Hírek

Túl sok látogató Santorinin

Aki csak a szépet és a jót szeretné hallani, az gyorsan zárja be ezt az oldalt!

Elöljáróban leszögezem, hogy én is szeretek óceánjáróval utazni, rendszeresen vagyok turista erre-arra a világban és Santorinin is sokszor megfordulunk.

2017-ben…

2017-ben bekövetkezett az Santorinin, amit akartak is meg nem is. Annyira népszerű lett a sziget, olyan sok óceánjáró hajó érkezett a sziget kalderájába, hogy komoly fennakadások voltak a felvonónál.


Akkor higgadtan azt találták ki, hogy napi maximum 8.000 óceánjáróval érkező utast engednek be a szigetre de úgy, hogy lehetőség szerint egyenletesen legyenek elosztva az érkezések és indulások.

Hogyan működnek az óceánjáró hajók?

Általában valahol a közelben kószálnak, megállnak Míkonoszon, Athénban, Rodoszon vagy Cipruson. Egyik állomás sincs túl messze ahhoz, hogy sietniük kellene az éjszaka, így lenne esély arra, hogy ne egyszerre érkezzen sok hajó Santorinire.

8 óceánjáró érkezett

A héten az egyik nap nyolc hajó érkezett.
Nyilván tudott róla a kikötői hatóság, de engedték és ez komoly fennakadásokhoz vezetett.
8 hajón igen sok ember utazik. Szerencsére volt kisebb hajó is közöttük, de a többsége nagy hajó volt. Egy hajón pedig minimum 3000 utas van, a nagyobbakon teltház esetén akár 6-8.000 is, a legkisebbeken 1000-1500.

Miért baj a túl sok látogató?

A hajók a kalderában kötnek ki. Rendes kikötőjük nincs, az Athinios kikötőben nem tudnak megállni mert nincs hely ilyen hatalmas monstrumoknak.

Miután lehorgonyoztak, elindulnak az utasokért a „pici” hajók, amik 100-150 utast tudnak szállítani. Lásd a képet:

Ezek a pici hajók a régi kikötőbe viszik az utasokat pár perc alatt.

Ott választhat az ember, hogyan szeretne feljutni a városba: vagy a felvonóval, vagy szamárháton vagy gyalog lehet menni.
Autók itt nem járnak mert körülbelül 400 lépcsőn közelíthető csak meg ez a kikötő.

Aki gyalog vágna neki mert úgy gondolja, hogy „áh, nincs is ez olyan magasan” az téved. Tíz darab tízemeletesnyi lépcső vár rá. Nem emlékszem, hogy 367 vagy 476 lépcsőfok de lényeg az, hogy túl sok a lépcső.

A szamaragolást választók egyre kevesebben vannak mert a többség belátja, hogy ez szimplán állatkínzás, hiába van az öszvérnek négy lába. (Nem tudom mennyibe kerül szamaragolni, sosem kérdeztem.)

Viszont a felvonónak is véges a kapacitása. Hiába járnak folyamatosan ha nagy az igény, sorakozni kell felfele és lefele is, és nem is keveset ha nem sikerül összehangolni az érkezéseket és az indulásokat. A hajók pedig nem fognak az utasra várni.


Az alábbi videót áprilisban készítettem az egyik kisebb óceánjárón, amikor Santorinire érkeztünk:

Tehát megint ott vagyunk, ahonnan elindultunk. Túl népszerű a sziget, jól jön a sok látogató, de ez akkora terhet ró a szigetre, amit nehezen tud elviselni a hiányos infrastruktúra miatt.

A turistáknak sem jó a kialakult helyzet mert tömegnyomor van ilyenkor a szigeten. Mindenki a legszebb pontokat akarja felkeresni, így ilyenkor Firában a nagytemplom előtti téren, Oiában és úgy általában mindenhol sokan vannak. Ilyenkor születnek az ilyen fotók.

Itt nézheted meg azt, hogy amikor te a szigeten leszel, milyen és hány hajó lesz látható a kaldera kék vízén.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük