FAQ, válaszok a kérdéseitekre

Hogyan lehet 2022-ben eljutni Santorinire?

Gyakran teszitek fel azt a kérdést, hogy hogyan lehet eljutni Santorinire 2022-ben, így most körbejárom a lehetőségeket. Santorini látnivalóit itt találod.Mennyibe kerül egy repülőjegy a dinamikusan változó üzemanyagárak világában?

Ez egy bonyolult kérdés, és a válasz ezernyi dologtól függ. Ha szeretnéd mélyebben beleásni magad az üzemanyagárak témakörébe, vagy abba, hogy mikor érdemes megvenni a repülőjegyet, érdemes meghallgatnod a Portfolio podctast március végi adását, különösen annak utolsó 7 percét. Itt találod a teljes beszélgetést.
De röviden összefoglalva, vélhetően nem fognak az üzemanyagárak holnapra 20 éves mélypontra süllyedni, sőt.

Közvetlen járat 2022-ben Santorinire és az árak

Jegyárak 2022. április 12-én:

Forrás: Wizzair.com

Március elején még ilyen árai voltak:

Forrás: Wizzair.com árai március 3-án

2022-ben a Wizzairnek van közvetlen járata Santorinire és a főszeszont próbálja lefedni, így június 16-tól szeptember 18-ig repül Santorinire. (A főszezoni és elő/utószezoni árakról ⬅️ itt írok sokkal bővebben.)

Alternatívák

A környező szigetek közül a Wizzair repül még Míkonoszra, Kréta szigetén a két legnagyobb városba (Chania és Heraklion) és a görög fővárosba, Athénba de még Szalonikibe is repül heti többször.

  1. Míkonoszra egy icipicit olcsóbban lehet eljutni, viszont az a sziget Görögoszrág legdrágább helye, így összességében nem jössz ki olcsóbban és ide is csak heti két járatpárt terveztek.
  2. Krétára eljutni lényegesen olcsóbb, ráadásul heti 3 járatpár van.
    Krétáról hajóval tudsz eljutni Santorinire, a hajók rendszeresen járnak, a gtp.gr oldalon minden szükségest megtalálsz: menetrendeket és árakat is, de ha ez nem szimpatikus, akkor én 20 éve a Ferries.gr oldalt is használom.
  3. Athén vagy Szaloniki is szóba jöhet, mindkét városból lehet hajóval és repülővel is jönni.
    Repülővel és hajóval is rengeteg lehetőség van. Ezekről érdemes a Skyscanner.com oldalon tájékozódni és ne felejtsétek el, hogy Pireusz és Santorini között több hajó is közlekedik.

Tavaly írtam egy sokkal hosszabbat arról, hogyan lehet más szigetekre átjutni, egy másik hosszú poszt pedig a szomszéd csodasziget, Ios szépségeit mutatja be, amellett ezernyi ötletet hoztam nektek.

Átszállással Santorinire

Ha nem ragaszkodsz a közvetlen járat kényelméhez, egy sokkal érdekesebb, tartalmasabb nyaralást szervezhetsz magadnak.

Sokkal érdekesebb mondjuk egy Budapest – Velence – Santorini – Róma – Budapest körút, mint egy sima Budapest – Santorini. Vagy egy Budapest – Barcelona – Santorini – London – Budapest verzió vagy bármi más.
Santorini is szép, de ha igazán kalandvágyó vagy és nem csak a kényelem számít, akkor ezeket az alternatívákat is figyelembe veheted.
Segít az ilyen körutak szervezésében a Skyscanner.

Összefoglalva

Tavalyhoz képest nem változott jelentősen a helyzet, sem jobb, sem rosszabb nem lett. Esetleg az elszabaduló üzemanyagárak miatt lehet jelentősen drágább egy Santorini nyaralás 2022-ben.
Ráadásul 2022-ben az előzetes felmérések szerint rekordot fog dönteni a Santorinire érkezők száma. Nem Covid utáni rekordot, hanem történelmi rekordot, így vélhetően a főszezonban elviselhetetlenül tele lesz a sziget.
Ha nem akarod a híres naplementét heringként összepasszírozódva nézni vadidegen emberekkel, nézd meg ezt a videót. Angolul van, de hasznos.