopelitis-szel utaztunk Naxosra az egyik pici szigetről HATALMAS hullámzásban. Én nem félek a hajózástól meg a víztől sem, de akkor volt egy olyan pillanat, amikor azt hittem, hogy kész, ennyi volt vége mindennek mert majdnem nekicsapódtunk egy kiálló sziklának, de a kapitány olyan ügyes volt, hogy azt a mai napig sem értem, hogy csinálta, hogy végül túléltük. Néhány méteren múlott. Sokadik generációs hajósok. De majd írok róluk.


💡 Ide kapcsolódó ötlet, hogy ha utaztok a környező szigetekre és nem siettek, akkor inkább válasszátok a pici hajóstársaságokat.
Ezerszer érdekesebb egy olyan hajóval menni, amin kecskék, tyúkok, buzukizó öregek utaznak, mint egy szélsebesen száguldó csillogó-villogó zárt hajóban pár óra alatt odaérni valahova.
Ezek a kis hajóstársaságok olcsóbbak, büdösebbek, koszosabbak, lassabbak, de nagyobb élmény velük menni.

Heti kérdéseitek közül a legfontosabbak:

Sok turista van most?

Nem. Sokkal kevesebb , mint szokott, a fenti hírrel szemben.
Itt van a világ legborzasztóbb kamerája 😭 a világ legszebb helyéről, ami Firában az Atlantis hotel előtti teret mutatja. Ennyien vannak most:


(Kamera: értem én, hogy nincs pénz, meg “jó lesz az így is” de [email protected] csinálni pont annyiba kerül, mint jót, és ha már szenteltek pénzt arra, hogy beszereztek egy kamerát ami még a hangokat is továbbítja, legalább ne széleslátóban mutassa ezt a csodás szigetet és legalább a guanót takarítsák le róla néha. 😭Mert pont ennyi energiával a legszebb képet is továbbíthatnák. Szerintem.)

Ha valaki a szigeten kapja el a kórságot, adnak karantén szállást?

A görög állam azt mondja, hogy kapsz. Ellát, gyógyít, mindent megtesz érted.


Az új fertőzöttek száma éppen nem dönt rekordot, de tartósan igen magasan van. Ebben a posztban tudod megnézni a friss adatokat.

Mi van Santorinin?

Mint látod, béke, nyugalom, meleg és enyhe szellő. 🙂

Időjárás?

Fertőzöttek száma:

Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.