FAQ, válaszok a kérdéseitekre

Októberi kérdések és válaszok

Az előző kérdéseitket és válaszokat itt olvashatod. Az októberi kérdések főleg időjárással, ruházkodással, teszteléssel (és velem) kapcsolatosak.

Ha nem találtál választ egyik posztban sem, írj az [email protected]orini-utazas.hu címre, igyekszem hamar válaszolni.

1. Teszteléssel kapcsolatos kérdések

Ha nem vagy oltott és teszteltetned kell, akkor itt van hozzá a link. Fontos, hogy már több helyen lehet teszteltetni a szigeten, járj nyitott szemmel és meg fogod látni a hirdetéseket.
Az EU-ban elfogadott QR-kódot itt tudsz szerezni.

(Ennél többet a magyarországi rendszerről nem tudok, nem ott élek, fogalmam sincs a rendszer működéséről.)

Lehet kártyával fizetni a tesztért? Lehet.

Be kell jelentkezni előre a tesztre? Nem árthat, de nem kötelező. Azt viszont tudnod kell, hogy a görögök megvárják a teszt kiküldésével az utolsó óra utolsó percét, szóval ne hagyd az utolsó pillanatra, ne maradj le ezért a gépedről!

2. Milyen lesz az idő?

Erre csak jóslatok vannak 🙂 de ha a nagyon hivatalos, igazi görög meteorológiai intézet véleményét szeretnéd tudni a várható időjárástól, akkor kattints ide, ők elég pontosan meg tudják mondani.

Lesz szél? A szél Santorinin mindig fúj. Néha jobban, néha kevésbé.

Októberben szeszélyesebb már az időjárás, de általában süt a nap. Ha jön valami vihar, akkor az átvonul a sziget fölött pár perc alatt, elmegy egészen Anafi és Amorgos vonaláig, majd onnan visszajön, “jaj, elfelejtettem ledobni az esőt” felkiáltással és esik pár percet, majd ugyanez ismétlődik sokszor, általában már eső nélkül.
Ha esik az eső, arra is gondoljatok, hogy nagy a szárazság Santorinin és szüksége van a szigetnek a csapadékra, hogy ne száradjon ki menthetetlenül minden.

3. Milyen ruhát vigyek októberben?

Nagykabát nem kell. Esténként jól jöhet egy kendő amit magadra tudsz teríteni vagy egy vékonyabb pulóver vagy valami dzseki. Nagyon beöltözni nem kell októberben mert 21-23 fok lesz most is, éjszaka 19-20 fokkal.

4. Veszel nekem ezt-azt?

Idén többen írtátok, hogy megláttatok Santorinin valamit, amit akkor és ott nem vettetek meg de most utólag igencsak fáj a szívetek miatta. Teljesen megértem. Én is jártam már így és jó lett volna, ha valaki ott van és elküldi nekem a kiszemelt darabot.

A válasz: ha a szigeten vagyok (többet mint egy nap) akkor semmi akadálya a dolognak. És innen jönnek a személyes kérdések, de még előtte néhány tipp:
1: nézd meg a neten, hogy lehet-e kapni máshol a kiszemelt dolgot. A Santorinin lévő boltok is beszerzik valahonnan az árut 😉
Pl. ruhák: Shein.
Ékszerek: Ha ezüst, akkor itt is találni érdekeset, de az Etsyn is szépeket látni.
Itt fontos megjegyeznem, hogy a “láva” ékszereket bármelyik vulkanikus szigeten árulják, ugyanazokat általában.
2. Santorini borok, ételek, satöbbi: Ezen az oldalon minden van, bárhova szállítanak.

5. Személyes kérdések

1: Santorinin lakunk? Nem, nem lakunk a szigeten, csak sokszor úgy alakul, hogy ott lehetünk. Néha hetekig, néha csak egy napot vagyunk. Teljesen változó. Mivel az átlagnál sokkal többet utazunk ezért gyakrabban esik útba a sziget. Ez a titka a dolognak. 🙂
2: Beszélek görögül? Tanultam görögül, jól olvasok és régen beszéltem is, de mivel már nem gyakorlom annyit, elfelejtettem. Persze azért nem adnának el kilóra a piacon, attól nem tartok. 🙂
3: Mikor megyünk legközelebb? Erre nem tudok válaszolni. Az is lehet, hogy holnap elegem lesz a világból és elhúzom a csíkot Santorinire, de az is simán lehet, hogy évekig nem megyünk. Utóbbi nem túl valószínű az előző 30 év statisztikáit figyelembe vége. Szóval majd megyünk, de vannak sokkal égetőbb bakancslistás célpontjaim is.

Ezek voltak a legfontosabb októberi kérdések. Mivel a szezonnak lényeglben vége, az is lehet hogy majd csak jövőre jelentkezem újra. Majd meglátjuk.

Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.