Athinios Kioto Santorinin
Hajózás,  Hírek

Új kikötő épül Santorinin

Athinios Kioto Santorinin
Athinios kikötő

Persze nem eszik olyan forrón a kását, de már legalább annyi történt, hogy eldöntötték, hogy Santorini új kikötője Vlychada mellett lesz.

Vlychada pedig egy igen érdekes hely Santorinin, ha nem láttad még, nézd meg ezt a videót:

Miért kell új kikötő?

Azért van szükség egy új, nagyobb kikötő építsére mert Santorini jelenleg működő legnagyibb kikötője, az Athinios, igen nagy kihívásokkal küzd:

– Nincs elég területe a naponta több ezer érkező és induló ember és jármű kiszolgálására mivel a kikötő egyik részét le kellett zárni mert alámosta a tenger és nem volt pénz a megjavítására.
– A megközelítése igen veszélyes: minden évben van valaki, aki nem az útviszonyoknak megfelelően vezet és a szakadékba zuhan a szerpentinről.
– A kikötőbe vezető utat nem lehet sem lerövidíteni, sem kiszélesíteni. (Lényegében egy függőleges falon kígyózik az út)
– A túlterhelt szerpentinen néha felszámolhatatlan dugók keletkeznek: idén többször volt balhé abból, hogy az induló utasok nem érték el a hajót a dugó miatt.
– Rendszeresen lazulnak ki sziklák és szakadnak le, amik a mélybe zuhanva igen veszélyesek.
– A kikötőben lévő terminálnak sincs akkora kapacitása, hogy ekkora emberáradatot ki tudjon szolgálni, kibővíteni pedig nem lehet mert nincs hely.

Hogy lásd, mekkora forgalmat bonyolít a kikötő, kattints ide: Athinios kikötő menetrendje.

Erről az igen látványos, viszont veszélyes útról van szó:

Mikor lesz kész Santorini új kikötője?

Az új kikötő helyszínének kitalálása is 25 (!) évig tartott, és bár sürgető a megnyitása mivel már “tegnapra” jó lett volna ha elkészül, de a folyamatok igen görögösen haladnak. Vagyis majd egyszer elkészül Santorini új kikötője.

Most ott tartanak, hogy az előzetes tervekre elkülönítettek 713.000 eurót, tehát legalább valami történt.

1994 óta gondolkoztak azon, mégis hová kellene építeni az új kikötőt.
Eleinte kényelmi okokból Kamari mellé építették volna, majd sokáig Monolithosról beszéltek, mint a legideálisabb hely, most pedig Vlychada az új célpont.

(Kamarin végül azért nem épül kikötő mert ez a sziget legnagyobb tengerparti városa, ahova az emberek tengerparti vakáció miatt mennek, viszont ha a kikötőt oda építették volna, akkor ez már nem lehetne így. Ki akarna egy kikötő piszkos vizében lubickolni?)

De a lényeg az, hogy majd egyszer elkészül Santorini új kikötője, csak igen türelmesen kell várnunk. 🙂

Ilyen megérkezni Athinios kikötőbe:

További hírek a világ egyik legszebb szigetéről: itt olvashatod őket.

Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.