Hogyan lehet másik szigetre átmenni?
Közlekedés

Hogyan lehet másik szigetre átmenni? Mit kell feltétlen tudni?

Az „island hopping” egy roppant tartalmas módja Görögország megismerésének. Általában mi is több szigetre szoktunk menni egy utazás alkalmával és ha az ember tudja a módját, már semmi nehézség nincs benne. Szóval, hogyan lehet másik szigetre átmenni?


Santoriniről szinte bármelyik szigetre eljuthatsz viszonylag könnyen és gyorsan.
Az olcsót már nem minden esetben tudom hozzátenni mert az elmúlt években a hajójegyek ára enyhén szólva megdrágult. 10-15 éve az egyik szigetről a másikra elmenni kifejezetten olcsó volt, de mióta a hajók többsége gyors hajó lett, az árak is megugrottak de a lassabb hajókra változatlanul olcsón lehet jegyet kapni.

A kép a Ferries.gr oldalról származik

1. Fontos tisztában lenned a szigetcsoportokkal


Santorini a Kükládok szigetcsoport egyik fontos tagja, míg mondjuk Rodosz a Dodekanészosz szigetcsoporthoz tartozik. Korfu meg egészen másfelé van, így ebből adódik, hogy egy távolabbi szigetről nem tudsz csak úgy, simán Santorinire eljutni.

A hajók általában az egy csoportba tartozó szigeteket látogatják egy út során.

Például megszokott „kör” a Paros-Naxos-Ios-Santorini útvonal, vagy a Szerifosz-Szifnosz-Milosz vonal mert ezek a szigetek a Kükládok egy-egy vonulatába tartoznak.

2. A görögök és a pontosság?

Nagyon fontos kiemelni, hogy ha az egyik szigetről a másikra át akartok jutni, ne percre pontosan számítsátok ki a menetrendet, mert ezek hajók, amiknek az érkezését és indulását a hullámzás, a szél nagysága, a hajóra felmenő autók és teherautók száma és még ezernyi dolog befolyásolhatja. A menetrendet tehát vegyétek egy irányadásnak. „Akkor szándékoznak elvileg elindulni vagy odaérni.”
Az egyetlen biztos, hogy a hajó előbb nem fog elindulni, később viszont annál inkább. Görögországban mindennek megvan a maga ideje, mindenki lefutja a maga körét, van egy kis idegeskedés, majd végül minden rendeződik. Ez a dolgok rendje errefelé.

És tényleg legyél türelmes! Én vártam már éjszaka 6 órát egy hajóra ami valamiért „egy kicsit” késett, de utoljára is 2 óra késéssel indultunk. Szóval, türelem!

Érkezés

3. Görög szigetek közötti hajómenetrendek

Én leggyakrabban a ferries.gr oldalt vagy a gtp.gr oldat használom. Mindkettő az internet ősidejéből származó weboldal, kb. 20 éve látogatom őket.
A jegyeket is itt szoktam megvenni vagy ha éppen a Blue Star valamelyik hajójával megyek, akkor az ő weboldalakon. Utóbbi társaság tavasszal (normális időkben) szokott nagy akciókat hirdetni amikor fele vagy harmada áron lehet foglalni jegyeket bizonyos feltételekkel.

Hogyan lehet másik szigetre átmenni?
Egy hajóra több száz jármű is felmegy!

4. Hol veheted át a jegyedet? Hogy működik a jegyvásárlás?

Megveszed online a jegyedet, ki is fizeted, de ez nem azt jelenti, hogy meg is kapod. 🙂 Mert -ezt utoljára novemberben tapasztaltuk, de nem hiszem, hogy nagyon változott volna a gyakorlat- a kikötőben lévő képviseleten vagy az egyik városi kirendeltségen be kell mutatnod a személyidet vagy az útleveledet és ott kiállítják neked a jegyet.
Pl. ha a Blue Star hajójára van jegyed, akkor a Blue Star képviseletét keresd lent Athiniosban vagy Firában.
Sorban állni általában kell.

Hogyan lehet másik szigetre átmenni?

4. B: Jegyvétel kirendeltségen?

Erre is van mód. Csak menj be a kiszemelt hajóstársaság kirendeltségére és vedd meg a jegyet.
A hátránya ennek, hogy a többi társaság menetrendjéről és árairól nem fogsz tájékoztatást kapni.

5. Covid… mik a szabályok?

A szabályok folyamatosan változnak, így mindenképp érdemes a legfrissebbeknek utánajárni, hogy ne érjen csalódás. Ma, amikor ezt a posztot írom (2021. augusztus 23) éppen az alábbi a szabály. Ezt rögtön a hajójegy keresésénél írják ki, hogy mindenki lássa, ne érhesse meglepetés:New rules concerning ferry travel to the islands

Passengers are not allowed to board ferries, as well as sea taxis from the ports of mainland Greece to the islands and from island to island unless they:
• have completed their vaccination against COVID-19 at least fourteen (14) days prior to travelling and demonstrate a vaccination certificate, or
• Have been tested negative after taking a nasopharyngeal or oropharyngeal swab PCR test seventy two (72) hours prior to the scheduled departure time, or a rapid antigen test forty eight (48) hours prior to the scheduled departure time. Travellers may present a relevant certificate as proof of negative PCR and rapid antigen test results, or
• Demonstrate a recovery certificate issued thirty (30) days following the first COVID-19 positive test results, valid up to one hundred and eighty (180) days. 

Minors up to twelve (12) years old (born after 1.7.2009) are exempted from the above obligation, while minors 12-18 years old (born before 30.6.2009) may present a negative self-test certificate signed by their guardian.”

De az is lehet, hogy ezek a szabályok már nem lesznek érvényesek egy hónap múlva mert teljesen máshogy alakulnak majd a dolgok. Nézz utána, légy naprakész!

6. Mikor vegyek jegyet?

Ez egy jó kérdés. Mi vettünk már hetekkel előre is jegyet meg azonnalra is.
Azt viszont tudni kell, hogy a menetrendek gyakran változnak, sokszor tesznek be -főleg mostanában- új járatokat, vagy esik ki egy-egy hajó a forgalomból mert valami meghibásodik rajtuk. Szóval a menetrendet mindig fenntartással kezeld. Vagy úgy lesz, vagy nem.

7. Sztrájkok szoktak lenni?

Szoktak. Erről általában előre szólnak, így előtte és utána enyhe tumultus szokott kialakulni, de túlélhető a dolog, csak nem árt figyelni a görög sajtót.

8. Melyik szigetre érdemes átmenni?

Mindegyikre és bármelyikre mert mindegyik egy külön világ. Más építészetet, más gasztronómiát, helyi különlegességeket, más színű tengerpartokat és más színű tengert találsz rajtuk.
És elég, ha csak a Santorini közelében lévő szigeteket vizsgáljuk meg mert például Ios szigetén a part sárga homokos és szemben, Anafin is, míg Santorinin döntően szürkés-feketés és kavicsos.

A legszebb színű tengereket szerintem Schinoussa szigetén találod vagy valamelyik Kis-Küklád szigeten. (Ezek Iraklia, Schinoussa, Donoussa és a három Kofunisi sziget: Ano, Kato és Keros).

Viszont az egyre népszerűbb Naxoson is csodás partok vannak. 😉

9. Hogyan lehet másik szigetre átmenni?

  1. Kinézed a neked szimpatikus szigetet.
  2. Felmész valamelyik menetrendes oldalra (ferries.gr)
  3. Megnézed, hogy a kiszemelt napon egyáltalán van-e az indulási kikötődnek összeköttetése a kiszemelt szigettel. Ha nem, akkor nézd meg a környező napokat is.
  4. Kiválasztod az utazók számát, életkorát, hogy járművel mentek-e, majd rögtön látni fogod az árát is az útnak.
  5. Kifizeted a jegyedet, megkapod a visszaigazoló emailt.
  6. Ezzel elmész az egyik kirendeltségre és az igazolványod (útleveled) bemutatása után megkapod a jegyedet.
  7. Ha végre befutott a hajó, letépik a fele jegyedet (az egyik fele mindenképp nálad marad) és felszállsz a hajóra.
  8. A hajók általában nagyok, van rajtuk több étterem (ételt áruló hely) és „mozi” is szokott lenni, de ez mostanában kimerül valamelyik hírcsatornában.
  9. Leszállsz azon a szigeten, ahova a jegyed szól.

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük