Érdekességek

Tényleg olyan szép Santorini, mint a képeken?

Szantorini szép, de vannak hibái. Mint mindennek és mindenkinek 🙂

A képek nem hazudnak, de az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy az emberek általában nem szokták a csúnyább részeket fotózni.

Ha valakinek vannak olyan képei, ahol Szantorini gázosabb részeit sikerült megörökíteni, légyszi küldje el, szívesen kiteszem őket 🙂

Pontosan tisztában vagyok azzal, hogy vannak ennek a szigetnek is olyan részei, amit az embernek nem szívesen mutogatnak, csakúgy, mint bármelyik másik helynek.

Tökéletesen szép, tökéletesen tiszta, teljes egészében felújított, makulátlan hely nem létezik a világon. Főleg nem egy teljes sziget.

Sok helyen jártunk az elmúlt 30 évben, de olyat még nem láttam, ahol ne lett volna valami kifogásolható, valami ronda, valami nem odavaló (és nem azért mert szeretek mindent „fikázni.”)

Igen, rengeteg felsőkategóriás luxusszálloda van Santorinin, amik tényleg nagyon szépek és kifinomultak. Máshogy nem lehetnének a világon a legjobbak között.

De nemcsak ezek a szállások vannak.
Vannak jóval egyszerűbbek is, amik azért tudják magukat olcsóbban adni mert nélkülöznek minden luxust, minden csicsát és még kilátásuk sincs, ráadásul még a tengertől is rohadtul messze vannak és néha végtelenül lepukkantak.

Valamit valamiért.

Santorini egy olyan pici sziget, ami 1840 óta Görögországhoz tartozik és mint ilyen, nem rendelkezik feneketlen költségvetéssel, hiába az ország egyik legnagyobb turisztikai vonzerővel rendelkező helye.

Nem. A rengeteg turista ellenére hatalmas anyagi gondokkal küzd, próbál túlélni. Máshogy fogalmazva: a túlélésért küzd.

Semmire sincs elég pénz, viszont mindenre kellene költenie az úthálózattól kezdve az ivóvízhálózaton át mindenre, csak hogy a legfontosabbakat és legalapvetőbbeket említsük.

Nem, nem védeni akarom, csak picit elmeséltem a dolgok hátterét is mert azt nagyon kevesen ismerik.

Röviden: itt sem fenékig tejfel az élet!

Miért nem vagyok Santorini rajongó?

A látszat ellenére nem vagyok oda a szigetért.

Olyan a „kapcsolatunk” mint egy régi házasság. Megszoktuk „egymást.”

Amikor valaki már 35 éve él valakivel, akkor látja a másik hibáit is, már évtizedekkel ezelőtt elszállt a rózsaszín köd, a „fú, de szép Santorini” és az „ide vissza kell jönni jövőre is” érzés és elhatározás.

Pontosan tudom, hogy mik a sziget gondjai, bajai és azt is teljesen világosan látom, hogy a következő ezer év során csak akkor tudnak ezekből kilábalni, ha az összes görög istenség összefog értük.

Túl nagyok a problémák ahhoz, hogy minimális összegből tartósan és jól meg lehessen oldani őket.
És a minimális összegnél soha nincs több.
Hiába a hírnév és a szépség.

Ha jól számolom 35 éve járunk Santorinire kisebb-nagyobbb megszakításokkal. Volt úgy, hogy minden évben jártunk itt, de van, amikor kimarad pár év.

Mostanában kimaradt mert túl rövid ahhoz az élet, hogy az ember mindig ugyanoda járjon és ne ismerje meg a világot ha lehetősége van rá.

Az viszont nem változott, hogy reggelente az online magyar hírportál főcímeinek átfutása után mindig a neasantorini a következő, aztán jönnek az olasz és német online oldalak.

Érdekel mi történik a szigeten.

És ezerrel drukkolok, hogy egyszer tényleg meg tudják építeni az új kikötőt (igen, tervek vannak, de „görögösen” mennek a dolgok) hogy tudjanak utakat építeni amin a nem túl kevés és a nem túl sok turista tud közlekedni, hogy legyen rendesen áram a szigeten és a csapból jó minőségű ivóvíz jöjjön, hogy legyen rendezett a szemét elhelyezése, hogy ne haljanak meg emberek minden évben azért mert lemennek a kikötőbe, és még sorolhatnám.

Tudom, sokakat meglep, hogy ilyen gondok vannak Santorinin. Pedig ilyen gondok vannak.

És ezekhez a gondokhoz képest az, hogy vannak az 1956-os földrengés óta romosan álló házak…

Jó lenne, ha „csak” annyi baja lenne a szigetnek, hogy van néhány rom rajta.
Amúgy pont a „vitatott” és legtöbbet fotózott romot lehet kb. egymilliárd forintért megvenni és újjá varázsolni. Valaki? 😉

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük