Fakultatív kirándulások,  Közlekedés

Bringával Santorinin?

Idén korán beindult a kérdésözön 🙂 Az egyik legérdekesebb kérdés számomra az volt, hogy lehet-e elektromos kerékpárt kölcsönözni Santorinin. Egyáltalán jó ötlet-e bringával Santorinin közlekedni?

📌 Tipp

Biztonságosabb, ha egy szervezett túrán bringázol Santorinin.

Bringával Santorinin

Bringával Santorinin? – Van elektromos kerékpár Santorinin?

Eddig nem néztem szét ilyen szempontból a szigeten, de egy gyors internetes keresés után az jött ki, hogy igen, több bringakölcsönző cég is van.
Leszögezem, hogy soha nem próbáltam őket, nem is tudom kik ezek, jók-e, megbízhatóak-e, és bringást is csak elvétve láttam eddig Santorinin, de lehet hogy csak nem erre voltam kihegyezve.

Az alábbi árak 2022 április 5-én érvényesek, nyilván a jövőben változni fog az ár az ezernyi változó miatt.

 1. Santorini Ebike Adventures
  Náluk van a szervezett túrákon kívül kölcsönzés is. Egy bringát naponta 20 vagy 40 euró közötti áron lehet kikölcsönözni. A különbség az árban a bicikli milyensége, de ehhez teljesen hülye vagyok, ezen a linken megnézhetitek őket.
 2. Ebikes Santorini – Itt nem láttam kölcsönzési lehetőséget, csak túrákat szerveznek.
 3. Motorinn – Lehet bérelni, az induló összeg a napi 24 euró.
 4. Rentals – itt 40 euró két napra a legolcsóbb bicikli.

Bejárható-e Santorini bringával?

Santorini nem dimbes-dombos, hanem hegyes. A sziget egyik oldala sík, tengerszinten van de a másik, sokkal érdekesebb része viszont egy változó magasságú szakadékban végződik ami lehet 3-400 méter magas is. Santorinin a történelmi érdekességek, például a Mesa Vuono hegyen az Ősi Thera rögtön a „tengerből nő ki” és egy 369 méter magas hegy tetején van, ahova egy szerpentin vezet fel. (Fotó lent!) Információk az árakról, nyitvatartásról itt vannak.

Santorini legszebb részei a kaldera szélén vannak, felejthetetlen a kilátás de ha az ember jobban meg akarja nézni, akkor bizony lépcsőzni kell.

Jó ötlet bringázni Santorinin?

Ezt mindenki maga fogja eldönteni, ne rám hallgassatok mert én nem vagyok bringás, vízi ember vagyok, csak nem lenne korrekt ha ódákat zengenék arról, milyen szép és de jó itt bringázni miközben meg veszélyes.

 1. Roppant forgalmas utak vannak Santorinin. (Sok autó közlekedik a kevés és nagyon keskeny úton.)
 2. Szeretnek száguldozni az emberek, hiszen nyáron az úton lévők többsége turista, és a turista nem ér rá, mindent látni akar de a kocsit vissza kell vinni időre, így sok a koccanás. Olyan autó, amin nincs karcolás, horpadás, ütközés nyoma szerintem nincs, ha meg van, akkor azzal még nem értek haza az autóboltból.

  Van rengeteg helyi is. Az ő autóik már maguktól veszik be a hajtűkanyarokat, így rettenet türelmetlenek és ők sem szeretik az előttük tötymörgő turistahadat, még autóval sem, így ha kettővel lassabban mész, mint ahogy ő száguldozik, akkor kíméletlenül dudál.

  Mindez nem számít amikor Szpiró találkozik Jorgosszal és hosszasan beszélgetnek az élet nagy dolgairól az út közepén, mindenkit feltartva. Akkor megszűnik az idő. Akkor „Mé’ dudász’, hülye turista? Há’ hova sietsz?” van.
 3. Rettenet szűk utak vannak, amik még az előző évszázadban (és előtte) alakultak ki szamarakra méretezve, ezért a mostani nagy batárok nehezen férnek el. Az építőanyagot szállító kamion, a ciszternás kocsi és a motoros is ugyanott megy.
 4. Santorini déli része kevésbé forgalmas, szép tájak vannak arra is és ha jól vettem ki, a bringatúrára jelentkezőket is arra szokták inkább vinni.
 5. Fontos, hogy mivel „nem egy életbiztosítás” bringával közlekedni Santorinin, köss biztosítást! Ezt amúgy is ajánlom mindenkinek, de ebben az esetben kihagyhatatlan, ha kedves az életed. Nem véd meg, de legalább nem megy rá inged-gatyád reinkarnációs hitelben a kezelésre.

  Santorinin van jó kórház, viszonylag jól felszerelt, de ha komolyabb gubanc van, akkor helikopterrel kell a sérültet elszállítani valamelyik szomszédos szigetre vagy a görög fővárosba. Ez nem olcsó mulatság! Zsebből fizetni nem lehet kellemes, főleg akkor, ha te merő spórolásból akarsz bringát bérelni.

  Frissítés: orvoshiány van Santorinin is, több orvos hiányzik, tehát ne idén nyáron akard magadat összetörni. Bővebben itt.

 6. Viszont Santorini gyönyörű és ha nem a főúton akarsz bringázni, akkor szerintem nem olyan veszélyes. Itt van például ez a srác, tök jól bejárta a szigetet biciklivel és túlélte, tehát valószínűleg csak én vagyok majrés, de nem alaptalanul.

Kerékpártúrák Santorinin, útvonalak

Találtam egy oldalt, ahol rengeteg túraútvonal van bringásoknak, például itt van ez, ami a népszerű Fira-Oia túra útvonala. Itt világosodtam meg, hogy miért macera ez a túra gyalog is. 🙂 423 méter fölfelé és 513 lefelé. Viszont legalább szép 🙂

Fotóegyveleg

Ez a Skaros szikla. Ma már tényleg csak egy szikla, de régen itt volt Santorini fővárosa. A földrengések és a kalóztámadások után ennyi maradt belőle. Sokkal bővebben itt írok róla: Skaros

Ezt a képet májusban készítettem egy Fira-Oia túrán, amiről most kiderült, hogy bringával is járható.

Itt teljes panorámát láttok a kalderára. Jobbra van a vulkán, szemben, kicsit balra a Skaros szikla, fölötte pedig Imerovigli fehérlik.

Ez a párás kép hajnalban készült Oia felé menet.

A kapuk mindig szépek Santorinin. 🙂

Ilyen az út a két város között. Vannak ennél rosszabb állapotúak is, ott vörös, vulkanikus kavicsokon megy lefele az ember.

Ez az Ősi Thera településhez vezető szerpentin.

Ez egy 10-15 éves kép a romokról.

Thera romjai.

FONTOS!

Mivel nem ismerek olyan embert, aki bringával vágott neki a szigetnek, ráadásul nem vagyok a téma nagy tudora, de ha neked van tapasztalatod ezen a téren, légyszi oszd meg velünk. Milyen Santorinin bringázni?

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük